Afgesplits van "Filters bij Gaggia Classic: wat is het verschil?"
@ Spironski :
"Maar je kan natuurlijk ook gewoon een ristretto maken."
Dat zou ik heel graag willen weten. kan het nergens duidelijk vinden...
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
2Bij een ristretto gebruik je net zoveel gemalen koffie als bij een gewone espresso. Maar omdat je het ietsje fijner maalt loopt er minder water doorheen in dezelfde tijd. Als je dit dus met een dubbel bakje doet maak je een dubbele ristretto die toch nauwelijks meer koffie bevat dan een enkele espresso.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
3Ristretto's duren langer.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Wat is nu een Ristretto?
4Om te maken of om te drinken?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
5Spironski schreef:Bij een ristretto gebruik je net zoveel gemalen koffie als bij een gewone espresso. Maar omdat je het ietsje fijner maalt loopt er minder water doorheen in dezelfde tijd. Als je dit dus met een dubbel bakje doet maak je een dubbele ristretto die toch nauwelijks meer koffie bevat dan een enkele espresso.
Een dubbel bakje betekent toch 2x zoveel koffie?
Bezzera BZ07 DE | Compak K3 Touch | ontwerper @ scopedesign.nl
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
6Jawel, maar omdat je er bij een dubbele ristretto minder water doorheen laat lopen krijg je maar iets meer koffie dan bij een enkele espresso: dubbele ristretto: 2x20cl=40cl, enkele espresso: 30 cl.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
7Ah... Je bedoelt de vloeistof. Ik dacht dat je het maalsel bedoelde...Spironski schreef:Jawel, maar omdat je er bij een dubbele ristretto minder water doorheen laat lopen krijg je maar iets meer koffie dan bij een enkele espresso: dubbele ristretto: 2x20cl=40cl, enkele espresso: 30 cl.
Bezzera BZ07 DE | Compak K3 Touch | ontwerper @ scopedesign.nl
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
8Ja, dat was een beetje lastig. Vandaar dat ik al de term "gemalen koffie" gebruikte als tegenstelling tot... koffie. Anders had ik "vloeibare koffie" o.i.d. moeten gebruiken, en dat vond ik ook weer een beetje vreemd.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
9Maken. Het plaatje is eigenlijk ietsje langer, maar omdat men er op dit forum nog vanuit gaat dat iedereen naar een flikkerende VGA 640x480 beeldbuismonitor aan zit te kijken ipv. naar een 1680x1050 IPS paneel past het plaatje er niet helemaal op.Spironski schreef:Om te maken of om te drinken?
Anyway, ik resize hem wel even.
Op de x-as staat dus shot timing, en de y as is het volume.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: filters bij Gaggia classic: wat is het verschil?
10Maar uit dit grafiekje zou je dus ook kunnen concluderen dat als je fijner maalt maar de timing hetzelfde houdt (de X-as), je een kleiner (y-as), donkerder en meer intens kopje koffie krijgt. En dat is volgens mij precies wat een ristretto is.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder