Nu 17 gram in de dubbele zeef. Muntje van 5 cent erop, onder de douche, en weg was hij. Bijna.
Afgeschraapt naar 15,8 gr.
Even laten lopen.
Kopje eronder, 24 sec, kopje bijna vol, ong 70 gram koffie.
Nog steeds vrij sterk maar geen vieze bij smaakjes of zuur of bitter.
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
12Kijk dat lijkt er meer op. Die 16gr had ik al verwacht want 18gr is veel te veel voor een standaard bakje en wat meer donkere branding. Nu nog proberen te sturen op 32gr espresso op 16gr maalsel in 24-32s. Je hebt nu een gruwelijke overextractie met 70gr en dat doet de smaak zeker geen goed. Als dat lukt zul je merken dat de koffie veel romiger en voller wordt zonder nare smaakjes. Je bent al goed op weg en de oplossing bleek simpel. Vooral blijven oefenen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
13@ Eric,
Is het dan niet zo dat wanneer ik minder water door dezelfde hoeveelheid maalsel laat stromen het bijna koffie concentraat wordt en dat de espresso dan helemaal supersterk wordt?
en...
vul ik dit goed in?
Om rond de 30 seconden uit te moeten komen zou ik nu toch mijn maler, Mazzer mini, fijner moeten stellen omdat het water er dan langzamer doorheen komt?
Toch?
Is het dan niet zo dat wanneer ik minder water door dezelfde hoeveelheid maalsel laat stromen het bijna koffie concentraat wordt en dat de espresso dan helemaal supersterk wordt?
en...
vul ik dit goed in?
Om rond de 30 seconden uit te moeten komen zou ik nu toch mijn maler, Mazzer mini, fijner moeten stellen omdat het water er dan langzamer doorheen komt?
Toch?
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
14Espresso hoort ook sterk te zijn. Als de smaken goed in balans zijn is dat heel erg lekker (soort fluweelachtigr smaak). Dus eerst maar proberen wat Erik zegt.R-Know schreef:@ Eric,
Is het dan niet zo dat wanneer ik minder water door dezelfde hoeveelheid maalsel laat stromen het bijna koffie concentraat wordt en dat de espresso dan helemaal supersterk wordt?
en...
vul ik dit goed in?
Om rond de 30 seconden uit te moeten komen zou ik nu toch mijn maler, Mazzer mini, fijner moeten stellen omdat het water er dan langzamer doorheen komt?
Toch?
Mocht de sterkte van espresso je uiteindelijk echt niet aanstaan kun je eventueel achteraf nog heet water toevoegen (soort americano). De basis moet echter eerst goed zijn.
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
15Je espresso wordt inderdaad sterker maar mooier. Overextractie zorgt ervoor dat je vervelende componenten uit de koffie aan het halen bent die de smaak geen goed doen. Als je je extractie goed op orde hebt zal de smaak dan ook veel beter zijn.
Wanneer je die te sterk vindt dan verdunnen met heet water maar let wel op dat je dan eerst heet water in je kopje doet en daarop de espresso zet omdat je omgekeerd de espresso kunt verbranden en dan ben je weer terug bij af.
Wanneer je die te sterk vindt dan verdunnen met heet water maar let wel op dat je dan eerst heet water in je kopje doet en daarop de espresso zet omdat je omgekeerd de espresso kunt verbranden en dan ben je weer terug bij af.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
16Ik loop zeker niet weg voor sterk of nog sterker.
In de betere koffiebar bestel ik altijd een doppio om te zien of de koffie daar lekker is. In de meeste gevallen wel.
Dat is voor mij de reden geweest zelf te beginnen. Meer uit dezelfde boon te halen als de Jura.
Maar, hij staat weer aan, ik heb straks een momentje en dus....ik blijf proberen!
In de betere koffiebar bestel ik altijd een doppio om te zien of de koffie daar lekker is. In de meeste gevallen wel.
Dat is voor mij de reden geweest zelf te beginnen. Meer uit dezelfde boon te halen als de Jura.
Maar, hij staat weer aan, ik heb straks een momentje en dus....ik blijf proberen!
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
17na ongeveer een pond bonen nu:
15,5 gram maalsel,
30 seconden water,
30,5 cl in de kop.
na 8 a 9 seconden kwam er ruwe olie uit, daarna zoals in de filmpjes.
Smaak was al veel beter, nog wel wat zurig maar heel veel koffie. Sterk.
15,5 gram maalsel,
30 seconden water,
30,5 cl in de kop.
na 8 a 9 seconden kwam er ruwe olie uit, daarna zoals in de filmpjes.
Smaak was al veel beter, nog wel wat zurig maar heel veel koffie. Sterk.
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
18Dat klinkt al beter. Aan het begin gaat de koffie er heel hard doorheen maar dat wordt vanzelf minder als je alles onder de knie hebt.
Wat voor bonen heb je nu? Dat zurig ligt vooral aan het type boon en de branding als je de rest op orde hebt (tenzij je temperatuur veel te laag is). Je kunt nu ook proberen nog net iets fijner te malen en richting de 40s te gaan voor dezelfde hoeveelheid koffie. Dan zul je zien dat het zurige compleet verdwijnt.
Wat voor bonen heb je nu? Dat zurig ligt vooral aan het type boon en de branding als je de rest op orde hebt (tenzij je temperatuur veel te laag is). Je kunt nu ook proberen nog net iets fijner te malen en richting de 40s te gaan voor dezelfde hoeveelheid koffie. Dan zul je zien dat het zurige compleet verdwijnt.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
19Ik heb nu bonen van De Espressodokter. Komt bij het Hoofdkwartier vandaan dacht ik. Type etc onbekend, wel vers.
Door de week heb ik weinig tijd uitgebreid te spelen, in het weekend vaak meer.
Omdat de koffie nu drinkbaar wordt drink ik ook meer, zit dan ook snel aan mijn taks. Ik drink wel minder in het volume koffie dan met de Jura, het is een stuk ‘zwaarder’.
Door de week heb ik weinig tijd uitgebreid te spelen, in het weekend vaak meer.
Omdat de koffie nu drinkbaar wordt drink ik ook meer, zit dan ook snel aan mijn taks. Ik drink wel minder in het volume koffie dan met de Jura, het is een stuk ‘zwaarder’.
Re: Ik krijg mijn koffie niet echt lekker.
20Nu begin je de zaken op orde te krijgen. Je bonen zijn het allerbelangrijkste en als je niet weet wat de origin is dan wordt het al lastig. Begin met een wat simpelere Brazilië zodat je goed een idee hebt of je in de buurt zit qua smaak. Dat zijn de minder complexe koffiesoorten maar wel met die typische koffiesmaak.
https://giraffecoffee.nl/winkel/koffie/ ... -de-minas/
Https://www.baristawinkel.nl/a-51496706 ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-52392089 ... to-brasil/
Juist met goede bonen en een juist gezette espresso krijg je minder cafeïne. Dat is ook weer een voordeel aan goede koffie.
https://giraffecoffee.nl/winkel/koffie/ ... -de-minas/
Https://www.baristawinkel.nl/a-51496706 ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-52392089 ... to-brasil/
Juist met goede bonen en een juist gezette espresso krijg je minder cafeïne. Dat is ook weer een voordeel aan goede koffie.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60