We deden als eens eerder een inkoopactie met Indonesische koffie, een Sumatra van de Sidikalang milling station. Omdat er toch wel vraag naar een dergelijke koffie bleef komen, ben ik toch een flink aantal maanden met deze opdracht bezig geweest.
Af en toe werden er samples geproefd, lijntjes uitgeworpen en heb ik achter dingen aangezeten. Het was een lastige zoektocht naar een Indonesische koffie van nóg hogere kwaliteit, die ik vanwege eerdere toestanden persé wilde aanschaffen via een betrouwbare partner.
Die partner werd uiteindelijk gevonden in de vorm van een grote handelsfirma, die naast (specialty)coffee ook doet ik cacao en noten, alwaar een goede vriend van mij handelaar is in laatstgenoemde. Deze firma, Daarnhouwer, is een specialist in Indonesische koffie en hebben daar zelfs hun eigen warehouse om bovenop de kwaliteit te kunnen zitten.
De koffie waarop de keuze is gevallen is een koffie van het eiland Sulawesi (Celebes), regio Kalossi van de coöperatie "Benteng Alla" klik voor landkaart
Koffieboeren in deze coöperatie werken biologisch maar exporteren vanwege de hoge kosten van certificering niet als zodanig. De gebruikte variëteiten zijn Tipica & Bourbon en de koffie word nat gehulled, via de in Indonesië gebruikte "Gilling Basah" methode. Semi-washed heet het ook wel wanneer de koffieboeren de verse koffiebes (na korte fermentatie onderwater) met mechanische rollers van hun schil ontdoen. Het zorgt voor herkenbare hoefijzertjes en afdrukken in de koffiebonen die we in dit geval niet als defect aanrekenen.
De kleine boeren zijn om opbrengst te verhogen vaak niet erg moeilijk bij het sorteren van (licht)aangetaste koffiebonen, ze spuiten geen bestrijdingsmiddelen en dat levert aangevreten koffiebonen op. Bij deze Sulawesi Kalossi is de koffie die keer met de hand gesorteerd, triple picked en dat levert een hele cleane kwaliteit sortering op, Grade1 TP, met een SCA cuppingscore van 86 punten.
TL;DRAldus de importeur
The high altitude volcanic soil of the island of Sulawesi is perfect for growing coffee. Grown not far from the village Kalossi this coffee is renowned for its complexity, smoothness and strong rich and earthy body, with low acidity
This coffee is processed through the Giling Basah wet hull method. Giving it its deep blue colour, and strong body. Almost all coffee on the Sulawesi island is grown organically, but not certified as such. Due to the low income of farmers and high cost of getting certified. The coffee produced on this island is renowned for its excellent quality, but it is difficult to actually maintain this quality levels because farmers lack resources to proproly store the coffee. hence, a very nice scoring lot is out of the ordinary, but we have been able to source the very best of what Sulawesi has to offer.
Indonesië Sulawesi Kalossi
Benteng Alla - semi washed - Java&Bourbon
Zeer diepe body, aards, kruidige specerijen, lage aciditeit en lange nasmaak. Leent zich erg goed voor wat donkere espresso roasts, maar laat je ook een verbazen door zijn filter capaciteiten.
De prijs voor deze koffie is €8,40 (€9,16 inc.BTW) en die is als volgt opgebouwd:
€6,44 (inkoopwaarde koffie)
€0,50 (handeling fee haven)
€0,46 (transportkosten p/kg)
€1,00 (logistiek Het Hoofdkwartier)
(+€0,76 9% BTW)
Normaal gesproken is de minimale afname 5kg maar die kan door beperkte oplage wel iets naar beneden als je dat graag wil, maar het is logistiek een hoop werk dus ik kan het wel waarderen als ik niet voor kilootjes naar de post moet.
Verpakken en verzenden is zoals je gewend bent, gewoon €6,95 en je bestelling kun je desgewenst aanvullen met andere single origines die we op dit moment hebben.
Stuur me een PB of email op Arnoud at Hoofdkwartier-koffiebranderij.nl met je gegevens en bestelling.