Wat zijn jullie brew ratios voor een single en double shot trouwens? En recepten voor een cappuccino/flat white, indien van toepassing?
![Knipoog ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Oké! Kun je in je eerste bericht de onderwerps-regel aanpassen? Dan klopt de titel bij de inhoud.
fransg, ik had jouw bericht niet goed tot me door laten dringen, had ik dat wel gedaan, dan had ik mijn bericht van 12:47 niet geplaatst.fransg schreef: ma 17 aug 2020, 10:03Volgens mij schrijf je "doserless" wanneer je "single dosing" bedoelt?
Geen punt — jouw zorgvuldige berichten lees ik graag!
Toen je molen nog nieuw was deed je er 15 grammen bonen in en er kwam 9 grammen gemalen koffie uit. Ongeveer 4 grammen bleef dus ergens achter in de molen. Nu doe je er x aantal grammen in, en je krijgt x aantal grammen gemalen koffie terug. Vergeet niet dat die (ongeveer) 4 grammen "oud" maalsel nog steeds achterblijven in je molen. Dus wanneer jij 's morgens 18 grammen verse boontjes in je hopper doet heb je 14 grammen vers gemalen koffie en 4 grammen van de vorige dagdeschildred schreef: ma 17 aug 2020, 14:26 Ik bedoel inderdaad single dose (ik kan me vergissen in termen), maar de Eureka Mignon doet precies wat ik wil: ik maal x gram bonen en krijg x gram koffie terug. Perfect.
Wat zijn jullie brew ratios voor een single en double shot trouwens? En recepten voor een cappuccino/flat white, indien van toepassing?![]()
Ik was op hetzelfde (niet zo) briljante idee gekomen om met een kilozak bonen van de AH mijn maler af proberen te stellen en het proces een beetje onder de knie te krijgen. Het lukte maar niet om de maler fijn genoeg te krijgen (mijn Eurka Mignon Specialita deed er ~25 seconden over om tot 18g te komen) en als ik dan wel op ca. 20-30s doorlooptijd uit kwam, dan smaakte de koffie zuur en sterk (niet lekker).fransg schreef: vr 14 aug 2020, 14:38Ik denk dat dat een hopeloze weg is, maar het is wellicht goed om dat zelf te ervaren want je lijkt me geen persoon die snel iets van een ander aanneemtdeschildred schreef: vr 14 aug 2020, 13:37Ik denk dat ik gewoon een zak goedkope bonen ga kopen om een goede maling/shot te krijgen![]()
Dit is de volgende tip die ik op ga volgen. Het is niet heel prijsefficient om met bonen van €20-25/kg je machine onder de knie te krijgen, maar een verse branding en neutrale boon (niet te donker/licht/pittig/zuur) lijken me wel handig.Dirk Jan schreef: vr 14 aug 2020, 18:31 Een goede boon voor weinig vind je onder ander bij Fascino in de budget reeks.
https://www.fascino-coffee.com/collecti ... t-specials
Een super lekkere boon van een top brander is in een breed spectrum van maling/dosering best lekker -- en optimaal afgesteld absoluut verrukkelijk (wel wegblijven van al te hippe branders die het zoeken in aanstellerig dure zeer lichte branding).Ypuh schreef: wo 12 mei 2021, 09:39Het is niet heel prijsefficient om met bonen van €20-25/kg je machine onder de knie te krijgen, maar een verse branding en neutrale boon (niet te donker/licht/pittig/zuur) lijken me wel handig.
Terug naar “Koffiemolens & malers”