Al menig keer gemeten.In de kamer zit niet zoveel.In de chute ook niet.Let wel.Met Malabar gaat dit niet op.bobbee schreef: zo 30 sep 2018, 17:20 Ik heb geen major gehad maar kan mij niet voorstellen dat die maar 3 gram retentie heeft.
De olympus zal ik opnieuw meten.
Re: Eureka atom
12Heb zelf een Atom gehad. De retentie nam bij mij vooral toe bij hele fijne malingen. Bij sommige bonen icm een pullman filterbakje had ie de neiging te gaan verstoppen.
Daarnaast moet je relatief veel bonen in je hopper houden om de toevoer te garanderen. Door voldoende gewicht van de bonen erboven blijft er een constante doorloop. Als er een klein laagje van enkele cms in de hopper aanwezig is dan is je ingestelde timer niet meer betrouwbaar. Ook dat leek de retentie te verhogen, maar nooit exact gemeten.
Daarnaast moet je relatief veel bonen in je hopper houden om de toevoer te garanderen. Door voldoende gewicht van de bonen erboven blijft er een constante doorloop. Als er een klein laagje van enkele cms in de hopper aanwezig is dan is je ingestelde timer niet meer betrouwbaar. Ook dat leek de retentie te verhogen, maar nooit exact gemeten.
Ek43s SSP
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
Re: Eureka atom
13Alleen is de Atom 75 niet zo maar met de 60 te vergelijken...
En het verstoppen bij (te) fijne maling van de 60 was vooral bij de V1 het geval. Met de andere flapper en chute in de v2 zo goed als verleden tijd. Overigens is dit bij alle GOD's een uitdaging. Flapper halen de lading er af en gaan sproeien en klontjes tegen, maar te veel weerstand kan ook stuwing geven...
Wat hopper betreft: de kleine ronde hopper van de Zenith past er ook op. Die heeft niet van die hoekige randen en geeft een betere vulling.
Ik heb gehoord dat de invoer bij de 75 sowieso verbeterd zou zijn maar dit niet zelf geverifieerd.
Dit lees ik van Aeropress op Kaffee-netz:
En het verstoppen bij (te) fijne maling van de 60 was vooral bij de V1 het geval. Met de andere flapper en chute in de v2 zo goed als verleden tijd. Overigens is dit bij alle GOD's een uitdaging. Flapper halen de lading er af en gaan sproeien en klontjes tegen, maar te veel weerstand kan ook stuwing geven...
Wat hopper betreft: de kleine ronde hopper van de Zenith past er ook op. Die heeft niet van die hoekige randen en geeft een betere vulling.
Ik heb gehoord dat de invoer bij de 75 sowieso verbeterd zou zijn maar dit niet zelf geverifieerd.
Dit lees ik van Aeropress op Kaffee-netz:
Bei dem Designteil der "kleinen" Atom rutschen die Bohnen bei leer werdendem Hopper nicht mehr gut nach. Der damit dann recht variable Bohnendruck führt auch zu leichten Inkonsistenten im Mahlgrad, das ist beim neuen Hopper besser. Ich hab bei meiner Atom einfach den kleinen Zenith Hopper besorgt, das löst das genauso gut, kostet halt dann nochmal extra. Du kannst auch beim eckigen Hopper einfach den Füllstand immer auf einem gewissen Level halten. Ist jetzt kein Killerkriterium aber immerhin doch so relevant, daß es bei den neuen Serien geändert wurde...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Eureka atom
14Ah, heb de ts niet zien vermelden welke Atom bedoeld wordt... Had 't over de v2 die verstopte.
Ek43s SSP
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
V60 / Gabi / Chemex / Bairro alto
BZ Duo - Lelit paddle mod
Re: Eureka atom
15Ik heb na enig nadenken (niet goedkoop op dit moment) en uitproberen op de WOC toch maar eens een nu net verkrijgbare 'Blow up hopper' bestelt voor m'n Atom. Ben benieuwd m.n. voor het gemakkelijk eruit blazen door het uituit kunnen blazen maalsel: https://www.espressocoffeeshop.com/Eure ... -Up-System
En meteen handig dat het een donkere is blijven m'n bonen ook iets langer goed in de hopper.
Overigens klopt wat blvd zegt over de v1 tov v2. Ik heb mijn v1 destijds onder garantie naar een v2 laten upgraden (vestevigde metalen declumper en betere portafilter vork) bij van Pommeren en dat was een flinke verbetering: minder klonterigheid en neiging tot verstoppen was weg.
En meteen handig dat het een donkere is blijven m'n bonen ook iets langer goed in de hopper.
Overigens klopt wat blvd zegt over de v1 tov v2. Ik heb mijn v1 destijds onder garantie naar een v2 laten upgraden (vestevigde metalen declumper en betere portafilter vork) bij van Pommeren en dat was een flinke verbetering: minder klonterigheid en neiging tot verstoppen was weg.
Espressomachine: Linea Mini, Malers: etzMAX, Comandante
Re: Eureka atom
16Waar het mij vnl. om gaat is retentie.bvds schreef: ma 01 okt 2018, 07:11 Alleen is de Atom 75 niet zo maar met de 60 te vergelijken...
En het verstoppen bij (te) fijne maling van de 60 was vooral bij de V1 het geval. Met de andere flapper en chute in de v2 zo goed als verleden tijd. Overigens is dit bij alle GOD's een uitdaging. Flapper halen de lading er af en gaan sproeien en klontjes tegen, maar te veel weerstand kan ook stuwing geven...
Wat hopper betreft: de kleine ronde hopper van de Zenith past er ook op. Die heeft niet van die hoekige randen en geeft een betere vulling.
Ik heb gehoord dat de invoer bij de 75 sowieso verbeterd zou zijn maar dit niet zelf geverifieerd.
Dit lees ik van Aeropress op Kaffee-netz:
Bei dem Designteil der "kleinen" Atom rutschen die Bohnen bei leer werdendem Hopper nicht mehr gut nach. Der damit dann recht variable Bohnendruck führt auch zu leichten Inkonsistenten im Mahlgrad, das ist beim neuen Hopper besser. Ich hab bei meiner Atom einfach den kleinen Zenith Hopper besorgt, das löst das genauso gut, kostet halt dann nochmal extra. Du kannst auch beim eckigen Hopper einfach den Füllstand immer auf einem gewissen Level halten. Ist jetzt kein Killerkriterium aber immerhin doch so relevant, daß es bei den neuen Serien geändert wurde...
Aangezien ik niet van plan ben om koffie weg te gooien.Behalve het financiele aspect ervan stuit het mij ook tegen de borst om levensmiddelen weg te gooien.Zeker bij zoiets als koffie waarbij de bessen met de hand geplukt worden.
Hoge retentie hoeveelheden lijken me daarom volstrekt onacceptabel. Ik verbaas me er ook over dat op dit forum waar alles op alles gezet wordt om espresso te optimaliseren kennelijk aan dit aspect voorbij gegaan wordt .Als het daadwerkelijk is,zoals Erik82 vermeldt,dat 7 a 8 gram retentie bij GOD grinders min of meer normaal is , begrijp ik niet dat die dingen op dit forum op dit moment zo een hype zijn.
Het gemak van niet hoeven te klepperen met een doser en het niet meer hoeven af te wegen vallen daarbij wat mij betreft in het niet.
Re: Eureka atom
17Over retentie wordt naar mijn idee veels te zenuwachtig gedaan.
Indien je werkelijk verrukkelijke boontjes hebt, is de eerste espresso van de dag meteen lekker, ook indien een aantal van de bonen reeds in min of meer gebroken / gemalen staat tussen de maalschijven zat toen je wakker werd. De tweede shot is wellicht nog wat rijker van smaak, ook goed.
Het is ook mogelijk dat men kort voor de eerste shot de tanden heeft gepoetst en dat daardoor een deel van de smaak toch niet aan diegene is besteed, of men heeft de tanden nog net niet gepoetst en de kleefzooi van een nacht snurken en kwijlen plakt nog aan het verhemelte en rondom de vreemd gekleurde tong zodat ook daardoor niet alle subtiliteit meteen is te proeven. Daar hoort men de thuisbarista's met retentie-fobie niet over
Een goede vriend, met een Italiaanse vrouw, vertelde me dat hij van de familie leerde juist de eerste espresso van de dag te waarderen omdat die aangenaam mild is van smaak voor de nog maar net ontwakende burger.
Anderen presenteren de eerste espresso van de dag aan de levenspartner, wat ook een mooie strategie is want daar kan men niks van zeggen.
Retentiepretentie: men kan er een punt van maken, even iets wegmalen en er daarna niet meer over in zitten, of er geen probleem in zien, of er een welkome aanleiding in vinden om op zoek te gaan naar de 'heilige graal-maler', het is allemaal best!
Indien je werkelijk verrukkelijke boontjes hebt, is de eerste espresso van de dag meteen lekker, ook indien een aantal van de bonen reeds in min of meer gebroken / gemalen staat tussen de maalschijven zat toen je wakker werd. De tweede shot is wellicht nog wat rijker van smaak, ook goed.
Het is ook mogelijk dat men kort voor de eerste shot de tanden heeft gepoetst en dat daardoor een deel van de smaak toch niet aan diegene is besteed, of men heeft de tanden nog net niet gepoetst en de kleefzooi van een nacht snurken en kwijlen plakt nog aan het verhemelte en rondom de vreemd gekleurde tong zodat ook daardoor niet alle subtiliteit meteen is te proeven. Daar hoort men de thuisbarista's met retentie-fobie niet over
Een goede vriend, met een Italiaanse vrouw, vertelde me dat hij van de familie leerde juist de eerste espresso van de dag te waarderen omdat die aangenaam mild is van smaak voor de nog maar net ontwakende burger.
Anderen presenteren de eerste espresso van de dag aan de levenspartner, wat ook een mooie strategie is want daar kan men niks van zeggen.
Retentiepretentie: men kan er een punt van maken, even iets wegmalen en er daarna niet meer over in zitten, of er geen probleem in zien, of er een welkome aanleiding in vinden om op zoek te gaan naar de 'heilige graal-maler', het is allemaal best!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Eureka atom
18Mijn eerste shots van de dag zijn meestal singles.Als die voor 80% bestaan uit 12 uur geleden gemalen koffie geef ik mijn portie aan fikkie.fransg schreef: ma 01 okt 2018, 09:59 Over retentie wordt naar mijn idee veels te zenuwachtig gedaan.
Indien je werkelijk verrukkelijke boontjes hebt, is de eerste espresso van de dag meteen lekker, ook indien een aantal van de bonen reeds in min of meer gebroken / gemalen staat tussen de maalschijven zat toen je wakker werd. De tweede shot is wellicht nog wat rijker van smaak, ook goed.
Het is ook mogelijk dat men kort voor de eerste shot de tanden heeft gepoetst en dat daardoor een deel van de smaak toch niet aan diegene is besteed, of men heeft de tanden nog net niet gepoetst en de kleefzooi van een nacht snurken en kwijlen plakt nog aan het verhemelte en rondom de vreemd gekleurde tong zodat ook daardoor niet alle subtiliteit meteen is te proeven. Daar hoort men de thuisbarista's met retentie-fobie niet over
Een goede vriend, met een Italiaanse vrouw, vertelde me dat hij van de familie leerde juist de eerste espresso van de dag te waarderen omdat die aangenaam mild is van smaak voor de nog maar net ontwakende burger.
Anderen presenteren de eerste espresso van de dag aan de levenspartner, wat ook een mooie strategie is want daar kan men niks van zeggen.
Retentiepretentie: men kan er een punt van maken, even iets wegmalen en er daarna niet meer over in zitten, of er geen probleem in zien, of er een welkome aanleiding in vinden om op zoek te gaan naar de 'heilige graal-maler', het is allemaal best!
Als oude gemalen koffie geen issue meer is kunnen we allemaal overstappen op Nespresso .
Maar 5 uur oud proef je ook al.
Hetb verschil tussen een 68 mm conisch of 65 mm vlak is daartegenover een Lapallie zoals de duitsers zo mooi zeggen.Daar worden paginas aan besteed op dit forum.Vervolgens worden direktmalers en masse gekocht.Hilarisch.
Re: Eureka atom
19Ja maar de meesten hier op het forum houden rekening met retentie in relatie tot de maler.
Overigens is dat bij jouw Major met doser niet anders. Die heeft ook retentie.
Bij de Atom zit de retentie niet zo zeer in de chute maar in de goot rondom de schijven, zoals bij alle vlakke malers.
De Atom 60 zit op ca. 6 gram retentie. De Olympus (en Atom 75) eerder op een gram of 3. Om de simpele reden dat de goot bij de Olympus en Atom 75 veel kleiner is door de grotere schijven. Dat zouden ze bij de Atom 60 alleen kunnen verbeteren door aanpassing van de maalkamer, maar dat zou de maler duurder maken. Bovendien doet de Atom het niet slechter dan zijn concurrenten. Kortom bij de Olympus of Atom 75 gewoon een van de timers op 1 sec zetten en een paar gram purgen voor gebruik.
Overigens proef ik de invloed van retentie bij malers als de MK ProM, MK vario, Olympia Mocca, Baratza Sette en Eureka Specialita niet. Dat zijn allemaal malers met weinig retentie (<3 gram). Uitgaande van ca 15 gram voor een enkel shot is 3 gram ook max. 20%. Op de Atom 60 daarentegen wel, dus daar deed ik wel altijd een korte purge.
Overigens is dat bij jouw Major met doser niet anders. Die heeft ook retentie.
Bij de Atom zit de retentie niet zo zeer in de chute maar in de goot rondom de schijven, zoals bij alle vlakke malers.
De Atom 60 zit op ca. 6 gram retentie. De Olympus (en Atom 75) eerder op een gram of 3. Om de simpele reden dat de goot bij de Olympus en Atom 75 veel kleiner is door de grotere schijven. Dat zouden ze bij de Atom 60 alleen kunnen verbeteren door aanpassing van de maalkamer, maar dat zou de maler duurder maken. Bovendien doet de Atom het niet slechter dan zijn concurrenten. Kortom bij de Olympus of Atom 75 gewoon een van de timers op 1 sec zetten en een paar gram purgen voor gebruik.
Overigens proef ik de invloed van retentie bij malers als de MK ProM, MK vario, Olympia Mocca, Baratza Sette en Eureka Specialita niet. Dat zijn allemaal malers met weinig retentie (<3 gram). Uitgaande van ca 15 gram voor een enkel shot is 3 gram ook max. 20%. Op de Atom 60 daarentegen wel, dus daar deed ik wel altijd een korte purge.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Eureka atom
20Ja, ik heb me ook altijd verbaast over de grote hoeveelheid ruimte rondom de maalschijven bij mijn Atom (60) maar dat heeft dus ermee te maken dat het platform gedeelt wordt met grotere broertjes. Minstens een wijsvinger kon je er wel tussen krijgen en ook altijd voldoende koffie die daar nog achterbleef tijdens het schoonmaken. Typisch purgde ik al een tijd daarom maar vrij veel omdat ik het verschil merkte. Benieuwd of die blaasbalg verschil gaat maken...
Espressomachine: Linea Mini, Malers: etzMAX, Comandante