Kinu M47! Is dit de manuele koffiemaler die je moet hebben ?

131
Na dit topic en een tijdje gespaard te hebben besloten om de M47 te bestellen, dit was in februari en ben nog steeds een beetje aan het worstelen om er goeie koffie mee te zetten. Dit is mijn eerste "echte" maler en heb er minimaal verstand van dus hoopte dat jullie mij een beetje op weg kunnen helpen.

als richtlijn begonnen met de 3.5 stand en van daaruit wat finetunen. Wat ik ook doe er blijft een stukje bitterheid inzitten. Een week geleden de maler uit elkaar gehaald, bij de nul stand kwamen de schijven voor een gedeelte van het rondje tegen elkaar aan. Alles schoon gemaakt en weer in elkaar gezet en bij de nul stand geen problemen meer. Voor mijn gevoel zit er een groot verschil in het maalsel bij 1 stand. Hoeveel fijne koffie maalsel mag er bij zitten? Als ik het opvangbakje leeg boven het filter komt er altijd nog een bultje fijner koffiemaalsel uit.

Afbeelding


Dit zelfde fijne koffiemaalsel zit ook aan de onderkant van de maler.

Afbeelding


Ik hoop dat het een beetje te zien is op de foto's.

Afbeelding


Afbeelding


Dit is wat er achterbleef hangen op het stukje keukenrol.

Afbeelding

Re: Kinu M47! Is dit de manuele koffiemaler die je moet hebben ?

137
Spray je water op de bonen voor je ze in de maler doet?

Hoelang hou je aan voor bloom?
Ook is de Chemex niet echt een fijn ding om consequent goede filterkoffie mee te zetten. Zeker de 6 kops en groter zijn een eigenwijs...
Je gaf aan bonen van fascino en brandzaak te gebruiken. Welke bonen zijn dat. Deze branders zijn niet de branders die bekend staan om hun fikterkoffies. ;)
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Kinu M47! Is dit de manuele koffiemaler die je moet hebben ?

139
Een klein bittertje in je koffie is ook helemaal niets geks hè, het is immers een drank met ontzettend veel bittere en zure smaaknoten die in de optimale situatie een mooie balans vormen.

De mate van bitter is natuurlijk van belang maar er is altijd een bittertje aanwezig. Als je kijkt naar ambachtelijk bier, of bijvoorbeeld chocolade van hoge kwaliteit dan kun je veel gelijkenissen vinden, een kenner zal een zoetje, citrusnoot of bloemig aroma in een product roemen, waar de onervaren proever vooral het voor hem onbekende bitter vind overheersen.
Dit soort producten moet je leren eten, je lichaam en smaakpapillen bekend laten worden met de vorm van het bittere element en pas daarna kun je de delicate individuele smaak nuances oppikken en benoemen.

Re: Kinu M47! Is dit de manuele koffiemaler die je moet hebben ?

140
Het begint allemaal wel met een goede koffieboon die goed is gebrand bij voorkeur door een brander die dat doet met filterkoffie als doel. Ik heb het idee dat de koffiebonen beter kunnen...
Ik zal zo eens een bakkie zetten en een foto maken van het droge maalsel, om te vergelijken.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’