Drankdier schreef:Nog wat feedback over de bijgeleverde recepten: ze zijn helder maar ik mis de genruikte druk erbij. Gezien de apparatuur die gebruikt wordt wel flink invloed heeft op hoe de koffie smaakt.
Vroegah had ik machines met vibratie pompjes daarin. Van de fabriek af stond het overdrukventiel dan vaak afgesteld op meer dan 9 bar (soms 10.5 of 11). Zelf schroefde ik deze graag terug maar 8 tot 8.5. Niet iedere consument zal dit doen.
Aangezien de druk van grote invoed is op de doorlooptijd en dus ook de maalgraad hierop wordt aangepast, zou het mij geen slecht idee lijken om de gebruikte druk te vermelden. Ik mis dit eigenlijk bij veel meer recepten en ga er altijd vanuit dat 9 bar wordt gehanteerd.
Hetzelfde recept op 8 bar had bijvoorbeeld zuurder kunnen zijn dan dat jullie hadden bedoeld.
Hoi koffie-liefhebbers!
Alle recepten zijn voor 9 bar geschreven (en als vertrekpunt bedoeld). Als het goed is staat je machine (uitgezonderd hevels en pressure profiling) hierop ingesteld.
De verwarring rond vibratie-pompjes en het afstellen van druk ontstaat vaak omdat er gemeten wordt met een afgesloten meter, zoals een blindfilter.
Met een Dynamische meter loopt er net zoveel water als een gemiddelde espresso (ca 54 gram in 25 seconden) als er 9 bar druk is. De dynamische meter heeft dus een sproeiertje dat koffie zetten nabootst qua flow.
Als je met deze meter de druk afstelt, geeft een statische meter meer aan. Meestal ca 10,5 bar.
Houd er daarnaast rekening mee dat de manometer in je machine niet geijkt is en vaak wel 1 of 2 bar kan afwijken.
Wij stellen bij onderhoud alle machines met een pomp af met deze dynamische meter op een geijkte 9,0 bar.
Dan de dosering; als het recept 20’gram maalsel adviseert en dit past niet in het gebruikte bakje, dan zijn er twee oplossingen; een groter bakje of minder maalsel. Het tweede vergt dan ook een verlaging van de output zodat de brew-ratio gelijk blijft.
Dus van 20 gram 18 maken (10% minder) betekent ook de output met 10% verlagen.
In de handleiding molen instellen die jullie erbij gekregen hebben staat een aanwijzing (alinea over het 10 cent muntje) waarmee je voor een koffie-en-bakje-combinatie de juiste dosering voor dat bakje kunt bepalen. Het ene bakje is het andere niet en ook de vorm van je zetgroep-zeef speelt mee. Een kloppende dosering is vooral fijn om de kans op channeling te verminderen.
Nou, genoeg technisch geneuzel van mijn kant, veel plezier met experimenteren! (En niet blindstaren op het receptje
)
Groetjes!
Joost van Espressowinkel.nl
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk