14
door Spironski
In gewone filterkoffie e.d. is het water veel langer in contact met het koffiemaalsel dan bij espresso. Er worden bij deze laatste methode wel meer smaakstoffen, vaste stoffen en oliën uit de koffie geperst, maar het korte contact tussen water en maalsel zorgt er voor dat er minder cafeïne wordt geëxtraheerd. Bovendien worden voor espresso meestal Arabicabonen gebruikt, die ongeveer de helft van de cafeïne bevatten van Robustabonen .
In thee, maar ook in chocolade b.v., zit ook cafeïne (theïne), en dat is dus ook opwekkend.
Van e-gezondheid.be:
"
Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding. Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.
Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
Espresso: 34 mg.
Instantkoffie: 26 mg.
Décaféiné: 5 à 10 mg.
Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
Cola (150 ml): 23 à 43 mg."
En hier wordt er ook wat over gezegd:
http://www.koffiecentrale.nl/nl/gezondh ... 1710E0B1BF" onclick="window.open(this.href);return false;
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder