Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

2
Ik weet niet welke manier je hebt maar ik heb altijd alles schoongemaakt door de bovenste schijf eraf te draaien en dan stofzuiger etc. Dat was bij de k10, sm97 en T80.
Nu haal ik de mahlgut geheel uitelkaar maar dat is een ander soort molen rn heel makkelijk.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

3
Bij mijn Compak K6 draai ik de maalschijven er misschien eens per half jaar uit (dat is het gemiddelde tot nog toe althans).
Dagelijks maak ik de uitloop schoon met een tandenborstel en zet dan korstondig de maler aan, zodat achtergebleven koffiemaalsel uit de maalkamer wordt geblazen. Dan weer borstelen tot het meeste gruis uit de uitloop is. Eventueel nog een keer de maler aan, etc. etc. De doser doe ik sowieso dagelijks met een kwastje. De haakjes die aan de buitenzijde van de maalschijven zitten (en het maalsel uit de maalkamer drukken) schraap ik nog wel eens schoon met een satéprikker.

Eens in de paar dagen / eens in de week maak ik de hele molen schoon met de stofzuiger (met daarop zo'n accessoires voor hoekjes en plintjes, met dun uitloopje). Dat werkt perfect. Zeker als je met je handen een vacuum creert komt er heel veel troep uit de maler. Ik zet daarbij ook enkele keren kortstondig de maler aan.

Ik weet niet of je bij elke maler zo los kunt gaan met je stofzuiger, maar mijn K6 geeft geen krimp (het is allemaal metaal en geen losse kleine onderdeeltjes o.i.d, dus er kan in dit geval weinig mis gaan volgens mij).

Ik moet er wel bij zeggen dat ik eigenlijk nooit vette bonen gebruik. Als je daar een liefhebber van bent is de stofzuigermethode wellicht niet toereikend om vettige resten weg te krijgen.
Espresso: ECM Giotto Premium, Gaggia Factory G106, Compak K6
Filter: Hario V60, Solis Scala 166
Travel/office: Aeropress, Porlex Mini

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

4
Als je zelden of geen donkere (olie aan het oppervlak) koffie nuttigt is een keer in de ca. 3-6 maanden grindz voldoende.
Afhankelijk van je gebruik natuurlijk, als schoonmaken een smaakverbetering oplevert wat het tijd, zo niet dan was het waarschijnlijk overbodig. Als je wel vaak erg donkere koffiesoorten gebruikt kun je het beste de boel openmaken, uitzuigen en dan eventueel met een sopje in de weer met de maalschijven.

Wat je sowieso wel met enige regelmaat zou moeten doen is de hopper schoonmaken, dat oliefilmpje daar in vind ik echt vies bah iehl.

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

5
Let wel op dat met uitzuigen en afborstelen je alsnog de oude koffie-olie op de schijven hebt. Daarmee ben je er dus nog niet. Juist met Grinds of rijst gaan de oude ranzige oliën weg en dat is wat je wilt en zijn de boosdoeners op de lange duur. Rijst kan wel maar is gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent omdat je de boel ook zo kan verknallen. Beste is om Grindz te gebruiken.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

6
Erik82 schreef:Let wel op dat met uitzuigen en afborstelen je alsnog de oude koffie-olie op de schijven hebt. Daarmee ben je er dus nog niet. Juist met Grinds of rijst gaan de oude ranzige oliën weg en dat is wat je wilt en zijn de boosdoeners op de lange duur. Rijst kan wel maar is gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent omdat je de boel ook zo kan verknallen. Beste is om Grindz te gebruiken.

Wat kan er dan fout gaan met rijst?

Vanmorgen de schijven eruit gehaald en schoongemaakt. De vuiligheid viel reuze mee eerlijk gezegd.
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

7
ronald22 schreef:Wat kan er dan fout gaan met rijst?
wat bedoel je met "rijst", witte rijst, lassie toverrijst, witte rijst, bruine rijst, welk merk welke maat, welke droogheid / krapperigheid, hoe opgeslagen...

Grindz is altijd Grindz
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Onderhoud schoonmaken Koffiemolen / maler

8
Te harde rijst, te veel rijst of niet grof genoeg en je schijven en motor gaan kapot. Een bakje rijst weegt qua volume veel meer dan hetzelfde volume koffiebonen waardoor je heel snel veel te veel rijst in de maler gooit en de boel kapot aan het maken bent. Bij goed onderhoud hoef je maar 3 keer per jaar Grindz te gebruiken en dat zijn de kosten ook niet en het risico niet waard.

Oude koffie-oliën zie je niet op de schijven maar kunnen de smaak van de koffie ontzettend verpesten. Oud maalsel zie je zo zitten. Dat is ook iets om rekening mee te houden. Het is beter om in een bepaald interval de maler schoon te maken dan op zicht omdat dat niks hoeft te zeggen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60