Re: Ik ben het zat!

31
Ik durf het bijna niet te zeggen....ik drink niet zwart :shock:
OHHHHH! :o :o :o

Maak je niet druk ;) , ik denk dat als we een poll zouden houden (ideetje?) dat er wellicht meer melkdrankjes worden gedronken dan zwarte. Ikzelf drink 's middags een cappuccino, en 's avonds soms ook, of anders een macchiato.

Maar espresso is natuurlijk heel wat anders dan "zwarte koffie" hè? Het is een manier van koffie zetten waarmee je door hoge druk in korte tijd minder cafeïne, maar meer smaakstoffen en oliën uit het maalsel perst waardoor het kopje koffie ongeëvenaard vol en romig wordt.
Als je daar dan een heel klein beetje warme opgestoomde melk bij doet heb je een macchiato, en als je d'r een heleboel bij doet heb je een cappuccino. Je kan er ook nog een latte van maken, met nog meer melk, maar dat gaat wat anders.

Andere manieren van zetten kunnen ook uitstekend smaken (filteren, mokapot, caffetière etc.), maar zullen toch minder geconcentreerd en vol proeven. En ook daar kan je kiezen voor wel-, of geen melk.

Dus koffie zwart of met melk is een keuze die los staat van de zetmethode.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Ik ben het zat!

32
Ik heb zelf een heel aantal jaren een RVS espressopotje gebruikt. De prijs-kwaliteit verhouding van de koffie die daar uit komt is naar mijn mening niet te evenaren. Zeker met vers gemalen koffie.

Ik heb er een voor 2 en een voor 6 kopjes gehad. Met die laatste vond ik het wel een stuk moeilijker een smaakvol kopje koffie te bereiden. Maar met die voor 2 kopjes (die ik vaak als 1 kop opdronk...) ben ik altijd heel blij geweest.
Bezzera BZ07 DE | Compak K3 Touch | ontwerper @ scopedesign.nl

Re: Ik ben het zat!

33
zelf ben ik in het verleden overgestapt van de senseo's naar 'echte' koffie. gelijk reacties van familie en vrienden, dat dat zo duur is.
maar wij nederlanders drinken nou eenmaal liever slappe, gore koffie, zo lang het maar goedkoop is.
liever veel en slecht, dan lekker maar wat duurder.
calvijn heeft echt een goede invloed gehad op ons.

maar goed, ik had er totaal geen kennis van hoe ik moest omgaan met verse, gemalen koffie, dus ik heb, om te expirimenteren, een gebruikte gaggia classic gekocht voor 100 euro.
prima machientje om op te leren hoe het werkt.
ook melk opschuimen gaat prima.
later wordt je natuurlijk veeleisender en bekender met de materie.

maar, met de gaagia zag ik voor het eerst het verschil tussen 'crema' en een 'schuimprutje' op de pads.
dus ik kan je aanraden om te gaan expirimenteren en leren met een leuke tweedehands. om vervolgens te ontdekken wat je wensen en eisen zijn, en er dan wat meer geld in te stoppen...
http://eerstkoffie.org

Re: Ik ben het zat!

34
eerstkoffie schreef: maar wij nederlanders drinken nou eenmaal liever slappe, gore koffie, zo lang het maar simpel is.
liever veel en slecht, dan lekker maar wat moeite.
Ga maar na, alle grote stappen terug in koffie zijn op gemak gedaan. En steeds werd koffie niet goedkoper.
Espresso kan op een budget. Ik heb een La Peppina met PID gekocht voor de prijs van een Nespresso Citiz machine. Die apparaten doen an sich hetzelfde, maar de Peppina+ PID doet het beter. Nespresso is duurder, La Peppina is veeleisender. En toch zijn er belachelijk veel mensen die kiezen voor Nespresso.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit