Misschien dat ervaringsdeskundige hier me nieuwe inzichten kunnen geven.
Ik heb zoals gezegd al veel gelezen en er is me ook al een hoop duidelijk. Thermoblok, single boiler, dubbel boiler, HX, E61, PID, platte schijven, conische schijven, maalgraad, temperatuur surfen, concistentie, druk, backflushen enz enz.
Goede maler, verse bonen (in Weert waar ik woon is een branderij

Zoals gezegd ga ik starten met het maken van een echte expresso, ten minste proberen. Het is mij duidelijk dat dat niet een twee drie goed gaat komen. Ik weet ook wat de voorwaardes zijn en dat ik maar een ding tegelijk moet gaan veranderen, bv de maal graad in combi met de doorloop tijd. En dan evt hoeveelheid, tamp druk, temperatuur of keteldruk.
Mijn virnedin drink overigens bijna altijd een combi met melk.
Uiteraard speelt budget een rol en heeft mijn vriendin ook een mening wat betreft de uitvoering. (maar dat is wel te sturen)
Een heel verhaal, maar nu mijn concrete vragen:
Molen ben ik wel uit, een Eureka Mignon Silencio.
Maar nu het apparaat: wat is slim als eerste machine om het spel onder de knie te krijgen?
Optie 1, quick mill 820, relatief makkelijk in gebruik
Optie 2, rancilio silvia, robuuster, boiler, meer druk, maar lastiger om temperatuur te regelen van espresso naar stomen en weer terug
Optie 3, vibiemme domobar standaard, E61, mooi en duurzaam, wellicht moeilijker voor een starter, lange opwarm tijd.
Optie 4, bezzera bz10, HX machine, dus makkelijk met stomen
Ik ben benieuwd naar jullie keuze en waarom.