Overmorgen misschien wel....Pti schreef:Wanneer gaan we zo'n sample van 50 jaar oud cuppen pichichi? :p
--
Oudere crops kunnen inderdaad nogal eens verrassen. Ik cup weleens een "two years old crop" s14/16 ss fc Brazil voor een klant die daar specifiek om vraagt (smaak- en vooral prijstechnisch natuurlijk ook). Nu hebben die Brazilianen daar beslist een geavanceerde gecontroleerde methode voor die ik nog nader moet uitzoeken, maar vaststaat dat ze er verstand van hebben! Die cupt een versere crop er nog weleens uit
Andere "oudere" voorbeelden, gewenst en/of gemanipuleerd zijn Old Brown Java en Monsooned koffies.
Ethiopiërs gaan er prat op, zowel het volk als de boon, dat het jaaaaaren goed blijft. (Heeft misschien ook met hun eigen "brandmethode/ritueel" te maken...).
En o ja, ik cupte twee weken terug Kenya AA van juni 2016. Die was in de eerste week na branding nog goed te doen. Daarna scheen het oldishe er wel doorheen helaas. Daarna probeerden we een viertal Panama van crop 14/15 Specialty auction samples die ik nog had liggen. De washed varianten traditional en gesha waren niet eens oud van smaak maar wel hun karakteristieken verloren en dus ronduit saai (terwijl voor de gesha toendertijd 15 dollar per lb werd afgetikt!). De naturals traditional en gesha waren nog best te doen! Dat fruitige, fleurige, winey, fermentige van weleer stond nog redelijk overeind, en verbloemde (bingo! )) de leeftijd!
Wat betreft invriezen is de koffiw van George Howell een puik voorbeeld: de Kenya Mamuto die ik begin dit jaar had van oogst 12/13 staat in mijn top 5 aller tijden (misschien wel top 3...).