Temparatuur koffie uitloop

1
Goede avond allemaal,

ik heb even een vraag,

ik wordt inmiddels helemaal gek van alle machines die worden aangeboden.
Vooral omdat blijkt dat de temparatuur van de koffie gewoon niet klopt !

Mijn eerst machine was een Delonghi ECAM 23210. Deze meteen de dag daarna terug gebracht.
De koffie was gewoon lauw.
Nu heb ik een Gaggia Brera hier staan. Koffie stuk warmer dan de Delonghi maar nog niet naar wens.
De verkoper vertelde mij dat de koffie temp rond de 86 graden zou moeten zijn. Nou geloof mij dit was niet zo. Hoe weet ik dit. Nou simpel ben naar de inporteur in Lelystad geweest waar een vriendelijke monteur er naar heeft gekeken ( waar ik naast mocht staan) bij de uitloop van de koffie begon zijn digitale meter op 60 graden en halve wegen kwam hij op 74 graden. waar hij ook op bleef staan.
Nou meneer hij is gewoon goed :D ik goed :cry: :shock: hoezo goed ? er staat toch 74 graden op je meter. Ja zij hij dit is goed. Dit hebben alle apparaten van Gaggia. Ik helemaal :roll: :cry: :shock: en ga zo maar door. Ik vertelde dat de verkoper mij had verteld dat de temp rond de 86 graden zou moeten zijn. Hij haalde een keer zijn schouders op en zij nou bij onze apparaten zijn ze allemaal 74 graden. Nog even veder met hem gebabbeld en kwam er op en gegeven moment op neer dat hij zijn eigen Gaggia apparaat ook had opgevoerd naar 90 graden. Want hij vond de koffie niet heet genoeg :P
Ik vragen kan je dat dan niet doen met mijn apparaat? Nee dat mag ik niet goed i.v.m kans op brand en blablabla. Dus met andere worden. Ik word naar huis gestuurd met een apparaat die niet warmer wordt dan 74 graden. Met andere woorden wat voor een boon ik er ook instop. De aroma en noem maar op die bij een boon vrijkomt bij 86 graden zal ik nooit krijgen. Ik boos :evil: heel :twisted: Ik rond gekeken op internet naar een Melitta Caffeo Bistro, Rede hiervan is dat de verkoper mij had verteld dat dit apparaat instelbaar zou zijn tot 92 graden. Ik de inporteur van Melitta gebeld en de vraag gesteld over temparatuur van koffie uitloop. Menner dit is instelbaar tussen de 60 en 75 graden. Ik helemaal :shock: :? :evil: Staat de verkoper dan zo te liegen ???? Tevens Jura gebeld. Die vertelde mij 93 graden. Ik terug naar de winkel en de zelfde verkoper aangesproken en het verhaal verteld ( zonder het stukje van de Melitta ) De arme man die mij echt heel erg goed wil helpen met alle service van dien wist het ook even niet mee. het was al tegen sluitingstijd, maar bood mij aan om de volgende ochtend om 8 uur aanwezig te zijn en samen met mij de Melitta Caffeo Bistro uit te proberen. Helaas ging dit niet voor mij. Dus nu Zaterdag. Al met al heb ik een voorgevoel dat de Melitta ook te kort gaat schieten.

Wat moet ik nu ???? Ben ik nou zo'n zeur ??? Mijn Senseo geeft koffie die heter is dan een apparaat van bijna 600 euro. heb ik hier dan 1,5 jaar hard voor gespaard. bedoel mag toch aannemen dat als ik koffie zet ik na 5 min nog lekker kan slurpen van hete/warm koffie. En niet een kopje met heet water moet voorverwarmen en vervolgens het snel moet drinken.anders is hij echt lauw.

Hebben jullie Tips voor mij ???? klopt het dat Jura wel echt heet is.

Phoe dat heb ik van me afgescheven :D kan er nog een beetje om lachen maar echt leuk is het niet.

Wie weet hoe en wat ??

Vriendelijk groet,
Robbin

Re: Temparatuur koffie uitloop

2
92 graden is zo'n beetje optimaal (volgens onderzoek en algemene standarden), dus dat zou je moeten kunnen eisen.

Bronnen:

National Coffee Assissiation of America: http://www.ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=71" onclick="window.open(this.href);return false;

Onderzoek:

ABSRACT: The aim of this work was to investigate the effects of water
temperature (88, 92, 96 and 98 °C) on the final quality of three types
of EC (Arabica, Robusta Natural blend and Robusta Torrefacto blend) in
order to select the optimal temperature. Volatile compound (analysed
by Static headspace gas chromatography/mass spectrometry) and sensory
flavour profiles were the most relevant parameters, whereas
physicochemical, taste and mouthfeel parameters were not very useful
for selecting the water temperature. For Arabica and Robusta Natural
blend ECs, 92 °C was the optimal water temperature. For Robusta
Torrefacto blend EC the overall acceptability might lead to the
selection of 88 °C as the ideal water temperature, but the high
percentages of key odorants related to roasty and earthy/musty
flavours and the not hot enough perception dictated the selection of
92 °C in this case as well.

Part of this paper was presented at the 19th International Conference
on Coffee Science, Trieste, Italy

Journal of the Science of Food and Agriculture
Volume 83, Issue 3 , Pages 240 - 248

http://www3.interscience.wiley.com/cgi- ... 8/ABSTRACT" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Temparatuur koffie uitloop

3
Tja, er is natuurlijk wel een verschil hoe heet het in het apparaat wordt gezet en hoe heet het in je kopje komt!

In het apparaat zal het inderdaad rond de 92 graden zijn. In het kopje zal het rond de 74 graden zijn. Wat je nog kunt doen, is altijd voorverwarmde kopjes gebruiken en het apparaat eerst even met heet water laten doorlopen...

Re: Temparatuur koffie uitloop

4
nathalia schreef:Tja, er is natuurlijk wel een verschil hoe heet het in het apparaat wordt gezet en hoe heet het in je kopje komt!

In het apparaat zal het inderdaad rond de 92 graden zijn. In het kopje zal het rond de 74 graden zijn. Wat je nog kunt doen, is altijd voorverwarmde kopjes gebruiken en het apparaat eerst even met heet water laten doorlopen...
Je hebt helemaal gelijk :P

Re: Temparatuur koffie uitloop

5
nathalia schreef:Tja, er is natuurlijk wel een verschil hoe heet het in het apparaat wordt gezet en hoe heet het in je kopje komt!

In het apparaat zal het inderdaad rond de 92 graden zijn. In het kopje zal het rond de 74 graden zijn. Wat je nog kunt doen, is altijd voorverwarmde kopjes gebruiken en het apparaat eerst even met heet water laten doorlopen...
?????? Ik kan niet geloven dat de koffie over en afstand van ???? 10 cm met 18 graden afkoelt.

En idd de 2 handleidingen die ik gelezen heb staat idd kopjes voorverwarmen bij koude koffie.
iets wat ik echt belachelijk vind !!!! je bij voorbaat indekken voor klachten over lauwe koffie.
P.S de temp is gemeten tijdens uitloop van de koffie onder de straal van de koffie. Dus niet in een koud kopje. Tevens toch nog even dit. In het begin van de uitloop was de temp 60 graden.
En nog even dit. Mijn vriendin drink haar koffie met best wat melk. Dit beteken naar mijn gevoel de koffie komt er tot aan een half kopje tussen de 60 en 74 graden uit. Dus de eerste helft van het kopje is gemiddeld gevuld met koffie met een temp van ik denk 68 graden. Als je je kopje niet voorverwarmd zal dit afkoelen naar ik gok 60 graden.dan komt de andere helft met 74 graden in het kopje. Dan zal je denk ik op zo'n gemiddelde uitkomen van 67 graden. Dan komt de koude koffie melk er bij en zakt het denk ik naar 60 graden. Naar een paar minuten is deze temp hard gezakt !!!!

Mijn vraag is dan ook ben ik de eenige die dit zo ervaart ?
Ben ik dan zo'n zeur die van een apparaat van 600 euro verwacht dat ik 10 min kan genieten van koffie?
Wat zou een eventueele andere oplossing zijn ?

Re: Temparatuur koffie uitloop

6
Robbin Bos schreef:
nathalia schreef:Tja, er is natuurlijk wel een verschil hoe heet het in het apparaat wordt gezet en hoe heet het in je kopje komt!

In het apparaat zal het inderdaad rond de 92 graden zijn. In het kopje zal het rond de 74 graden zijn. Wat je nog kunt doen, is altijd voorverwarmde kopjes gebruiken en het apparaat eerst even met heet water laten doorlopen...
?????? Ik kan niet geloven dat de koffie over en afstand van ???? 10 cm met 18 graden afkoelt.

En idd de 2 handleidingen die ik gelezen heb staat idd kopjes voorverwarmen bij koude koffie.
iets wat ik echt belachelijk vind !!!! je bij voorbaat indekken voor klachten over lauwe koffie.
P.S de temp is gemeten tijdens uitloop van de koffie onder de straal van de koffie. Dus niet in een koud kopje. Tevens toch nog even dit. In het begin van de uitloop was de temp 60 graden.
En nog even dit. Mijn vriendin drink haar koffie met best wat melk. Dit beteken naar mijn gevoel de koffie komt er tot aan een half kopje tussen de 60 en 74 graden uit. Dus de eerste helft van het kopje is gemiddeld gevuld met koffie met een temp van ik denk 68 graden. Als je je kopje niet voorverwarmd zal dit afkoelen naar ik gok 60 graden.dan komt de andere helft met 74 graden in het kopje. Dan zal je denk ik op zo'n gemiddelde uitkomen van 67 graden. Dan komt de koude koffie melk er bij en zakt het denk ik naar 60 graden. Naar een paar minuten is deze temp hard gezakt !!!!

Mijn vraag is dan ook ben ik de eenige die dit zo ervaart ?
Ben ik dan zo'n zeur die van een apparaat van 600 euro verwacht dat ik 10 min kan genieten van koffie?
Wat zou een eventueele andere oplossing zijn ?
Mag ik vragen hoe de koffie smaakt? Koffie zetten @ 70 graden zou een heel ander soort extractie geven dan @ 92 graden. Bij 70 graden zou er bijna geen / weinig extractie moeten zijn -> slappe en zure koffie.

Als je koffie gewoon smaakt, alleen dan kouder, dan is het waarschijnlijker dat het op de juiste temp. gebrewd wordt.

Maar, sowieso verwarmde kopjes gebruiken, dat is echt geen nonsense :P

Kun je hem misschien nog terugbrengen en geld terug krijgen / ruilen? Ik denk dat er niet echt een goede match is tussen jullie :)

Re: Temparatuur koffie uitloop

7
tja hoe smaakt de koffie, net iets beter dan een Senseo. Zit net iets meer koffie smaak aan en krijg er een schuim laagje van net iets meer dan en halve centimeter.

Tuurlijk begrijp ik dat je dit soort koffie niet kan vergelijken met een half automaat of ik weet niet wat er allemaal is. die je zelf moet aanduwen met ??? kg Maar had gewoon verwacht dat als ik een apparaat van 600 euro koop met vers gemalen koffie ik wel koffie krijg die veel beter smaakt dan een Senseo van nog geen 100 euro.

De verkoper van de winkel is dit gelukkig met mij eens. En daarom mag ik in de winkel zaterdag koffie proeven met de Mellita van bijna 700 euro. Voldoet dit ook niet aan mijn wens krijg ik wel me geld terug als het goed is ( hoop ik )
Maar dan is toch mijn conclussie dat en apparaat van pak uhm beet 400 tot 700 euro niets of maar een klein beetje beter is dan een Senseo van nog geen 100 euro.

En daar baal ik dan van. Wie heeft er bij het opstaan tijd om koffie te maken met een half automaat als je naar je werk moet.

Re: Temparatuur koffie uitloop

9
Elke moderne, normaal afgestelde automaat moet een uitlooptemp halen van rond de 80C op een kopje van 90-120cc. Een Gaggia Brera kan tegen de 80 C komen, maar dan moet wel de nieuwste fabrieks-software in de machine worden gedownload. Daar heb je wel wat specifieke hulpmiddelen voor nodig. Nieuwere standaard machines halen 82-85 C. Wel meten in een kartonnen beker of dunwandig theeglas, anders meet je de temperatuur van het kopje. Een DL 23210 is een wat oudere machine, maar afgesteld op ´hoog´ haalt ie de 82 C met gemak. Wel eerst 5 kopjes inlopen vanaf nieuw natuurlijk. Opvolgers zijn instelbaar tot maximaal ruim 87 C, maar dan komt praktisch elke koffie er met een ´as-smaak´ uit, duidelijk verbrand. De temp. in de ´brew-unit´ ligt ongeveer 10 C hoger. Normaal gesproken wordt elke automaat in een gespecialiseerd winkelbedrijf gecontroleerd voor levering, ook op temperatuur.
Er gaat niets boven morgen.

Re: Temparatuur koffie uitloop

10
Robbin Bos schreef:[?????? Ik kan niet geloven dat de koffie over en afstand van ???? 10 cm met 18 graden afkoelt.

En idd de 2 handleidingen die ik gelezen heb staat idd kopjes voorverwarmen bij koude koffie.
iets wat ik echt belachelijk vind !!!! je bij voorbaat indekken voor klachten over lauwe koffie.
P.S de temp is gemeten tijdens uitloop van de koffie onder de straal van de koffie. Dus niet in een koud kopje. Tevens toch nog even dit. In het begin van de uitloop was de temp 60 graden.
En nog even dit. Mijn vriendin drink haar koffie met best wat melk. Dit beteken naar mijn gevoel de koffie komt er tot aan een half kopje tussen de 60 en 74 graden uit. Dus de eerste helft van het kopje is gemiddeld gevuld met koffie met een temp van ik denk 68 graden. Als je je kopje niet voorverwarmd zal dit afkoelen naar ik gok 60 graden.dan komt de andere helft met 74 graden in het kopje. Dan zal je denk ik op zo'n gemiddelde uitkomen van 67 graden. Dan komt de koude koffie melk er bij en zakt het denk ik naar 60 graden. Naar een paar minuten is deze temp hard gezakt !!!!

Mijn vraag is dan ook ben ik de eenige die dit zo ervaart ?
Ben ik dan zo'n zeur die van een apparaat van 600 euro verwacht dat ik 10 min kan genieten van koffie?
Wat zou een eventueele andere oplossing zijn ?

Te koude koffie uit het apparaat is natuurlijk niet goed, maar je neemt hier wel een paar hele grote stappen.
Kopjes verwarmen moet je altijd doen. Je gokt dat het zo'n 8 graden scheelt, nou, vergeet het maar. Een kopje is een klomp steen van pakweg 250 gram, en is onverwarmd zo'n 20 graden (keukentemperatuur.) Als je daar 60 gram water van 95 gradin in gooit, dan wint het kopje, en mag je blij zijn met 60 graden als resultaat. Als je voorverwarmt met kokend water blijft je koffie gewoon heet.

Verder: als je koffie van 67 graden hebt en je gooit er dezelfde hoeveelheid koude melk bij (koelkast, 5 graden) dan hou je koffie van 30 graden over. Zo hard gaat dat.
Bezzera BZ07 PID, Rossi RR45