Re: Het grote broodbaktopic

831
cremalover schreef: Dat van dat grafiekje meende ik dus wel serieus .
Serieus! Belachelijk dat je dat er nog bij wilt hebben. Hoe kun je dat er nou bij verwachten van Frans, maak eerst zelf het beloofde filmpje over stretch and fold in een kom. De time-lapse van Frans is zo al heel cool, zonder grafiek.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Het grote broodbaktopic

832
Vanochtend het zuurdesembrood dat ik gisteravond in de koelkast gezet had de oven ingeschoten. Is niet erg mooi in de oven verder gaan rijzen , misschien eerst iets langer op kamer temperatuur laten komen alvorens de oven in te schieten? Binnenkort maar eens proberen, echter aan de tijd ontbreekt het. Kinderen moeten ontbijt en naar trommeltjes moeten gevuld worden. Ook verwacht de werkgever dat ik mij netjes meld :)
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Het grote broodbaktopic

833
mutsje schreef:misschien eerst iets langer op kamer temperatuur laten komen alvorens de oven in te schieten?
was bij mij ook het dilemma. Te lang wachten en een "overproofed" koeienflats, of te kort wachten en een lekker maar matig gerezen broodje produceren. En ik gebruik nu spelt-volkoren, dat maakt het misschien nog iets lastiger.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic

834
fransg schreef:
mutsje schreef:misschien eerst iets langer op kamer temperatuur laten komen alvorens de oven in te schieten?
was bij mij ook het dilemma. Te lang wachten en een "overproofed" koeienflats, of te kort wachten en een lekker maar matig gerezen broodje produceren. En ik gebruik nu spelt-volkoren, dat maakt het misschien nog iets lastiger.
Mja het zuurdesembrood kwam al behoorlijk gerezen de koelkast uit. Als je het dan uit het mandje schut is het inderdaad net een koe, die voor het eerst het weiland gezien heeft en dan flats doet.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Het grote broodbaktopic

838
Ongekunsteld is ook fraai en dat overtuigt mensen er misschien eerder van hun drogisterij/supermarktbrood van de boodschappenlijst te schrappen en net als de pioniers van dit uitstekende forum te gaan voor zelfgebakken en voortreffelijk specialty brood.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: RE: Re: Het grote broodbaktopic

840
fransg schreef:Ongekunsteld is ook fraai en dat overtuigt mensen er misschien eerder van hun drogisterij/supermarktbrood van de boodschappenlijst te schrappen en net als de pioniers van dit uitstekende forum te gaan voor zelfgebakken en voortreffelijk specialty brood.
Laten we het voorlopig maar scharen onder rommeldeeg, morgen komt m'n nieuwe kneed - spiraalhaak binnen om beter deeg te haken (spiraalhaken) ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.