Ik heb ook eens zoiets meegemaakt en dat zat hem bij mij in het filterbakje (zoals Erik en Han ook al noemden).
Heb toen bij wijze van blind experiment mijn vrouw 2 kopjes laten proeven uit dezelfde machine, met de 2 verschillende filters, maar wel met exact dezelfde maalgraad en hoeveelheid maalsel erin. Ze was er van overtuigd dat het 2 verschillende bonen betrof!
Re: Raadsel: Verschil tussen 2 Giotto's
12Inmiddels heb ik met de druk wat kunnen experimenteren. De invloed niet zo heel groot. Eerst naar 8 bar verlaagd maar dat had nauwelijks invloed op de doorloopsnelheid.
Daarna bij wijze van experiment naar 6 bar verlaagd. Toen kon ik wel iets grover malen maar de smaak was niet echt intens en de crema heel licht.
Uiteindelijk heb ik de druk op 9 bar ingesteld en de machine weer dichtgeschroefd.
Toen met de temperatuur gaan spelen. ik heb de temperatuur opnieuw gemeten met een thermokoppel door twee plastic bekertjes heen gestoken. De punt zit onderin het beekertje.
Onderin de bekertjes een gaatje zodat er voldoende water in blijft om de temperatuur te kunnen meten maar het bekertje niet overstroomt.
Eerder mat ik aan een stuk door maar toen ik tijdens het meten de tussendoor bekertjes leegde bleek de temperatuur uiteindelijk flink lager te zijn. 88 graden.
De druk heb ik verhoogd van 0,8 bar tot 1,1 en toen kwam de staart van de meting op zo'n 93 graden.
Met deze instelling gaat het beter. met 19 gram en het grote filterbakje kan ik iets grover malen en kom ik meer in de buurt van het resultaat op kantoor maar ik ben er nog niet. De crema is wel mooi op kleur nu.
Hopelijk heb ik binnenkort tijd om de machines naast elkaar te zetten en een echt goede vergelijking te maken. Ik heb ook op ebay 2 temperatuurmetertjes besteld voor in de zetgroep. Eind februari moeten ze binnenkomen.
Daarna bij wijze van experiment naar 6 bar verlaagd. Toen kon ik wel iets grover malen maar de smaak was niet echt intens en de crema heel licht.
Uiteindelijk heb ik de druk op 9 bar ingesteld en de machine weer dichtgeschroefd.
Toen met de temperatuur gaan spelen. ik heb de temperatuur opnieuw gemeten met een thermokoppel door twee plastic bekertjes heen gestoken. De punt zit onderin het beekertje.
Onderin de bekertjes een gaatje zodat er voldoende water in blijft om de temperatuur te kunnen meten maar het bekertje niet overstroomt.
Eerder mat ik aan een stuk door maar toen ik tijdens het meten de tussendoor bekertjes leegde bleek de temperatuur uiteindelijk flink lager te zijn. 88 graden.
De druk heb ik verhoogd van 0,8 bar tot 1,1 en toen kwam de staart van de meting op zo'n 93 graden.
Met deze instelling gaat het beter. met 19 gram en het grote filterbakje kan ik iets grover malen en kom ik meer in de buurt van het resultaat op kantoor maar ik ben er nog niet. De crema is wel mooi op kleur nu.
Hopelijk heb ik binnenkort tijd om de machines naast elkaar te zetten en een echt goede vergelijking te maken. Ik heb ook op ebay 2 temperatuurmetertjes besteld voor in de zetgroep. Eind februari moeten ze binnenkomen.
Re: Raadsel: Verschil tussen 2 Giotto's
13Wat een gepruts met bekertjes!bakkieleut schreef:Inmiddels heb ik met de druk wat kunnen experimenteren. De invloed niet zo heel groot. Eerst naar 8 bar verlaagd maar dat had nauwelijks invloed op de doorloopsnelheid.
Daarna bij wijze van experiment naar 6 bar verlaagd. Toen kon ik wel iets grover malen maar de smaak was niet echt intens en de crema heel licht.
Uiteindelijk heb ik de druk op 9 bar ingesteld en de machine weer dichtgeschroefd.
Toen met de temperatuur gaan spelen. ik heb de temperatuur opnieuw gemeten met een thermokoppel door twee plastic bekertjes heen gestoken. De punt zit onderin het beekertje.
Onderin de bekertjes een gaatje zodat er voldoende water in blijft om de temperatuur te kunnen meten maar het bekertje niet overstroomt.
Eerder mat ik aan een stuk door maar toen ik tijdens het meten de tussendoor bekertjes leegde bleek de temperatuur uiteindelijk flink lager te zijn. 88 graden.
De druk heb ik verhoogd van 0,8 bar tot 1,1 en toen kwam de staart van de meting op zo'n 93 graden.
Met deze instelling gaat het beter. met 19 gram en het grote filterbakje kan ik iets grover malen en kom ik meer in de buurt van het resultaat op kantoor maar ik ben er nog niet. De crema is wel mooi op kleur nu.
Hopelijk heb ik binnenkort tijd om de machines naast elkaar te zetten en een echt goede vergelijking te maken. Ik heb ook op ebay 2 temperatuurmetertjes besteld voor in de zetgroep. Eind februari moeten ze binnenkomen.
Veel moeite gedaan en nu weet je nog niets.
Zet de twee machines naast elkaar, koop twee fatsoenlijke identieke filterbakjes en stel de druk bij beide machines op 9 bar.
Één maler gebruiken, 16gram in je bakje en gaan.
Wat je overhoudt is het verschil in temperatuur(verloop). En dat proef je/zie je!
Daar kun je vervolgens serieus aan gaan meten. Met serieus meten bedoel ik dat je de plasticbekertjes moet vergeten.
Één volgende stap kan zijn, dat je met de temperatuur/het temperatuurverloop gaat spelen. Pressostaat instelling aanpassen en eventueel een restrictie in de oude Rocket.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Re: Raadsel: Verschil tussen 2 Giotto's
14Enige juiste manier om te meten is door een thermometer in de groep te steken. Als het water al uit de groep is is elke vorm van meten zinloos. Gewoon doen wat HanR zegt en dan weet je het zeker.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Raadsel: Verschil tussen 2 Giotto's
15Inderdaad gepruts maar dat is het beste wat ik voorhanden had. Thermometertjes heb ik besteld en ik hoop dat ze het goed doen en meer inzicht geven. De machines naast elkaar zetten gaat wel gebeuren maar vergt wat planning. Wellicht dat ik binnenkort de rocket een keer een weekendje mee naar huis neem.
Re: Raadsel: Verschil tussen 2 Giotto's
16Filterbakjes kun je toch zonder moeite even omwisselen?
Zoals al eerder gesuggereerd, pak eerst even het laaghangende fruit!
Zoals al eerder gesuggereerd, pak eerst even het laaghangende fruit!
dus...