Dosering en andere afstellingen

1
Hallo,
Ik ben een paar maanden bezig met maler (Eureka Specialita) en espressomachine (Gaggia Classic Evo).

Alhoewel ik met weegschaal en timer netjes de 16gr koffie in, 40 gram koffie uit en 25-30sec tracht te halen lukt het mij toch niet om een lekker resultaat te bekomen. Te zuur, te bitter, ...

Dit weekend nog wat zitten experimenteren en wat viel me op. Alls ik slechts 14gr koffie gebruik krijg ik een veel mooier resultaat (meerdere malen).

Ik lees dat velen 16-18 gram of zelfs tot 20 gram koffie gebruiken voor een dubbele espresso.

Doe ik nog iets verkeerd?
Neem ik gewoon vrede met het feit dat het beter lukt met minder koffie?

Alvast bedankt

Re: Dosering en andere afstellingen

2
Het hangt ook van welk bakje je gebruikt.
Maar als 14gr het doet voor jou dan is dat uitstekend!
De standaard “regels” zijn niks meer dan een startpunt. Elke machine, bakje, maler, koffie etc is weer anders.
De enige echte test is proeven!
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58

Re: Dosering en andere afstellingen

4
Bedankt voor de reacties!

Ik gebruik het bakje dat standaard bij de Gaggia geleverd wordt en begin te tellen vanaf ik de machine aanzet.

Gisteren zag ik nog in een youtube filmpje dat te veel zuurte ook kan liggen aan de temperatuur van de machine. Ze raden aan om de machine minstens 20mins te laten opwarmen. Dat ben ik nu aan het proberen. (Wat dan wel raar is is dat de machine na 20mins automatisch uit gaat.)

Re: Dosering en andere afstellingen

5
Iefbo schreef: ma 02 dec 2024, 08:00 Bedankt voor de reacties!

Ik gebruik het bakje dat standaard bij de Gaggia geleverd wordt en begin te tellen vanaf ik de machine aanzet.

Gisteren zag ik nog in een youtube filmpje dat te veel zuurte ook kan liggen aan de temperatuur van de machine. Ze raden aan om de machine minstens 20mins te laten opwarmen. Dat ben ik nu aan het proberen. (Wat dan wel raar is is dat de machine na 20mins automatisch uit gaat.)
Welke koffie gebruik je en wat is de brand datum op de verpakking?
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Dosering en andere afstellingen

10
Wat leuk nog een Gaggia gebruiker
Afbeelding


Welkom!

Automatisch uitschakelen kan je niet uitzetten (wel met wat technische ingrepen omzeilen).

Ik gebruik mijn machine vaak na 10 min. Ik doe voordat ik mijn portafilter erin doe even een flush van ongeveer 5 sec. en wacht dan even tot het lampje weer uit is. Dan stop ik mijn portafilter erin en wacht tot het lampje aanspringt. Dan zet ik de pomp aan en begin dan ook al met tellen (weegschaal).
Op die manier heb je in ieder geval consequent dezelfde temperatuur met het zetten.

Ik moet nog een keer meten wat de temperatuur exact is op dat moment.

Verder zou ik wat experimenteren met wat proefpakketten van branders. Op die manier kan je uitvinden welke koffieboon er bij jou past.

Aan de spullen die je hebt ligt het niet, hooguit je filterbakje.
Je zou bv bij Van Pommeren een IMS bakje kunnen bestellen dit zal wel een behoorlijk verschil maken qua smaak. Maar of je het lekkerder vindt is persoonlijk.
https://www.vanpommeren.nl/ims-competit ... MlML3tx0d-

Verder heb ik ook het douchescherm vervangen door een IMS nanotech: https://www.vanpommeren.nl/IMS-Competit ... 18QAvD_BwE


Je kan ook ergens anders bestellen hoor, maar hier heb ik ze vandaan.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk