Hoi iedereen!
Wij hebben een Gaggia Milano Classic. Sinds kort hebben we een probleem. Wanneer we een espresso zetten, en de piston er uit halen, zit de koffie er papperig en rommelig in. Normaal was het plat en strak aangedrukt.
De espresso smaakt ook niet lekker. Het is bitter en het ziet er zwart maar waterig uit.
Ik heb de boel eens goed ontkalkt, maar ook dit mocht niet baten.
Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
2Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
3We hebben de bonen gehaald bij de stadsbranderij. Daar hebben ze de vers gebrande bonen, daar ook ter plekke gemaald voor ons. Fijne maling, die nodig is voor de espressomachine.fransg schreef:Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
Eerder nooit problemen gehad, en wel altijd deze bonen gebruikt.
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
4Nog steeds wil je niet zeggen welke bonen je precies gebruikt. Sorry, daar begrijp ik nou niets van. Waarom zou je dat niet willen doen?Lilly Milou schreef:We hebben de bonen gehaald bij de stadsbranderij. Daar hebben ze de vers gebrande bonen, daar ook ter plekke gemaald voor ons. Fijne maling, die nodig is voor de espressomachine.fransg schreef:Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
Eerder nooit problemen gehad, en wel altijd deze bonen gebruikt.
Je blijft het "de bonen" noemen maar ook Kees Kraakman van De Stadsbranderij brandt bonen van verschillende herkomst, hij zal vast ook blends verkopen en deze wisselen dan van samenstelling al naar gelang het seizoen ook al blijft de naam gelijk.
Ook zeg je slechts "vers gebrand" maar je vertelt opnieuw niet wanneer die zijn gebrand. Waarom niet?
Blijkbaar heb je helemaal geen maler en laat je de bonen daar malen. Weet je op welke stand exact dit gebeurt? Als al het andere gelijk is en de maler is in een iets andere stand gezet, dan kan dit het effect hebben dat je beschrijft, maar dan moet je wel bereid zijn je IETS te verdiepen in wat je gebruikt en wat je doet, wat je dosering is (hoe weeg je die precies af?) en hoe je de extractie doet.
Kort samengevat: je vertelt niets en wil toch het antwoord.
Veel succes!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
6En gemalen koffie is na 5 minuten al niet vers meer. Dat is zonde van de vers gebrande bonen. Advies is koop een maler want daar zit je probleem.
Je machine heeft inderdaad een portafilter en niet een piston.
Je machine heeft inderdaad een portafilter en niet een piston.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
7Dus ze hebben je koffie in de winkel te grof gemalen.Lilly Milou schreef:Wanneer we een espresso zetten, en de piston er uit halen, zit de koffie er papperig en rommelig in. Normaal was het plat en strak aangedrukt..... Het is bitter en het ziet er zwart maar waterig uit.
Expobar Office Control, Cunill Luxomatic On Demand, en verse boontjes :D
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
8Excuus dat het onduidelijk is. Ik wil graag een antwoord inderdaad, daarom probeer een heldere beschrijving van de situatie te geven.fransg schreef:Uit je verhaal wordt niet duidelijk welke bonen je precies gebruikt, wanneer die zijn gebrand en welke maler je hebt staan?
Het is een boon uit Ethiopië, maling 1,5 als ik me niet vergis. De boon heeft fruitige tonen. Deze maling hebben we altijd gehad, nooit problemen mee gehad. Daarnaast wegen we de koffie niet exact af voordat we het in de portafilter (niet de piston dus ) ben toch bang dat het probleem in de machine zit... Enig idee waar ik het zou moeten zoeken?
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
9Je bent niet op de hoogte van hoe je een goede koffie maakt. Alle antwoorden waar het aan ligt heb je gehad, alleen nog niet dat je de machine daarnaast schoon moet houden. Check de douchezeef van Gaggia en ga zelf malen en leren hoe je de juiste maling bereikt tov de uitloop van je koffie. Klaar.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Bittere espresso/resten in piston "papperig" na zetten
10Hoe komt het dan dat het van de een op andere dag veranderde? Voorheen hadden we heerlijke espresso's.bobbee schreef:Je bent niet op de hoogte van hoe je een goede koffie maakt. Alle antwoorden waar het aan ligt heb je gehad, alleen nog niet dat je de machine daarnaast schoon moet houden. Check de douchezeef van Gaggia en ga zelf malen en leren hoe je de juiste maling bereikt tov de uitloop van je koffie. Klaar.