Re: De Vier Daltons

11
Leuke test!

Resultaat verbaast eigenlijk niet. Bewijst weer dat groot niet perse beter is dan klein. Zou leuk zijn om ook de Atom en Olympus naast elkaar te zetten. Wie weet hezelfde resultaat.

Ik vind dit alleen maar goed nieuws voor de thuisbarista. Je hoeft niet perse formaat Compak E8/K10, Mazzer Major of Eureka Olympus aan te schaffen voor een top maalsel...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: De Vier Daltons

12
Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks. ;)
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: De Vier Daltons

15
bobbee schreef:Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks. ;)
Tsja maar de eureka mignon is een van de meest stabiele malers die ik geha heb. Vraag me af of de aanname dat hoe groter hoe stabieler wel echt klopt. Of dat ook dit meer een functie is van profiel en toleranties. Misschien heb je gewoon goede en slechte malers...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: RE: Re: De Vier Daltons

16
bvds schreef:
bobbee schreef:Grote schijven hebben niet alleen effect op smaak, als dat dus echt zo is. Vergeet niet dat het ook een stuk gemak geeft wat betreft het af- en bijstellen van de maalgraad dagelijks. ;)
Tsja maar de eureka mignon is een van de meest stabiele malers die ik geha heb. Vraag me af of de aanname dat hoe groter hoe stabieler wel echt klopt. Of dat ook dit meer een functie is van profiel en toleranties. Misschien heb je gewoon goede en slechte malers...
Dan moet ik eens zo'n mignon gaan testen. ;)
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: De Vier Daltons

17
Ik ook heb er al een paar jaar geen meer...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: De Vier Daltons

18
En de vraag is en blijft natuurlijk ook hoe goed die kleinere malers overeind blijven bij een hele lichte branding. Donkere branding is wat dat betreft veel eenvoudiger en eist minder van je maler. Met mijn kleine Lido 2 kan ik heel makkelijk een geweldige espresso uit donkerder gebrande bonen halen maar licht gebrande bonen zijn een hele uitdaging en daar wint de Olympus dan ook met gemak.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: De Vier Daltons

19
Ik heb zon "licht bruin" vermoeden dat Frans ook wel wat light roast met de kleine E5 gaat malen...we zullen zien hoe die zich dan gaat houden...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: De Vier Daltons

20
Indien Erik82 tijd heeft, komt hij eens langs en zal dan ongetwijfeld ook wat van zijn favoriete lichte brandingen meenemen.

Ik gebruik nu een blend van 2.2kg van diverse brandingen van dezelfde boon, Tonino 84, 96 en 99 wat resulteert in een #91 maalsel. Zeker niet donker maar ook niet zo licht als hetgeen echt 'licht' wordt genoemd, wat voor mij boven # 105 is en tot # 115 reikt. Daarboven moet je er geen espresso meer van maken, naar mijn idee.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino