Problemen identificeren met melk opschuimen

1
Hi allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met het oefenen van melkopschuimen maar blijf tegen bepaalde problemen aanlopen. Op zich vind ik het ook wel leuk dat het niet super makkelijk is, maar na een maand lang tegen hetzelfde aanlopen wordt het langzaam frustrerend :-). Ik heb ook veel op youtube rondgekeken maar daar lijkt het allemaal zo logisch en makkelijk.

Ik heb momenteel een Expobar Brewtus 4. Ik heb de stoomdruk naar 1.3 bar veranderd (vanaf 0.8), wat zeker een verbetering is. Daarnaast gebruik ik een 2 gats stoomtip van Izzo (ik heb ook een 4 gats maar wil eerst de 2 gats controleren).

Ik schenk 180ml volle melk in mijn kannetje uit de vriezer (voor 2 capp). Daarna zorg ik dat het water uit de stoomwand purge en begin met stomen. Als ik melk opschuim ontstaat er een mooie kolk en het ziet er goed uit. Hierna maak ik mijn stoomwand schoon en purge hem. Swirl met mijn kannetje en tik hem op het aanrecht. Als ik de eerste cappuccino schenk heb ik zeer mooie foam, kan ook een hartje maken. Kortom het ziet er prima uit en ik ben hier ook tevreden mee. Vervolgens bij de 2e cappuccino krijg ik erg dik schuim wat eerst prima is maar op het einde niet vloeit maar er bijna uit druipt en er meer op gaat liggen in plaats van mengen. Ik hou ook niets over in mijn melkkannetje, soms een klein tekort. Wat zou een mogelijke oplossing hiervoor zijn?

Ik dacht zelf aan een slechte menging, maar het eerste schuim is wel prima (naar mijn gevoel). Ik zie sommige mensen ook melk overschenken naar een ander kannetje, maar is dit echt nodig?

Thanks voor alle hulp alvast,

Emile
Rocket R58 Cinquantotto - Timemore 64s - Commandante C40

Re: Problemen identificeren met melk opschuimen

2
Wat je kunt doen is de gestoomde melk (voor een deel) overgieten in een andere pitcher. Door dit overgieten krijg je van verschillende consistenties een meer homogene uniforme structuur.

Ik stoom meer melk dan ik ogv het aantal millimeters melk voor de kopjes nodig heb. Dan heb ik een groter deel aan melk dat de juiste structuur heeft.

Het is moeilijk om in 1 keer een juiste homogene structuur te krijgen bij 1 keer stomen in 1 pitcher. Shaw Chen, Jericho Chen op instagram die flikken dit wel, maar die zetten wellicht 400 latte's per dag en hebben krachtige apparatuur.

Er is zo'n Duitse barrista showbink, die zichzelf erg veel in beeld brengt, die constant de melk overgiet van het ene in de andere pitcher. YouTube op Dritan Alsela.

O.8 lijkt me veel te weinig. Ik heb mijn masjien(R58) op max 1.5 staan, komt dan een (langere qua duur) krachtige straal uit dat voor mij beter werkt.

De profi machines, en tegenwoordig ook thuis machines zoals die van ECM en Profitec, kan je al tot 2.0 bar instellen.

Ik gebruik zelf twee gats spout, 4 gats heeft misschien wel meer druk nodig.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Re: Problemen identificeren met melk opschuimen

3
Thanks voor je reactie!

Ik ga maar eens aan de slag met die tips. Die twee baristas kende ik nog niet, leuk om te volgen.

De Duitser lijkt vooral gericht op snelheid. Ik verbaas me er altijd over hoe hij melk schuimt door zijn pitchers op een stapel bordjes te zetten.

Ik laat nog weten hoe de veranderingen zijn :)
Rocket R58 Cinquantotto - Timemore 64s - Commandante C40

Re: Problemen identificeren met melk opschuimen

4
2 dingen die mij hebben geholpen:
1) Overschenken in een andere (warme) pitcher. Dat komt de consistentie flink ten goede
2) Uitschenken met een grote pitcher. Ik gebruik een 75cl Motta kan daarvoor, groter kan ook. Om een mooi vormpje te maken moet de tuit van de kan dicht op het oppervlak zijn, anders valt de melk 'door de crema heen'. Bij een grotere kan kun je het tuitje dichter op het oppervlak houden.

En gewoon heul veul doen!
De koters vinden het echter nu ook zo leuk om te doen dat ik zelf amper nog kan oefenen...
dus...