Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

11
ahuitema schreef: za 02 jan 2021, 16:37 Ik heb jarenlang de voorloper van deze machine gehad (Solis Barista Pro 114) en deel jouw ervaring. Volgens mij ligt de oorzaak vrijwel volledig bij de geïntegreerde molen: die kon lang niet fijn genoeg malen om met 'gangbare' hoeveelheden koffie een normale doorlooptijd te bereiken, met als gevolg een overvolle filterdrager, (te) zwaar aangetampt en dan met moeite 60gr in 20 seconden eruit persen... En dan zat je echt op het randje van helemaal geen koffie, omdat het simpelweg teveel/te vol was. Daarbij was het maalsel weinig consistent, waardoor je zonder instellingen te veranderen echt een heel ander resultaat kon krijgen.

Toen ik er een losse (goede) maler naast zette werd dit oneindig veel beter...
Yep.
Heb ook een jaar of 5 een losse molen bij mijn Quick gehad. Ging een wereld open.

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

12
Welke losse maler kunnen jullie aanbevelen?

Ik overweeg nu om de Sage terug te sturen naar Amazon (kan nog) en alsnog naar een losse set up met maler en espresso apparaat te gaan. De Sage was 540 euro.

Vind het geen ramp op ietsje meer uit te geven om het goed te krijgen. Afschrijven over 15 jaar

Dus snel een alternatief / alternatieven uitkiezen. Een Rancilio Silvia lijkt interessant. Nog andere machines aan te raden voor op de short list?

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

13
jevendik schreef: za 02 jan 2021, 17:21 Welke losse maler kunnen jullie aanbevelen?

Ik overweeg nu om de Sage terug te sturen naar Amazon (kan nog) en alsnog naar een losse set up met maler en espresso apparaat te gaan. De Sage was 540 euro.

Vind het geen ramp op ietsje meer uit te geven om het goed te krijgen. Afschrijven over 15 jaar
Afbeelding


Dus snel een alternatief / alternatieven uitkiezen. Een Rancilio Silvia lijkt interessant. Nog andere machines aan te raden voor op de short list?
Reken voor een goede maler tussen de 500 en700 euro. Niche, Eureka etc. Dan heb je ook wat.
Voor de machine zijntussen 500 en 1000 heel mooie apparaten te koop. Lelit,levertjes.
Dan kan geen koffieshop je iets meer maken.

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

14
Ik weet niet hoe de maler is in de Sage. Ik dacht dat die wel verbeterd was maar weet het niet.
Je wilt cappuccino maken? Dan zou ik iets met direct stoom beschikbaar kiezen.
Wellicht heeft Hanr nog iets te koop?

Qua maler zou je "on a budget" een ex horeca maler kunnen kopen. Die moet je kunnen scoren voor rond de 100 euro. Dan een beetje werken om de retentie te verhelpen en je maakt er keer op keer lekkere koffie mee.
Maar zo'n Eureka die cremalover is natuurlijk een mooi kleine maler voor thuis. Het is echt persoonlijk.

Waar woon je? Wellicht iemand in de buurt die je kan helpen.

Oh ja, de Sage is denk ik niet zo goed serviceable als een degelijke machine. Vraag mij af hoelang die meegaat...
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

15
Voor wat het (nog) waard is: die ingebouwde molen is waarschijnlijk het grootste manco van je apparaat. Ik ben begonnen met een solis 117, ik denk vergelijkbaar met de jouwe, maar dan zonder molen. Met losse maler kon ik daar uiteindelijk redelijk acceptabele bakkies mee zetten. Vond ik toen
Afbeelding


Ik zou in jouw positie idd gaan kijken naar een quickmill 820 en een tweedehands horeca maler, dan blijf je nog enigszins binnen hetzelfde budget. Quickmills zijn trouwens ook veel tweedehands te vinden, maar dan moet je wel meteen aan de slag met ontkalken, schoonmaken en evt onderhoud. Moet je net zin in hebben/aandurven :)
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

16
De tip is hier al vaak gegeven, maar besteed je budget in eerste instantie aan een goede maler. Ik lees goede ervaringen met de Eureka Mignon Specialita en die is ook mooi klein en in veel kleuren te krijgen. Volgens mij vanaf ca 400 te koop.

Heb zelf een Atom 75 en die ook nog een tijdje met de Solis/Sage/Gastroback/Breville gebruikt. Die lifte die machine, ondanks zijn thermoblok en kleine diepe filterbakjes, naar een heel nieuw level. In positieve zin.

Een simpele (al dan niet tweedehands) machine hoeft niet de wereld te kosten. Uiteindelijk is het toch een veredelde waterkoker met een pompje erin ;)

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

17
Update: net 24 (!) pogingen gedaan om met de verse Fascino Classico budget bonen een lekkere espresso te maken. Mijn supermarkt bonen eruitgehaald, schoongemaakt, begonnen op de instellingen waarmee ik inmiddels een aardig drinkbare espresso maakte en.........bah wat vies!

Ligt natuurlijk aan mij dus systematisch gaan variëren met maalgraad en hoeveelheid. Ook de uitersten opgezocht. Resultaat: letterlijk niet te doen zo vies...

Ik heb goed gelet op de extractie tijd (25 - 30s), het koekje (niet te nat, geen channels), etc.

Ben nu even gedemotiveerd want ik had echt hoge verwachtingen van die verse bonen. Vind die Fascino bonen overigens ook niet echt lekker ruiken of zo. Wellicht een slechte badge te pakken....?

Morgen maar weer de Perla bonen erin...

PS De Sage is er dus nog, wilde de machine een eerlijke kans geven met verse bonen.

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

18
Wat proef je precies?

Zoals gezegd heb ik geen hoge pet op van het maalwerk in deze machine. In mijn geval leverde dat in het gunstigste geval vooral een waterig resultaat op met een ratio van iets van 1:4 (dus meer lungo dan espresso).

Met verse bonen en een beter ratio zou mijn verwachting zijn dat je sneller richting onderextractie gaat, en dus veel zuur proeft.

Maar als je qua smaak eerder op oud, verbrand of muf zit, zou ik ook even kijken of de machine schoongemaakt moet worden. Met name onder het douchescherm kan veel oude koffie zitten en dat ga je ook wel proeven op termijn.

Heb je gelegenheid om eventueel een andere (goede) bonenmaler te proberen? Dan kun je ook ervaren wat voor verschil dat maakt.

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

19
De smaak ging van heel zuur naar heel bitter maar daar tussenin zat niks lekkers helaas.

Op standje 3 (van 1 tot 16, dus relatief fijn) kreeg ik er bijna niks meer uit. Ook niet met een kleinere hoeveelheid. Het goede nieuws is dus dat de Sage weldegelijk fijn kan malen. Waterig had ik alleen bij malingen >10.

Wat ik mij afvraag: moet je bij een fijnere maling minder hard tampen? Of bestaat er niet zoiets als te stevig aandrukken?

Dit had ik in het begin met een fijne maling en stevig tampen (liep niet door vanwege die ondoordringbare laag onderin het filter). Dit was na het uitkloppen:

Afbeelding


PS gister nog een backflush gedaan en apparaat is net nieuw dus denk niet dat het aan viezigheid ligt

Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?

20
Wat ik gedaan heb toen ik met de La Pavoni moest leren werken:
Wat ik probeerde te halen: 13 gram in, 26 gram uit in 25 seconden.
Gewoon ergens bij een geschatte maal-fijnheid beginnen, 13 gram koffie en normaal tampen en dan 25 seconden doorlooptijd. Dat lukte de eerste keer natuurlijk niet, maalstand bijstellen en weer proberen. Totdat het gelukt was. Smaakt het dan oké? Nee, te zuur, dan een iets langere doorlooptijd bij de zelfde hoeveelheid gemalen koffie. 30 seconden bij 13 gram. Is de smaak nu beter? Nee, nog te zuur, weer bijstellen, maar steeds 1 factor.
Nu zit ik bij die ene boon op 13 gram in, 35 gram uit in 35 seconden.
Bij de andere boon op 13 gram in, 26 gram uit in 30 seconden.
Smaak is prima, maar soms bekruipt me het gevoel dat ......
En dan gaan we weer.
Succes en plezier.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.