Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2501
mutsje schreef: wo 06 nov 2019, 19:28 Oe Frans ga je op de franse toer?
Oh ja zo zou je het kunnen zien! Ik heb een poos gelee twee mandjes weggedaan omdat ik die nooit meer gebruikte, maar deze lange dunne kwam ik toch nog tegen achterin een keukenkastje. Meteen geprobeerd, vergeten voldoende meel te strooien dus geheel vastgeplakt wat een blubber opleverde die uit de oven toch lekker was.

Deze ging al beter ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2505
3cm dikke pizzasteen in de oven, kan maximaal op 230 voor verwarmen nu word de bodem niet knapperig? Ik bak op 200 met af en toe scheutje stoom het brood af in circa 30 minuten. Langer bakken word de korst wel heel knapperig van namelijk. Iemand idee wat ik moet tunen? Steen langer opwarmen? hogere temperatuur bakken en dan minder lang?
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

2507
Langer opwarmen inderdaad. Hoe dikker de steen, hoe langer opwarmen. Misschien toch iets teveel van het goede die 3 cm dikte. Uurtje opwarmen zeker wel nodig.
Mijn roccbox met vlam boven de steen doet er 45 tot 60 mij over om onder de steen op 400 a 450 graden te komen. Maar dat is met isolatie onder de steen en een hele hete gele gasvlam. Wel met constante opening en steen van 2,3 cm dacht ik.
Je zou eens op Rofco broodoven kunnen zoeken. Dat zijn de broodbak ovens voor thuis met dikke chamotte stenen erin, ik heb er ooit weleens gelezen hoelang je die ovens moet voorverwarmen. Dat was of op hun website of ergens van gebruikers.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’