steo schreef:. Niet hele dikke cremalaag, ondanks verse koffie van Fascino, 25 sec doorlooptijd enz. Er zit wel wat op, maar zeker niet zoals je regelmatig bij filmpjes ziet.
2. Melkopschuimen werkt niet echt. Ik krijg wel opgeklopte melk, maar zeker geen dikke homogene microfoam waar dit forum het over heeft. Sterkter nog, de budget bedrijfespresso doet het een stuk beter. Nu las ik ergens dat je de tip kon vervangen, maar dan denk ik waarom werkt het niet gewoon op een apparaat van 1000,00?
Kortom; ik ben tevreden, maar nog niet wild enthousiast. Wie heeft tips?
1. investeren in een betere maler!
2. werken aan je techniek!
de bezzera is een erg goede stomer; met een 2-gats tip gaat het iets makkelijker voor kleine volumina omdat je wat mee tijd hebt; verder is opschuimen techniek en gaat niet vanzelf!
let er op dat je veel aandacht besteed aan een goede verdeling van de koffie en niet te veel doseert; er moet iets ruimte blijven tussen de bovenkant van de koffie en het douchescherm voor aanvang van de extractie; de Bezzera is minder vergevingsgezind dan een E61 groep, geen probleem wel rekening mee houden! met het standaard 1-kops bakje valt weinig te beginnen en in de standaard 2-kops past niet meer dan zo'n 13 gram; koop evt. een LM 1-kops bakje en een ruimte 2-kops bakje!
wat temperatuur betreft: boilerdruk zetten op pakweg 1,1 bar; als de machine helemaal warm is (duurt gewoon tenminste een half uur) werkt een flush&go het beste d.w.z. flushen tot het water niet meer sist en borrelt plus een aantal seconden extra; dan METEEN de met koffie gevulde portafilter er in en de extractie starten! bij mij duurt de "flash boil" 6-8 seconden en ik flush dan 2. 4 of 6 seconden extra voor een heet, gemiddeld of koel shot...als je flusht en dan pas koffie gaat malen ect. is de HX al weert heet geworden door het kleine volume!
evt. kun je ook werken zonder flush: de groep absorbeert dan een deel van de warmte...shotjes zullen niet verbranden, maar de temperatuur stijgt dan flink in de tweede helft van de extractie en is minder voorspelbaar!
op thuisbarista.nl heb ik een topic staan over temperatuur management op de Bezzera!
de Bezzera BZ07 is een prima machine!
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs