Re: Het grote broodbaktopic

2214
Leuk filmpje. Dus de temperatuur van het water bepaald de zuurgraad. Nu geeft 1 commentaar hoe heter hoe milder? en de maker van het filmpje raad 45/50 graden aan. Binnenkort maar eens met speltmeel desem maken :)
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Het grote broodbaktopic

2218
Had op dit deel nog nooit rondgekeken, maar erg leuk hier!
Halverwege de jaren 70 van vorige eeuw heb ik zelf veel brood gebakken. Alles zuurdesem. Zelf een starter gemaakt en daarna steeds de helft overgehouden om het desem voor de volgende dag aan te maken. Geloof ik, want het is best wel lang geleden. Alleen volkoren meel uit de bio-winkel, snufje zeezout en water. Zelf kneden en laten rijzen en bakken op de plaat. Dat was toen.
(Volgens mij maakte we ook zelf yoghurt: echt verse melk zuur laten worden en dat als starter gebruiken?)
Inmiddels is mijn vrouw weer aan het zelf brood bakken geslagen nu met broodmachine. Misschien dat ik me er ook maar weer mee ga bezighouden. Dit topic nodigt daartoe uit!

Vriendelijke groet,
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva = 2820. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Het grote broodbaktopic

2219
Dirk Jan schreef:Had op dit deel nog nooit rondgekeken, maar erg leuk hier!
Halverwege de jaren 70 van vorige eeuw heb ik zelf veel brood gebakken. Alles zuurdesem. Zelf een starter gemaakt en daarna steeds de helft overgehouden om het desem voor de volgende dag aan te maken. Geloof ik, want het is best wel lang geleden. Alleen volkoren meel uit de bio-winkel, snufje zeezout en water. Zelf kneden en laten rijzen en bakken op de plaat. Dat was toen.
(Volgens mij maakte we ook zelf yoghurt: echt verse melk zuur laten worden en dat als starter gebruiken?)
Inmiddels is mijn vrouw weer aan het zelf brood bakken geslagen nu met broodmachine. Misschien dat ik me er ook maar weer mee ga bezighouden. Dit topic nodigt daartoe uit!

Vriendelijke groet,
Dat de klinkt helemaal geweldig!

Ik haal net vanochtend het broodje uit de oven. Sinds deze week een graanmolen in huis, die vers gemalen graan voor een volkoren desem brood. Echt een geweldig proces en ik kan het iedereen aanraden, maar net als met moeite doen voor een goede koffie moet je het wel leuk vinden.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Het grote broodbaktopic

2220
bobbee schreef: za 02 mar 2019, 10:00
Dirk Jan schreef:Had op dit deel nog nooit rondgekeken, maar erg leuk hier!
Halverwege de jaren 70 van vorige eeuw heb ik zelf veel brood gebakken. Alles zuurdesem. Zelf een starter gemaakt en daarna steeds de helft overgehouden om het desem voor de volgende dag aan te maken. Geloof ik, want het is best wel lang geleden. Alleen volkoren meel uit de bio-winkel, snufje zeezout en water. Zelf kneden en laten rijzen en bakken op de plaat. Dat was toen.
(Volgens mij maakte we ook zelf yoghurt: echt verse melk zuur laten worden en dat als starter gebruiken?)
Inmiddels is mijn vrouw weer aan het zelf brood bakken geslagen nu met broodmachine. Misschien dat ik me er ook maar weer mee ga bezighouden. Dit topic nodigt daartoe uit!

Vriendelijke groet,
Dat de klinkt helemaal geweldig!

Ik haal net vanochtend het broodje uit de oven. Sinds deze week een graanmolen in huis, die vers gemalen graan voor een volkoren desem brood. Echt een geweldig proces en ik kan het iedereen aanraden, maar net als met moeite doen voor een goede koffie moet je het wel leuk vinden.
Ja.Ik heb toevallig net ook nog gemalen en gebakken.Qua smaak maakt het niets uit.Maar het is handig.Soort groene bonen.Geloof dat het minder snel muf wordt.