GESLOTEN...Hausbrandt Academia

1
Product: Hausbrandt Academia - espresso koffiebonen (proefzakje 250 gram)

Ben jij in het bezit van een koffiemolen en een espresso-apparaat en vind jij het leuk om de Hausbrandt Academia eens aan een grondige test te onderwerpen? Meld je dan aan middels een reactie op dit item of een Persoonlijk Bericht aan de beheerders van dit forum.

Achtergrond informatie Hausbrandt Academia
Speciaal geselecteerde bonen uit Centraal- en Zuidamerika, zijn bijzonder zorgvuldig gecontroleerd. De samenstelling van de melange uitgevoerd door de professional én het langzame computergestuurde branden, zijn het basisrecept van deze top espressokoffie.

Afbeelding


Al na de eerste slok proef je de ware kwaliteit van deze melange. De eerste indruk bij ons was: zacht en fluweelachtig, omringd door enkel mooie zuren. Een zuivere smaak, intensief en tegelijkertijd elegant, volle body en een mooie "statijd" van de cremalaag.

Hausbrandt heeft deze branding, bij wijze van eer voor de Italiaanse Academie van patisserie-meesters, gelanceerd. De acceptatie voor voortreffelijke kwaliteit, kwam na een uiterst strenge selectie, pas na 24 maanden testen. Het resultaat: Een officieel diploma van de L'Accademia Maestri Pasticceri Italiani.

Deze eerste proefronde is mogelijk gemaakt door Mister Quality, importeur van Hausbrandt Caffè.
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: Hausbrandt Academia

5
Dank jullie wel voor de aanmeldingen. De proefzakjes van 250 gram Hausbrandt Academia koffiebonen zijn inmiddels verzonden. Graag zien wij jullie bevindingen in dit forum terug. Succes!
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: Hausbrandt Academia

6
Ik zal als eerste de spits afbijten. Sowieso zal deze review anders zijn dan de anderen, omdat ik als één van de weinigen op deze site een volautomaat gebruik. Ik heb Martijn gevraagd of hij het een leuk idee vond om ook eens te horen of de geprezen bonen van Hausbrandt goed uit de verf komen bij mijn Delonghi EAM 4300:

Afbeelding


Na twee dagen ontving ik twee keurig verpakte zakjes bonen van Hausbrandt, de Academia en de SuperBar:

Afbeelding


De Academia bonen in het reservoir gedaan en de maalgraad op 3. De bonen zien er niet heel donker gebrand uit. De bonen zijn absoluut niet vettig, wat voor een volautomaat zeer prettig is.

Afbeelding


Als eerste de test met een café crema. Met een volautomaat is dit toch wel de koffie die het meest wordt gedronken. De bonen worden perfect gemalen. De koffie loopt op maalstand 3 ook erg mooi door: niet te langzaam (druppelend) en niet te snel (binnen een paar seconden het kopje vol).

Afbeelding


Afbeelding


En dan, de test! De crema van de Hausbrandt is ietwat bleek en lijkt vrij dun. De koffie ruikt heerlijk en heeft een krachtig aroma. Al bij de eerste slok weet de Academica te overtuigen! Het is geen koffie met een superstevige bite, maar juist een koffie met een heerlijke en zeer verfijnde smaak. Iets wat mijn gasten zeer zeker weten te waarderen, ook al omdat de koffie niet te zurig is. De zuren die je proeft, zijn heel subtiel en in goede harmonie met de koffie. De nasmaak is goed. De koffiesmaak blijft goed en lang genoeg in de mond hangen zonder dat dit irriteert. Kortom: een heerlijke en uitgebalanceerde koffie die veel mensen (ook niet-koffie-experts) zal bekoren. Een smaak die niet zomaar zal vervelen (wat bij andere koffies nog wel eens wil gebeuren).

Dan een espresso en een cappuccino:

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding


De espresso als eerste geprobeerd. De crema bij de espresso is een stuk dikker dan bij de café crema. Een klein beetje suiker op gestrooid en deze bleef erg mooi liggen. De crema is ook beter van kleur. Het lijkt erop dat de hoeveelheid water bij de café crema toch de crema beinvloedt. Enfin, de espresso is heerlijk geurig. Bij het drinken ruik je het aroma van hetgeen je drinkt. Het is een ware smaaksensatie met veel finesse. Het is eigenlijk het enthousiasme wat ik had bij de café crema, maar dan in het kwadraat. Dit is hoe een espresso hoort te smaken!

Niet iedere lekkere espresso is ook automatisch een goede basis voor een cappuccino. Echter, in dit geval is de Academica zeker een goede basis. Zelf hou ik meer van een krachtige espresso als basis voor een cappuccino, maar dit is een cappuccino die absoluut goed smaakt! Ik heb het mijn vrouw laten proeven en die dronk (ik citeer:) "eindelijk eens een cappuccino met een goed uitgebalanceerde ondertoon."

Kortom: de Hausbrandt Academica is met een volautomaat naar mijn idee goed geschikt voor een café crema, zeer goed geschikt voor een espresso en redelijk geschikt voor een cappuccino.

Ik ga de Hausbrandt Academica zeker vaker kopen. Het is iets heel anders dan de (overigens heerlijke) Blanche Dael die ik nu vaak drink. Ik wil Martijn graag danken voor de testmogelijkheid die hij geboden heeft.

Re: Hausbrandt Academia

7
Hallo Nathalia, dankjewel voor je zeer uitgebreide review van deze koffie in je volautomaat! Uiteraard houden we ons ook van harte aanbevolen voor een review van je Blanche Dael koffie.
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: Hausbrandt Academia

8
Ook ik heb de Academia mogen proeven. Ik heb een professionele molen en een quickmill 3004.

Ik heb de koffie getest als ristretto, lungo en gecupped.
Wat mij op viel was als eerste een mooie donkere roasting en inderdaad ook droog. Het is volgens mij ook allemaal Arabica droge bereiding. Gelijke grootte van bonen en ook gelijke branding. Mooi egaal.

Ristretto 30 cc 30 seconden 7,5 gram: was goed, mooie lichte crema en dik. Begon goed.
De ristretto vond ik enigszins hard, licht rinzig, dun van smaak, licht zoetig een redelijk aroma maar de bitters bleven lang hangen en werden iets onaangenaam in de afdronk.

lungo 50 cc 30 seconden 7,5 gram : daar kwam weinig van terecht, werd dun bitter en verbrande zelfs. Met grovere maling was het iets beter.

Cupping: zelfde als ristretto alleen krijg je geen crema.

Conclusie: een echte Italiaanse espresso, en ook niet anders zetten dus 30/40 cc max.

Ook ik heb de Superbar mogen proeven.

Ik heb de koffie getest al ristretto, lungo en gecupped.
Wat mij op viel was als eerste niet egale roasting en inderdaad ook droog. Dit is volgens mij Arabica en een beetje Robusta, beide droge bereiding. Door de verschillende grote van bonen geen gelijkmatige roasting. Maar dit kwam goed uit in de smaakbalans.

De ristretto 30 cc 30 seconden 7,5 gram: was goed, mooie romige donkere crema en dik. Begon goed.
De ristretto vond ik enigzins hard, mooi rinzig, krachtig van smaak, zoettig een goed aroma en aangename bitters.

lungo 50 cc 30 seconden 7,5 gram : die was prima ina lel opzichten en zeer aangenaam

Cupping: zelfde als espresso, maar iets voller

Conclussie: een goede ristretto en een mooie lungo

Eindconclusie: Als je je het kan veroorloven: Academia als espresso en Superbar als lungo
Voor de cappuccino gebruik je natuurlijk espresso dus de Academia.
Laatst gewijzigd door Giancarlo op zo 27 jan 2008, 17:43, 1 keer totaal gewijzigd.

Re: Hausbrandt Academia

10
Ook ik kreeg keurig na 2 dagen mijn zakje met Academia bonen.
Mooie kleur , heerlijke geur en mooie droge boontjes.
Wij hebben een La Messoni 5500 omdat ik graag cappuccino drink. ( ook een volautomaat)
Op stand 4 gemalen en met waterstand 4 gezet.
Prima voor de cappuccino. Door het melkschuim proef je de heerlijke koffie.
Een fijne ,niet te pittige of bittere smaak.
Heerlijke nasmaak .
Maar ook als espresso helemaal goed.
Mooi crema, heerlijke geur en smaakt zalig.
Dit is echt genieten
Ook mijn man vind hem heerlijk.
Zowel de cappuccino als de espresso. Terwijl hij meer van de espresso is.
Dat dit een goede koffie is wisten wij al van onze proeverijen in Italie.
Fijn dat dit nu ook thuis kan.
Mocht er nog meer te testen zijn, dan doen wij dat graag.
Linda