eerste espresso vaak zure nasmaak

1
Beste koffie experts,

Ik ben nu al bijna een jaar de gelukkige eigenaar van een Bezzera BZ 07 met een Mazzer Mini molen.
Ik vind de espresso's en de cappuccino's al best wel geslaagd. De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer, maar door de vele oefening wordt de kwaliteit van het eindresultaat steeds stabieler.

Het enige is dat ik de eerste epresso die uit het apparaat komt vaak een wat zure nasmaak vind hebben.
Ik zet het apparaat tijdig aan en spoel vaak ook al een keer met water door, maar dat lijkt niet veel uit te maken. Na de eerste espresso smaken de volgende espresso's vaak veel beter (tenminste dat vind ik).

Heeft iemand van jullie een tip wat ik beter/anders zou kunnen doen?

Re: eerste espresso vaak zure nasmaak

2
Als je de eerste espresso zet, gooi je dan ook de eerste maling uit je molen weg? Wellicht dat daar nog maalsel van de vorige dag in zit. Verder ook je maker goed schoon houden. Dus bovenste maalschijf eruit draaien en de boel schoonmaken.... borstel, stofzuiger/luchtdruk schoonblazen.

Je gebruikt natuurlijk al vers gebrande bonen! :wink:
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: eerste espresso vaak zure nasmaak

3
Heiki schreef:Het enige is dat ik de eerste epresso die uit het apparaat komt vaak een wat zure nasmaak vind hebben.
Ik zet het apparaat tijdig aan en spoel vaak ook al een keer met water door, maar dat lijkt niet veel uit te maken.
'Zuurte' wordt soms veroorzaakt door (te) koud water. Hoe lang van tevoren is 'tijdig'? De meeste thuismachines hebben zo'n 3 kwartier nodig om goed op temperatuur te zijn. En als hij die drie kwartier opwarmt, spoel je vervolgens niet te lang door met water? Want dan koel je je zetgroep nou juist weer te veel af waardoor je alsnog te koud water hebt :lol: Tsja, warmtewisselaars... een vak apart.

Anders is inderdaad oude koffie, zoals bobbee hierboven aangeeft, mogelijk het probleem.

Re: eerste espresso vaak zure nasmaak

5
Ook bij mijn machine heb ik altijd het idee dat hij pas echt goed warm is na het eerste bakkie te hebben gezet. Te koud betekent inderdaad zuur(der)e koffie. De beste indicatie voor mij is voelen aan de zetgroep. Als ik mijn hand er makkelijk meer dan drie sec op kan leggen is de groep te koud. Ook het portafilter moet zo heet zijn.

Re: eerste espresso vaak zure nasmaak

6
Op de Bezzera past helaas geen Erics thermometer. En als mijn zetgroep 92C is, kan ik die nog niet 1 seconde vastpakken zonder pijn. Maar het kan wel zaak zijn om de temperatuur te checken, zuur komt vaak door een te koude machine .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder