Ten opzichte van een Sage moet je er dan wel weer rekening mee houden dat deze machines (veel) meer tijd nodig hebben om op te warmen. De MaraX zit aan de korte kant van dit spectrum, en is na ongeveer 20 minuten gebruiksklaar. Maar 30+ minuten is geen uitzondering in deze categorie.
Overigens vaak goed op te lossen met een tijdschakelaar of slimme programmeerbare stekker. Enige voorwaarde is dat er een mechanische aan/uit schakelaar op zit.
Ik ben erg tevreden met mijn MaraX. Ga je geen spijt van krijgen!
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
62Ik lees eigenlijk alleen maar goede dingen over de Mara X ja, dank voor het delen van de ervaringen en de tip over de tijdschakelaar!
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
63Zo'n Ponte Vecchio Lusso blijf ik ook interessant vinden, ook nog eens ruim 300 euro goedkoper dan een Mara X:
https://www.coffeeitalia.nl/ponte-vecch ... zwart.html
Is alleen weinig over te vinden/lezen.
Maandag maar de knoop doorhakken
https://www.coffeeitalia.nl/ponte-vecch ... zwart.html
Is alleen weinig over te vinden/lezen.
Maandag maar de knoop doorhakken
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
64De ervaringen zijn doorgaans erg positief, op homebarista staat een uitgebreid verhaal, als ik het goed heb.
Hebbes: https://www.home-barista.com/ponte-vecc ... eview.html
ik wil zelf graag de versie met twee groepen hebben.
Hebbes: https://www.home-barista.com/ponte-vecc ... eview.html
ik wil zelf graag de versie met twee groepen hebben.
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
65Ja klopt. Ik lees alleen wat over matige afwerking / bouwkwaliteit. En dat de druk soms aangepast moet worden?Verenjano schreef:De ervaringen zijn doorgaans erg positief.
ik wil zelf graag de versie met twee groepen hebben.
Vraagje: wat voor machine gebruik jij nu? Zou een PVL een vervanging / upgrade zijn? En zo ja, waarom....?
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
66Ik gebruik een la Pavoni europiccola van eind jaren 80. Ben ik heel tevreden mee, maar een Lusso zou vooral een upgrade zijn voor het maken van meerdere koppen koffie.
Er zijn redelijk wat periodes dat ik 2-3 keer per dag 4 koffies achter elkaar maak, waarvan 3 cappuccino’s. Dat is precies te doen met de Pavoni, maar dan is de boiler ook leeg. Want allemaal dubbele espresso. Dus er hoeft maar een extra persoon bij te komen en het is gehannes met de nespresso die op zolder staat.
En tegen de tijd dat ik de vierde espresso klaar heb, is de eerste weer een stuk afgekoeld. Nou komt daar hete melk in, dus dat compenseert, maar ideaal is het niet.
Met 2 groepen, grotere boiler en warmhoudplaat denk ik dat ik een stuk sneller warme drankjes op tafel heb staan voor meer mensen (wanneer dat nodig is), zonder me druk te maken over oververhitting.
En ik ben gek op hevelmachines, dus dat blijft sowieso. Er zijn natuurlijk mooiere, verfijndere machines, maar die zijn ook een stuk duurder.
Er zijn redelijk wat periodes dat ik 2-3 keer per dag 4 koffies achter elkaar maak, waarvan 3 cappuccino’s. Dat is precies te doen met de Pavoni, maar dan is de boiler ook leeg. Want allemaal dubbele espresso. Dus er hoeft maar een extra persoon bij te komen en het is gehannes met de nespresso die op zolder staat.
En tegen de tijd dat ik de vierde espresso klaar heb, is de eerste weer een stuk afgekoeld. Nou komt daar hete melk in, dus dat compenseert, maar ideaal is het niet.
Met 2 groepen, grotere boiler en warmhoudplaat denk ik dat ik een stuk sneller warme drankjes op tafel heb staan voor meer mensen (wanneer dat nodig is), zonder me druk te maken over oververhitting.
En ik ben gek op hevelmachines, dus dat blijft sowieso. Er zijn natuurlijk mooiere, verfijndere machines, maar die zijn ook een stuk duurder.
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
674 espresso's achter elkaar op een premillenium Pavoni zetten is een uitdaging. Los van de boiler vooral voor de temperatuur. Of heb je er een Bong's isolator plus koelring opgezet?
Inderdaad is een tweegroeps Lusso dan handiger. Vooral ook omdat je als de veer zijn werk doet je handjes vrij hebt. De Lusso overhit totaal niet.
Bedenk wel dat de PV het beste tot zijn recht komt voor kleine ristretto's!
Inderdaad is een tweegroeps Lusso dan handiger. Vooral ook omdat je als de veer zijn werk doet je handjes vrij hebt. De Lusso overhit totaal niet.
Bedenk wel dat de PV het beste tot zijn recht komt voor kleine ristretto's!
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
68Bedoel je dat de smaak minder wordt met een 1:2 ratio?bvds schreef: Bedenk wel dat de PV het beste tot zijn recht komt voor kleine ristretto's!
Of (alleen) dat je de hevel een paar keer op en neer moet doen?
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
69Voor 1:2 heb je dubbele pull nodig. 1:1.5 met Fellini gaf hij mij het beste resultaat qua smaak. De eerste halve pull als actieve preinfusie en daarna een volle slag.
Zoek je vooral clarity en gelaagdheid dan beter geen PV. Die benadrukt meer body en geeft een heerlijk romig mondgevoel. En tegelijk lekker mellow. Zeg maar comfort espresso.
Sorry voor het wollige taalgebruik maar kan het niet beter omschrijven.
Zoek je vooral clarity en gelaagdheid dan beter geen PV. Die benadrukt meer body en geeft een heerlijk romig mondgevoel. En tegelijk lekker mellow. Zeg maar comfort espresso.
Sorry voor het wollige taalgebruik maar kan het niet beter omschrijven.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Sage Barista Express | kan het of niet...?
70Precies dat. Ik gebruik de bong isolator, maar geen koelring. Dat is wat mij betreft prima te doen, qua temperatuur. Maar misschien ben ik niet zo’n fijnproever als sommige mensen op dit forumbvds schreef:4 espresso's achter elkaar op een premillenium Pavoni zetten is een uitdaging. Los van de boiler vooral voor de temperatuur. Of heb je er een Bong's isolator plus koelring opgezet?
Inderdaad is een tweegroeps Lusso dan handiger. Vooral ook omdat je als de veer zijn werk doet je handjes vrij hebt. De Lusso overhit totaal niet.
Bedenk wel dat de PV het beste tot zijn recht komt voor kleine ristretto's!
Wat betreft de hoeveelheid in het kopje is dat voor mij ook het grootste nadeel. Valt er nog wel een lekkere cappuccino mee te zetten zonder dat de koffie volledig wegvalt? Felini is dan onvermijdelijk, denk ik?
Daarom denk ik soms ook na over een tweedehands Strega, die ongeveer evenveel kost als een nieuwe lusso. Maar die is wel weer een stuk complexer en het charmante aan de hevelmachine vind ik de relatieve eenvoud en stilte tijdens het zetten.
Dus tja, keuze(stress) genoeg
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S