Het doel van een molen is goed, consistent maalsel, met een korrelgrootte die bij je machine past. Dit is heel erg belangrijk: de smaak hangt volledig af van de extractie en die wordt dramatisch beïnvloed door je maling. Hoe beter je maling, hoe beter de extractie. Met een 'goede' maling wordt dus consistent bedoeld meestal.
Het verschil in de meeste molens zit hem in vermogen, grootte van maalschijven en soort maalschijven. Over het algemeen geldt: "hoe groter, hoe beter". Daarnaast is er zoals altijd het esthetische aspect, maar ik kan je nu al vertellen: je machine moet je mee pronken, je molen zal dat niet doen.
Wat in het gebruik kan variëren is ook het klonteren (als je geen doser op je molen hebt). Bij het malen ontstaat een lichte statische elektriciteit waardoor je maalsel gaat klonteren, wat slecht is voor de extractie. De ene molen klontert meer dan de ander. Ik heb geen rijtje van 'deze klontert het best, deze het minst'. Als je klonteren volledig wilt voorkomen: koop een machine met doser. Deze zijn vaak weer duurder en onhandig in het thuis-gebruik (lastig schoon te houden).
Lees dit door: heel erg leerzaam:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html" onclick="window.open(this.href);return false;