Hopelijk dat ik hier volgende uitgebreide vraag kan plaatsen en jullie me wellicht verder kunnen helpen:
Na jaren een ECM Giotto, er toch vanaf afgestapt; veel werk van zoeken naar balans, luchtvochtigheid, soort maler, soort boon, maalgraad etc. je kent het wel. Zette er heerlijke koffie mee, maar ik ben van gemak. Om die reden overgestapt naar een Mokapot van Bialetti (3-kops, geschikt voor inductie). Juist om niet meer met al die factoren rekening toe hoeven houden.
Het volgende aan bonen/maling heb ik geprobeerd:
- "Bocca" bonen met iets grovere maling
- "Man met bril" bonen met iets grovere maling
- Maling van Bialetti: de Milano, Napoli en Roma
- Maling van Perla (AH): de Napoli en de Palermo
- Maling van Lavazza: de Chocolate en de Spicy
(de malingen uiteraard allen geschikt voor mokapot)
Met de Bocca-bonen veel moeite gehad, wellicht toch een te fijne maling, waardoor doorloop niet goed ging (spetteren, te heet etc). De overige heb ik, zeker de eerste weken, een werkelijk perfecte bak gezet. Nu vooral Lavazza mijn favoriet (ik weet het, Bocca & Man met Bril-bonen en Lavazza niet echt vergelijkbaar, toch Lavazza voor mij de voorkeur). Sinds het met de Bocca bonen niet lekker liep, ben ik gaan meten (en wegen op weegschaaltje) en resultaat bijhouden:
- hoeveelheid water, gem. 172-182 gram (uiteraard net onder ventiel)
- hoeveelheid koffie, 18-21 gram (wel of niet beetje tampen, en dan bedoel ik niet aanstampen, maar beetje aantikken)
- hoogte van inductie stand
- vanaf hoeveel seconden begon ie te lopen (vaak vanaf 2,3-3,5 minuut)
- koud water, lauw water en kokend water gebruikt n.a.v. tips in de handleiding van dit draadje
Vanaf de komst van Lavazza: perfecte doorloop, iets meer of minder koffie (marge van 1-2 gram max), iets meer of minder water, lauw of kokend water. Het liep perfect. Super bak. Dolblij..... Gestopt met bijhouden, liep altijd goed. Langzaam kwam de koffie zónder belletjes en zonder geluid omhoog, sijpelde in een belletjesloze stroom (soms beetje belletjes, kan geen kwaad) langzaam naar beneden, op het einde iets meer belletjes en créma met een goudgele volle golf die eruit schoot en dan direct van het vuur halen.
Tot de laatste 4 weken dit niet meer het geval is. In plaats van een starttijd van de doorloop van 2,5 tot 3,5 minuten, zit ie nu op 6 minuten en soms erboven met als gevolg kokend water, sissend geluid, stoom dat uit ventiel komt, spetteren van de koffie. Veel te heet, zure smaak, bitter. Meer koffie, minder koffie, wel aantampen, niet aantampen, meer water, minder water etc etc etc. Maak hem elke keer schoon, laat hem soms enkel met water koken/doorlopen, om schoon te maken. Bij het zetten maak ik hem droog, zorg dat de rand schoon is van koffiemaling. Als ik hem afspoel, alleen met water en maak met tissues schoon, vettigheid eraf, geen schoonmaakmiddel, kortom: alles volgens het boekje.
Maar de vraag is na dit lange verhaal (sorry, ben graag grondig): wat de fok is er aan de hand met mijn Moka? Iemand in hemelsnaam een idee? Ik vind het uitermate frustrerend...... Aangezien de grootte van de pot, kleiner is dan de kleinste inductie diameter, ook al aan de zijkant gezet (als opvolging van een tip). Niets lijkt meer te werken.
Wie o wie heeft het verlossende antwoord