Beste forum leden,
Om twee redenen zou ik graag willen overstappen van machine. Aan de ene kant omdat ik het zetproces heel mooi vind en ik weinig invloed heb met een 'normale' espresso machine. Aan de andere kant nemen de modellen die ik noem minder ruimte in op het aanrecht.
De ROK is de simpelste machine. Ik vraag me af of je hier een constante espresso uit kan halen, of dat de kwaliteit van je koffie enorm varieert! Wat zijn jullie ervaringen? Het voor verwarmen lijkt mij niet heel veel werk doordat wij een quooker hebben..
De flair lijkt mij een hele mooie omdat ze nu ook een 58 uitvoering hebben. En die hoef je niet handmatig voor te verwarmen maar lijkt mij wel enorm groot op het aanrecht. Ik verwacht dat je wel een constante espresso hiermee kan maken, klopt dat? Is deze ook tweedehands te vinden of moeilijk omdat deze nog niet lang op de markt is?
De Europiccola is, volgens mij, de klassieker van al deze 3 machines. Mag ik deze wel vergelijken met de ROK en Flair? Deze lijkt mij ook erg groot op het aanrecht. Hij ziet er natuurlijk enorm goed uit en heeft zijn klasse wel bewezen in de tijd dat hij wordt gemaakt. Als ik (jullie) voor deze kiezen. Zouden jullie dan echt voor een profesional gaan of is een reguliere ook goed? En hoe oud mag het model zijn als ik deze ga zoeken op MP?
Op het moment heb ik een hele oude rancilio silvia van MP gekocht. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie jarenlange ervaring en meningen! Uiteraard ook als je mening is; verkoop die Silvia, of doe een upgrade bij de Silvia! (ik heb bijvoorbeeld nog geen IMS bakjes)
Re: Europiccola, ROK, Flair
2Hi Folkert,
De Rancilio kun je ook upgraden (onder meer PID) en tweaken, waardoor hij heel goede espresso kan maken.
Hier op het forum staan genoeg tips en voorbeelden, als je even zoekt.
Of je brengt hem naar Peter de Goede, om het uit te laten voeren.
E.e.a. is afhankelijk van het type, volgens mij, maar daar kan HanR weer het nodige van vertellen.
Ik heb de ROK gehad, maar snel weer weg gedaan: doel was voor erbij en op de camping, maar espresso bereiden was toch zo anders dan met mijn La Pavoni (gen 2, 1994), dat het niet goed werkte.
De Flair wil ik nog wel eens proberen, maar is me voor nu te duur, om er naast te nemen.
De La Pavoni Professional staat meerdere malen per dag aan.
Voordeel hiervan is dat je melk kunt opschuimen, dat hebben de ROK en Flair niet.
De Europiccola is kleiner, waardoor je wat minder espresso's na elkaar kunt zetten.
In de praktijk is dat geen nadeel: met de LPP zet ik max 4 koppen na elkaar, dat kan met de LPE ook.
Als het meer wordt is de eerste koud en ga ik over op het filter apparaat.
Ook de LP kun je upgraden (must have: Bong isolator, eengats stoomlans).
DE LPP is pressostaat geregeld, waar de LPE 2 verwarmingselementen heeft (handmatig omschakelen).
Maar de kleinere boiler staat misschien wel mooier op je aanrecht.
Succes met de overwegingen
De Rancilio kun je ook upgraden (onder meer PID) en tweaken, waardoor hij heel goede espresso kan maken.
Hier op het forum staan genoeg tips en voorbeelden, als je even zoekt.
Of je brengt hem naar Peter de Goede, om het uit te laten voeren.
E.e.a. is afhankelijk van het type, volgens mij, maar daar kan HanR weer het nodige van vertellen.
Ik heb de ROK gehad, maar snel weer weg gedaan: doel was voor erbij en op de camping, maar espresso bereiden was toch zo anders dan met mijn La Pavoni (gen 2, 1994), dat het niet goed werkte.
De Flair wil ik nog wel eens proberen, maar is me voor nu te duur, om er naast te nemen.
De La Pavoni Professional staat meerdere malen per dag aan.
Voordeel hiervan is dat je melk kunt opschuimen, dat hebben de ROK en Flair niet.
De Europiccola is kleiner, waardoor je wat minder espresso's na elkaar kunt zetten.
In de praktijk is dat geen nadeel: met de LPP zet ik max 4 koppen na elkaar, dat kan met de LPE ook.
Als het meer wordt is de eerste koud en ga ik over op het filter apparaat.
Ook de LP kun je upgraden (must have: Bong isolator, eengats stoomlans).
DE LPP is pressostaat geregeld, waar de LPE 2 verwarmingselementen heeft (handmatig omschakelen).
Maar de kleinere boiler staat misschien wel mooier op je aanrecht.
Succes met de overwegingen
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Europiccola, ROK, Flair
3Ik heb een flair staan mocht je het willen proberen.
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: Europiccola, ROK, Flair
4Hoort de Cafelat Robot ook thuis in het rijtje?
Londinium R - Option-O Lagom Casa - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Europiccola, ROK, Flair
5Ik denk dat je met een geupgrade rancilio veel gemakkelijker consistente kwaliteit espresso’s maakt dan bijvoorbeeld met een La Pavoni.
Voor ik een espresso uit de LP trek, sta ik te pompen en te flushen om op een sticker de temperatuur van de groep te schatten en dan moet je ook nog eens elke keer handmatig min of meer dezelfde drukcurve reproduceren. En dat komt allemaal bovenop de reguliere variabelen als maalgraad, hoeveelheid koffie enzovoorts
Het is hartstikke leuk als er een waanzinnige shot uit komt, maar dat lukt me lang niet altijd en al helemaal niet 3-4x achter elkaar (met visite bijvoorbeeld)
Dus voor de hobby en de kunst van het koffie zetten hartstikke leuk, maar ik heb me veel ochtenden staan te ergeren aan een matige espresso vlak voor ik naar m’n werk stoof.
Voor ik een espresso uit de LP trek, sta ik te pompen en te flushen om op een sticker de temperatuur van de groep te schatten en dan moet je ook nog eens elke keer handmatig min of meer dezelfde drukcurve reproduceren. En dat komt allemaal bovenop de reguliere variabelen als maalgraad, hoeveelheid koffie enzovoorts
Het is hartstikke leuk als er een waanzinnige shot uit komt, maar dat lukt me lang niet altijd en al helemaal niet 3-4x achter elkaar (met visite bijvoorbeeld)
Dus voor de hobby en de kunst van het koffie zetten hartstikke leuk, maar ik heb me veel ochtenden staan te ergeren aan een matige espresso vlak voor ik naar m’n werk stoof.
Bezerra Strega (Mod) - La Pavoni Esperto Abile - Eureka Mignon XL - G-iota Pro83VS SSP LS
Re: Europiccola, ROK, Flair
6Ik heb naast mijn bianca de rok. Ben er niet weg van. Veel gedoe om hem goed op te warmen.
Lelit Bianca V1 - Niche zero - ROK Espresso maker
Re: Europiccola, ROK, Flair
7Ik heb nooit een goede espresso uit mijn Rok gekregen destijds.
Totaal andere ervaring nu met de Robot. I.c.m. met waterkoker van Fellow. Daar past de filterdrager heel mooi op/in om voor te verwarmen. Er zijn zelfs mensen die onder de piston een 12 volt GU5.3 halogeen lampje omhoog laten kijken om ook dat deel nog voor te verwarmen. Lekker hoog filter bakje dus geen rommel bij wdt "roeren".
Totaal andere ervaring nu met de Robot. I.c.m. met waterkoker van Fellow. Daar past de filterdrager heel mooi op/in om voor te verwarmen. Er zijn zelfs mensen die onder de piston een 12 volt GU5.3 halogeen lampje omhoog laten kijken om ook dat deel nog voor te verwarmen. Lekker hoog filter bakje dus geen rommel bij wdt "roeren".
Re: Europiccola, ROK, Flair
8Bedankt allemaal voor jullie reacties! Als ik alle reacties lees dan zie ik dat haast niemand tevreden is over de ROK. Die kan ik dus gelijk al uit mijn hoofd zetten.
De cafelat robot hoort ook in het rijtje thuis, die vind ik alleen echt heel lelijk. Hij doet me denken aan van de marsmannetjes uit Toy Story!
@Manduca. Bedankt voor het aanbod om de flair te proberen! Ik woon denk ik alleen in een uithoek voor alle forum genoten (Bovenkarspel, naast Enkhuizen). Ik zou het heel fijn vinden om even met een echte koffie gek te babbelen, volgens mij maak ik nog veel beginners fouten. Met 3 jonge kinderen (6,4 en 9 maanden) kan ik alleen niet zo makkelijk weg..
@durdane. Bedankt voor het doorgeven van je workflow
Voor het aantal jaar dat ik espresso maak (3 jaar?) is het nu handiger voor mij om de rancilio optimaal te krijgen. Ik ga me daar verder in verdiepen, qua kosten en tijd. Ik ben nu 33. Als ik later meer tijd heb zal er, gok ik, een flair of la pavoni professional komen.
De cafelat robot hoort ook in het rijtje thuis, die vind ik alleen echt heel lelijk. Hij doet me denken aan van de marsmannetjes uit Toy Story!
@Manduca. Bedankt voor het aanbod om de flair te proberen! Ik woon denk ik alleen in een uithoek voor alle forum genoten (Bovenkarspel, naast Enkhuizen). Ik zou het heel fijn vinden om even met een echte koffie gek te babbelen, volgens mij maak ik nog veel beginners fouten. Met 3 jonge kinderen (6,4 en 9 maanden) kan ik alleen niet zo makkelijk weg..
@durdane. Bedankt voor het doorgeven van je workflow
Voor het aantal jaar dat ik espresso maak (3 jaar?) is het nu handiger voor mij om de rancilio optimaal te krijgen. Ik ga me daar verder in verdiepen, qua kosten en tijd. Ik ben nu 33. Als ik later meer tijd heb zal er, gok ik, een flair of la pavoni professional komen.
Rancilio Silvia v1, DF64v
Re: Europiccola, ROK, Flair
9Bezerra Strega (Mod) - La Pavoni Esperto Abile - Eureka Mignon XL - G-iota Pro83VS SSP LS
Re: Europiccola, ROK, Flair
10Leuk topic. Ik zit precies met de zelfde overweging.
Ik heb 14 jaar een Rancilio Silvia v3 (2009) met PID (DIY) icm met Bezerra BB005 maler. Regelmatig geserviced door Peter de Goede. Helemaal top.
De eerste upgrade die ik op korte termijn wil doen is de overstap naar de DF54 maler. Dan eens kijken wat dat icm de Silvia doet.
Een handmatige hevel machine staat al heel lang op de wishlist. Het is dat ik nog geen afscheid kan nemen van de Silvia. Dus mogelijk er eerst nog even naast al is de ruimte beperkt.
Ik ben ook aan het wikken en aan het wegen of het een (2e hands) Post Mill Pavoni Professional of een Flair 58 gaat worden tzt.
Ik zet nu elke avond altijd twee cappuccino/latte's. Ik laat de koffie in twee kopjes lopen. Daarna melk opschuimen, afkoelen boiler vullen en klaar. In het weekend in de middag of ochtend ook. Daaromheen geregeld een dubbele espresso voor mijzelf.
Ik neig naar de Pavoni vanwege het kunnen opschuimen van de melk. Alleen de temperatuur instabiliteit weerhoudt me nog. Ik vind de mods die hiervoor zijn, zoals koelring, bong isolator en temperatuur sticker redelijk afbreuk doen aan het design. En ik ben minder van het klassieke design van deze machine.
Dan de Flair 58. Ik vind het minimalistische industriële design echt prachtig om te zien. Mooie combi ook met de DF54. Temperatuurstabiliteit is ook een pre. Qua melk opschuimen heb ik al een Nanofoamer lithium (voor vakanties aangeschaft) paar keer al de melkkan op de inductie kookplaat gezet en bij 60c microam foam maken gaat goed. Alleen vraag ik me of ik het melk opschuimen met de stoompijp niet ga missen. Ik ben de Morning Dream steamer en die van Meticulous in de gaten aan het houden, maar vooralsnog in Kickstarter fase.
Het is uiteraard niet mijn bedoeling dit topic over te nemen, maar anders zou het dubbel worden. Benieuwd naar de meningen en adviezen obv het bovenstaande.
Alvast dank.
Verstuurd vanaf mijn motorola edge 50 pro met Tapatalk
Ik heb 14 jaar een Rancilio Silvia v3 (2009) met PID (DIY) icm met Bezerra BB005 maler. Regelmatig geserviced door Peter de Goede. Helemaal top.
De eerste upgrade die ik op korte termijn wil doen is de overstap naar de DF54 maler. Dan eens kijken wat dat icm de Silvia doet.
Een handmatige hevel machine staat al heel lang op de wishlist. Het is dat ik nog geen afscheid kan nemen van de Silvia. Dus mogelijk er eerst nog even naast al is de ruimte beperkt.
Ik ben ook aan het wikken en aan het wegen of het een (2e hands) Post Mill Pavoni Professional of een Flair 58 gaat worden tzt.
Ik zet nu elke avond altijd twee cappuccino/latte's. Ik laat de koffie in twee kopjes lopen. Daarna melk opschuimen, afkoelen boiler vullen en klaar. In het weekend in de middag of ochtend ook. Daaromheen geregeld een dubbele espresso voor mijzelf.
Ik neig naar de Pavoni vanwege het kunnen opschuimen van de melk. Alleen de temperatuur instabiliteit weerhoudt me nog. Ik vind de mods die hiervoor zijn, zoals koelring, bong isolator en temperatuur sticker redelijk afbreuk doen aan het design. En ik ben minder van het klassieke design van deze machine.
Dan de Flair 58. Ik vind het minimalistische industriële design echt prachtig om te zien. Mooie combi ook met de DF54. Temperatuurstabiliteit is ook een pre. Qua melk opschuimen heb ik al een Nanofoamer lithium (voor vakanties aangeschaft) paar keer al de melkkan op de inductie kookplaat gezet en bij 60c microam foam maken gaat goed. Alleen vraag ik me of ik het melk opschuimen met de stoompijp niet ga missen. Ik ben de Morning Dream steamer en die van Meticulous in de gaten aan het houden, maar vooralsnog in Kickstarter fase.
Het is uiteraard niet mijn bedoeling dit topic over te nemen, maar anders zou het dubbel worden. Benieuwd naar de meningen en adviezen obv het bovenstaande.
Alvast dank.
Verstuurd vanaf mijn motorola edge 50 pro met Tapatalk