Re: Bezzera Strega PSM

11
cremalover schreef:Hoe doe je dat?
Lukt mij ook nooit.Behalve op Duitse sites.Daar gaat dat altijd vanzelf.
als je mijn bericht met daarin de video quote zie je het toch?

de volledige URL plaatsen (dus niet die verkorte/gecomprimeerde), van de HTTPS de S afhalen, en de 'youtube' tags eromheen zetten door de link te highlighten en op de youtube knop boven het bericht te klikken.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Bezzera Strega PSM

14
Gaaf, wil ik ook proberen. Ben benieuwd naar het smaakverschil. Helaas beetje te ver weg om af te spreken maar daar hadden we het al over gehad. De veer kan Peter (kafko) voor mij verwijderen. Die heeft ook een zelfgemaakte tool daarvoor. Ik had begin mei een afspraak daarvoor maar dat kon niet doorgaan. Nu maar eens serieus doorzetten dan...

Welk filterbakje gebruikt hij nu op het filmpje en waarom haalt hij de hevel laat omhoog? Is dat met een specifieke rede dat hij de extractie start en even laat doorgaan op 3 bar pompdruk voordat de veer het overneemt?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Bezzera Strega PSM

15
Quote van Peter:

"Bij standaard Strega komt de extractie snel op gang door de 11 bar van de pomp. Bij de PSM Strega wordt de druk rustig opgebouwd in 8 sec, zodra pomp stil is levert hij maximale druk bij 3 bar, omdat cilinder geheel gevuld is kun je de lever met een vinger bedienen, in begin iets afremmen en dan los. Vooral bij lichter gebrande koffies komt de iets langere preinfusie ten goede aan de smaak en geeft een rustigere uitloop."
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Bezzera Strega PSM

16
Klinkt goed. Grootste probleem in mijn ogen was de hoge druk op de pre-infusie. Naar verwachting geeft dit de wat hardere smaak die de Strega geeft tov "traditionele" hevels. Als de pre-infusiedruk nu max 3 bar is dan ben je al een heel eind op weg en verwacht ik ook dat dat veel betere resultaten zal geven.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Bezzera Strega PSM

17
Erik82 schreef:Klinkt goed. Grootste probleem in mijn ogen was de hoge druk op de pre-infusie. Naar verwachting geeft dit de wat hardere smaak die de Strega geeft tov "traditionele" hevels. Als de pre-infusiedruk nu max 3 bar is dan ben je al een heel eind op weg en verwacht ik ook dat dat veel betere resultaten zal geven.
Na een tijdje met de Strega weet je toch hoe de pomp gaat klinken als de kamer bijna vol is .Als je dan de hendel omhoog doet en vast houdt voordat die aangrijpt heb je pre infusie met de druk van het waterkolommetje.Dus geen hoge druk maar praktisch nul.
En eventueel ook met wat hogere druk door de lever een heel klein beetje los te laten.Oneindig veel variaties.

Re: Bezzera Strega PSM

18
Na een tijdje met de Strega weet je toch hoe de pomp gaat klinken als de kamer bijna vol is
Maar tegen de tijd dat kamer vol is heb je de maximale pompdruk al te pakken d.w.z. 11 bar!

Bij bouwt heel snel druk op tegen het einde m.a.w. bijna vol is niet goed reproduceerbaar. Een seconde eerder of later maakt heel veel uit. Zelfs als je het wel zou kunnen timen kun je niet je preinfusie verlengen zonder oplopende druk.

Je zult mij niet horen zeggen dat je met een standaars Strega geen mooie shots kan maken. De PSM maakt er alleen een meer klassieke stijl lever mee: Lagere en reproduceerbare preinfusie druk en lagere maximale extractie druk. Als dat je kan bekoren vooral doen! Anders lekker laten.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Bezzera Strega PSM

19
bobbee schreef:
bvds schreef:
Zelfs als je het wel zou kunnen timen kun je niet je preinfusie verlengen zonder oplopende druk.
Sorry, maar dat klopt niet, je kunt de pomp ook stoppen door de hendel een klein tikje omhoog te halen en vast te houden en de pre-infusie verlengen, druk bouwt dan niet op: pomp doet niks en veer doet niks. Ook laat ik de pomp nooit oplopen tot 11 bar (en zo snel gaat dat niet met een EX5) en voor zover ik weet doet niemand dat, zodra de extractie door het filterbakje een eerste druppel laat zien stop ik de pomp dan zit je op 9 bar.
Het is natuurlijk wel leuk dat je nu die 3 bar van een pomp hebt, al lijkt het in het filmpje dat deze pomp nog steeds langzaam de druk opbouwt waardoor ik toch denk dat de watertoevoer nog steeds niet zoveel is als bij een dipper. Dat was een puntje van kritiek bij de mod met een dimmer op de ULKA ex5 pomp.

Strega op waterleidingdruk zou hetzelfde effect moeten geven denk ik maar dan wel met een snelle vulling van de cilinder. En dan een aan de buitenkant van de machine bedienbare opv erin maken... 8-)
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’