Re: Wodka... in Good Spirits?

12
Hi,
Zojuist aangemeld op het forum; en ik ben geen barista, alhoewel ik een aardige espresso kan maken denk ik...
Wel ben ik een cocktailbartender. En jurylid van Coffee in Good Spirits.

Ik ben in juli begonnen koffie als ingredient te gebruiken in mijn cocktails. Dit was een succesje.
Zie http://www.koffiegek.nl/blog/blog.php?b ... s_workshop
Daarna ben ik naar Florence italie geweest alwaar ik wat coffeecocktails heb gemaakt voor de koffiemerken zoals Illy, Lavazza, Segafredo, etc.
check hier de recepturen:
http://www.missethoreca.nl/web/show/id=6555842

Ik lees een aantal zaken die meer remmend werken dan positief werken om baristi aan de cocktails te krijgen.
Wellicht is het leuk, handig, en commercieel aantrekkelijk voor iedereen als we bij elkaar in de leer gaan; wat is gebeurd bij Coffee in Good Spirits wedstrijd.

Een paar vooroordelen en misverstanden.
Alcohol bij koffie doen is zonde van de koffie. Draai ik 'm om. Waarom zou ik een koffie bij m'n fantastische vodka doen? Koffie doodt alle smaken...

Wodka is met een V. tenzij die uit Polen komt.
Vodka is niet het zwarte schaap. De grondstof van de alcohol bepaalt een groot deel van de smaak.
je kan koffie ook 'ns mengen met iets anders dan room, chocola en nootjes. Dat mag best. Echt waar...

Wat tips voor de cross-over barista (Barista= italiaans voor barman)
- denk niet in producten maar in smaken en technieken, een drankje smaakt geshaked anders dan gestirred. En een koffieboon smaakt anders na een LaMarzocco dan na een Aeropress.
- coffee in spirits = technieken mengen. dus: je whisky opstomen is not done > bartender techniekje > Blazen! en zovoorts
- ken de aspecten van je ingredienten en hun toepasbaarheid. En combineer dat met technieken.
dus: wil je lucht in je drankje?
1) Blenden
2) opkloppen
3) shaken
4) rock 'n roll
5) Throwing
6) lecithine (moleculaire techniek)
7) gebruik eiwit

Wil je iets warm krijgen?
1) opstomen
2) au bain marie
3) blazen
4) flamberen
5) in de oven
6) op de espresso machine zetten

Wil je iets koud krijgen?
1) shaken met icecubes
2) blenden met crushed ice
3) Blast Chiller gebruiken
4) stirren met "double Frozen ice"
5) plaats Japanese Ice Cube in glas

Kortom: Er is heeeeeel veel te combineren!
Vragen? Schroom niet en mail gerust. johan@mixology.nl
Check http://www.mixology.nl" onclick="window.open(this.href);return false;