Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten

1
Hoi iedereen!
Wij hebben een Gaggia Milano Classic. Sinds kort hebben we een probleem. Wanneer we een espresso zetten, en de piston er uit halen, zit de koffie er papperig en rommelig in. Normaal was het plat en strak aangedrukt.
De espresso smaakt ook niet lekker. Het is bitter en het ziet er zwart maar waterig uit.
Ik heb de boel eens goed ontkalkt, maar ook dit mocht niet baten.
Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten

4
Lilly Milou schreef:
fransg schreef:Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
We hebben de bonen gehaald bij de stadsbranderij. Daar hebben ze de vers gebrande bonen, daar ook ter plekke gemaald voor ons. Fijne maling, die nodig is voor de espressomachine.
Eerder nooit problemen gehad, en wel altijd deze bonen gebruikt.
Nog steeds wil je niet zeggen welke bonen je precies gebruikt. Sorry, daar begrijp ik nou niets van. Waarom zou je dat niet willen doen?

Je blijft het "de bonen" noemen maar ook Kees Kraakman van De Stadsbranderij brandt bonen van verschillende herkomst, hij zal vast ook blends verkopen en deze wisselen dan van samenstelling al naar gelang het seizoen ook al blijft de naam gelijk.

Ook zeg je slechts "vers gebrand" maar je vertelt opnieuw niet wanneer die zijn gebrand. Waarom niet?

Blijkbaar heb je helemaal geen maler en laat je de bonen daar malen. Weet je op welke stand exact dit gebeurt? Als al het andere gelijk is en de maler is in een iets andere stand gezet, dan kan dit het effect hebben dat je beschrijft, maar dan moet je wel bereid zijn je IETS te verdiepen in wat je gebruikt en wat je doet, wat je dosering is (hoe weeg je die precies af?) en hoe je de extractie doet.

Kort samengevat: je vertelt niets en wil toch het antwoord.

Veel succes!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten

8
fransg schreef:Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
Excuus dat het onduidelijk is. Ik wil graag een antwoord inderdaad, daarom probeer een heldere beschrijving van de situatie te geven.
Het is een boon uit Ethiopië, maling 1,5 als ik me niet vergis. De boon heeft fruitige tonen. Deze maling hebben we altijd gehad, nooit problemen mee gehad. Daarnaast wegen we de koffie niet exact af voordat we het in de portafilter (niet de piston dus ;) ) ben toch bang dat het probleem in de machine zit... Enig idee waar ik het zou moeten zoeken?

Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten

9
Je bent niet op de hoogte van hoe je een goede koffie maakt. Alle antwoorden waar het aan ligt heb je gehad, alleen nog niet dat je de machine daarnaast schoon moet houden. Check de douchezeef van Gaggia en ga zelf malen en leren hoe je de juiste maling bereikt tov de uitloop van je koffie. Klaar.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten

10
bobbee schreef:Je bent niet op de hoogte van hoe je een goede koffie maakt. Alle antwoorden waar het aan ligt heb je gehad, alleen nog niet dat je de machine daarnaast schoon moet houden. Check de douchezeef van Gaggia en ga zelf malen en leren hoe je de juiste maling bereikt tov de uitloop van je koffie. Klaar.
Hoe komt het dan dat het van de een op andere dag veranderde? Voorheen hadden we heerlijke espresso's.