57
door Spironski
Is moeilijk wat van te zeggen. Als je maler niet goed is, of je schijven versleten kan je gaan bijstellen wat je wil, help toch niet. Dan produceert de maler b.v. teveel fines, wat je terugziet als wat drab in je kopje, maar dat hoeft dan nog niet te betekenen dat het maalsel als geheel te fijn gemalen is.
Maar goed, probeer de doorloop hoe dan ook ergens rond de 25 seconden te krijgen. Milliliters zijn bedrieglijk, crema neemt veel ruimte in, maar is veel lucht. Beter is gewicht te nemen. Maar probeer met een dubbel filter op iets van 40 ml uit te komen
Aandrukken is vooral belangrijk voor het gelijkmatig verdelen van het maalsel, kracht is minder belangrijk. Als je portafilter maar net in de machine past vul je veel teveel, en daar krijg je slechte extracties van.
Ik heb geen idee wat die 11 gram moet zijn. Voor een enkel filter (wat je voorlopig überhaupt niet moet gebruiken) is het teveel, voor een dubbel is het te weinig.
Nog maar eens, grofweg: 18 gram maalsel in dubbel filter, 36 gram espresso in 25 seconden doorloop. Als je dat niet kan halen: andere maler kopen!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder