Nog wat feedback over de bijgeleverde recepten: ze zijn helder maar ik mis de genruikte druk erbij. Gezien de apparatuur die gebruikt wordt wel flink invloed heeft op hoe de koffie smaakt.
Vroegah had ik machines met vibratie pompjes daarin. Van de fabriek af stond het overdrukventiel dan vaak afgesteld op meer dan 9 bar (soms 10.5 of 11). Zelf schroefde ik deze graag terug maar 8 tot 8.5. Niet iedere consument zal dit doen.
Aangezien de druk van grote invoed is op de doorlooptijd en dus ook de maalgraad hierop wordt aangepast, zou het mij geen slecht idee lijken om de gebruikte druk te vermelden. Ik mis dit eigenlijk bij veel meer recepten en ga er altijd vanuit dat 9 bar wordt gehanteerd.
Hetzelfde recept op 8 bar had bijvoorbeeld zuurder kunnen zijn dan dat jullie hadden bedoeld.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
62Ik zou er helemaal geen recept op zetten. De verwachtingen die je ermee creëert zorgen voor van alles terwijl smaken verschillen en ontzettend afhankelijk zijn van alle variabelen. Mensen hebben vaak de neiging alles de schuld te geven behalve zichzelf. En dan bedoel ik natuurijk over het algemeen en niet de koffiepraters!
Ik heb tot nu toe lekkere koffie met alle 3 gezet met de Londinium R.
Ik heb tot nu toe lekkere koffie met alle 3 gezet met de Londinium R.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
63Hoi koffie-liefhebbers!Drankdier schreef:Nog wat feedback over de bijgeleverde recepten: ze zijn helder maar ik mis de genruikte druk erbij. Gezien de apparatuur die gebruikt wordt wel flink invloed heeft op hoe de koffie smaakt.
Vroegah had ik machines met vibratie pompjes daarin. Van de fabriek af stond het overdrukventiel dan vaak afgesteld op meer dan 9 bar (soms 10.5 of 11). Zelf schroefde ik deze graag terug maar 8 tot 8.5. Niet iedere consument zal dit doen.
Aangezien de druk van grote invoed is op de doorlooptijd en dus ook de maalgraad hierop wordt aangepast, zou het mij geen slecht idee lijken om de gebruikte druk te vermelden. Ik mis dit eigenlijk bij veel meer recepten en ga er altijd vanuit dat 9 bar wordt gehanteerd.
Hetzelfde recept op 8 bar had bijvoorbeeld zuurder kunnen zijn dan dat jullie hadden bedoeld.
Alle recepten zijn voor 9 bar geschreven (en als vertrekpunt bedoeld). Als het goed is staat je machine (uitgezonderd hevels en pressure profiling) hierop ingesteld.
De verwarring rond vibratie-pompjes en het afstellen van druk ontstaat vaak omdat er gemeten wordt met een afgesloten meter, zoals een blindfilter.
Met een Dynamische meter loopt er net zoveel water als een gemiddelde espresso (ca 54 gram in 25 seconden) als er 9 bar druk is. De dynamische meter heeft dus een sproeiertje dat koffie zetten nabootst qua flow.
Als je met deze meter de druk afstelt, geeft een statische meter meer aan. Meestal ca 10,5 bar.
Houd er daarnaast rekening mee dat de manometer in je machine niet geijkt is en vaak wel 1 of 2 bar kan afwijken.
Wij stellen bij onderhoud alle machines met een pomp af met deze dynamische meter op een geijkte 9,0 bar.
Dan de dosering; als het recept 20’gram maalsel adviseert en dit past niet in het gebruikte bakje, dan zijn er twee oplossingen; een groter bakje of minder maalsel. Het tweede vergt dan ook een verlaging van de output zodat de brew-ratio gelijk blijft.
Dus van 20 gram 18 maken (10% minder) betekent ook de output met 10% verlagen.
In de handleiding molen instellen die jullie erbij gekregen hebben staat een aanwijzing (alinea over het 10 cent muntje) waarmee je voor een koffie-en-bakje-combinatie de juiste dosering voor dat bakje kunt bepalen. Het ene bakje is het andere niet en ook de vorm van je zetgroep-zeef speelt mee. Een kloppende dosering is vooral fijn om de kans op channeling te verminderen.
Nou, genoeg technisch geneuzel van mijn kant, veel plezier met experimenteren! (En niet blindstaren op het receptje )
Groetjes!
Joost van Espressowinkel.nl
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Eigenaar van Espressowinkel.nl
Sleutelaar, koffie-gek, pizza-bakker, muziek liefhebber, motorrijder
Sleutelaar, koffie-gek, pizza-bakker, muziek liefhebber, motorrijder
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
64Inmiddels ben ik overgestapt van mijn standaard basket naar een 16 grams IMS big bang basket.
Dit aangezien die de zoetheid iets meer naar voren schijnt te halen en het zuurtje wat naar het achtergrond laat verdwijnen.
Ik kreeg de zuurgraad wel in balans maar de zoetheid miste ik nog wat. Ik was vrij skeptisch over wat de verschillen tussen de baskets kunnen zijn maar dit.... Wow. De el Salvador is nu echt super zacht en mooi in balans. Zuurtje nog heel mooi aanwezig maar heel mooi getemd. Heerlijke espresso.
Denk dat de big bang echt een keeper is bij lichtere roasts.
Dit aangezien die de zoetheid iets meer naar voren schijnt te halen en het zuurtje wat naar het achtergrond laat verdwijnen.
Ik kreeg de zuurgraad wel in balans maar de zoetheid miste ik nog wat. Ik was vrij skeptisch over wat de verschillen tussen de baskets kunnen zijn maar dit.... Wow. De el Salvador is nu echt super zacht en mooi in balans. Zuurtje nog heel mooi aanwezig maar heel mooi getemd. Heerlijke espresso.
Denk dat de big bang echt een keeper is bij lichtere roasts.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
65Ook begonnen met de Costa Rica. Wel drie pogingen nodig gehad voor hij goed was met mijn Quickmill 820 met 9 bar OPV en IMS filterbakje. Als ik de 25 seconden vanaf activatie aanhield werd hij steeds te zuur. Met 25 seconden vanaf de eerste drup (of eigenlijk vanaf de eerste gram als mijn weegschaaltje begint te tellen) is hij heel lekker.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Delter Press - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod - Tonino
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
66Betreft de al Salvador heb ik gevonden wat voor mij goed werkt.
Temperatuur heb ik een graadje verhoogd.
Dosering verlaagd naar 15 gram.
37 gram koffie eruit in 30 seconden.
Ik krijg nu een hele sappige sinaasappel smaak eruit met chocolade/karamel tonen in de achtergrond.
Ja, deze was wel echt heel lekker
Temperatuur heb ik een graadje verhoogd.
Dosering verlaagd naar 15 gram.
37 gram koffie eruit in 30 seconden.
Ik krijg nu een hele sappige sinaasappel smaak eruit met chocolade/karamel tonen in de achtergrond.
Ja, deze was wel echt heel lekker
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
67Langzaamaan steeds grover aan het malen. Gaat de goede kant op . Duidelijk de kruiden en de chocoladebitters. Nog geen sinaasappel. Wel enorm romig en een lekker mondgevoel. morgen nog een slag grover.
Daarna maar eens wat minder gaan doseren.
Daarna maar eens wat minder gaan doseren.
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
68Ik ben inmiddels begonnen aan de ‘Porto Fino’ klein beetje fijner maken dan de ‘Costa Rica’ maar na de 2e shot zat ik op 50 gr koffie op 26 sec.
Het is een lekker bakkie koffie op deze manier, maar niet heel uitgesproken smaken kan ik achterhalen. Licht een zuurtje, licht bittertje misschien een hintje perzik of iets in die hoek maar zeker geen rood fruit nog of iets kruidigs te bespeuren.
Ik ga even verder experimenteren met deze boon.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Het is een lekker bakkie koffie op deze manier, maar niet heel uitgesproken smaken kan ik achterhalen. Licht een zuurtje, licht bittertje misschien een hintje perzik of iets in die hoek maar zeker geen rood fruit nog of iets kruidigs te bespeuren.
Ik ga even verder experimenteren met deze boon.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
69Och jongens, door al deze verhalen zit ik echt op mijn handen om de bonen te gaan proberen. Want wil dit echt met mijn Londinium doen met de Strega ernaast. Maarrr nog een paar kleine stappen en de bar is klaar. Wat kan geduld toch tergend zijn haha
Laatst gewijzigd door Keyser op za 12 okt 2024, 11:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
70Hier inmiddels de Costa Rico opgemalen. Wij drinken er zowel espresso en cappuccino mee.
Voor een cappuccino zouden wij zelf zoeken naar een koffie met iets meer body. Als espresso was hij erg lekker.
Beetje met het recept zitten spelen maar met de 50 gram in het kopje werd hij mij iets te "waterig". Wat geconcentreerder met rond de 40 gram smaakte mij beter.
Net een eerste cappuccino gezet met de Porto Fino. Deze was eigenlijk meteen raak en smaakte erg goed. Benieuwd hoe deze bevalt als espresso.
Voor een cappuccino zouden wij zelf zoeken naar een koffie met iets meer body. Als espresso was hij erg lekker.
Beetje met het recept zitten spelen maar met de 50 gram in het kopje werd hij mij iets te "waterig". Wat geconcentreerder met rond de 40 gram smaakte mij beter.
Net een eerste cappuccino gezet met de Porto Fino. Deze was eigenlijk meteen raak en smaakte erg goed. Benieuwd hoe deze bevalt als espresso.