Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

22
Zeker omdat ik alles al besteld heb en zelfs geleverd heb gekregen. Echt bijzonder. Het is natuurlijk geen goedkope aanschaf maar bij de laatste auto die ik nieuw kocht voor veel te veel geld, was de service een stuk minder. Hele prettige ervaring om bij hen te kopen en de machine is ook heel prettig in gebruik. Hij ziet er daarnaast okk nog eens fantastisch uit. Heel blij mee!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

23
fransg schreef: do 21 jan 2021, 17:20 OK! De enveloppe met Ethiopische boontjes moet nog even gesealed (apparaat staat warm te worden) en dan gaatie nog voor de lichting op de post.
Inmiddels binnen gekregen en vandaag ook in de maler gegaan. Heel erg bedankt Frans wat een super leuke geste!
Ik weet nog niet precies wat ik uit die tekst moet halen, maar ben nog aan het leren.

Dit was mijn eerste poging (in de stand waarin de Malabar werd gemalen)
Dat moest fijner want de pre-infusie duurde maar 1 seconde en jullie zien wat er vervolgens gebeurde. Ik heb toch geproefd maar zeer zuur uiteraard.
Poging 3 lijkt er al meer op. Frans heb jij tips? Ik heb nu gedaan 18gram erin en dan is 'ie vrij snel op de maalstand toch een stuk fijner dan de Malabar. Ik heb het idee dat ik nog wel wat laat liggen in de bonen. Waar zou ik slim aan doen? Meer dan 18 gram laden of toch nog wat fijner?

In ieder geval heel erg bedankt Frans ik waardeer dit heel erg!

Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

24
fransg schreef: do 21 jan 2021, 17:20 dan gaatie nog voor de lichting op de post.
WouterMu schreef: wo 27 jan 2021, 20:36 Inmiddels binnen gekregen en vandaag ook in de maler gegaan. Heel erg bedankt Frans wat een super leuke geste!
Fijn dat ze goed zijn aangekomen!

Als ik zie dat de doorstroom wat versnelt (zie onder), laat ik niet 30seconde doorgaan maar trek ik de kop bij 25gram al weg.
Ziet er goed uit, mag nog fijner gemalen denk ik, eventueel een wat hogere pre-infusie druk (en daardoor iets hogere temperatuur en aanvangs-zet-druk).

De malabar bonen zijn zulke eigenheimers, die kun je wat maalgraad en doorloop betreft niet vergelijken met andere bonen, en ook merk ik dat verschillende bonen van dezelfde brander in maling/doorstroom meer overeenkomen dan dezelfde bonen van verschillende branders. Dus zeer verschillende bonen van verschillende branders is een gedoe aan omschakelen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

25
Dankjewel Frans, heb nu de pre-infusiedruk naar 3.3 bar gezet. Ging ook iets fijner, maar dacht toch nog wat te veel zuur te proeven (in mijn gedachte te weinig extractie), dus weer iets grover. Ik denk dat ik redelijk naar een goed punt werk, maar nu toch nog iets te veel zuur. Wat voor pre infusie druk gebruik jij met deze boon? Dan weet ik waar ik met de maler heen moet.
Ik ben nog maar een beginner heh, moet nog wennen aan deze manier van instellen :).

Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

26
WouterMu schreef: do 28 jan 2021, 09:34 Dankjewel Frans, heb nu de pre-infusiedruk naar 3.3 bar gezet. Ging ook iets fijner, maar dacht toch nog wat te veel zuur te proeven (in mijn gedachte te weinig extractie), dus weer iets grover.
Ik zou dan juist iets fijner malen. En rekening houden met een na-ijl effect van de maler (effect van de nieuwe afstelling bij tweede shot duidelijker).

Ik heb (mijn helft van de kg van) deze bonen op 3.5 bar pre-infusie.

Dit kan je ook helpen:
(hm, bij nadere inzien is dat wat verwarrend, er is een handiger schema, moet ik nog even opzoeken)

of deze:


Too bitter?

It’s likely you over-extracted your coffee. This means you dissolved too much flavour from the coffee.

You’ll need to lower your shot time. Grind coarser and extract again keeping your dose and yield the same until the bitterness fades away. This is your new target extraction time.

Too sour?

If your espresso is sour and sharp, it’s likely the espresso is under-extracted. This means you left a lot of flavour behind in the grinds.

This is fixed by increasing extraction time. Grind finer and extract again keeping your dose and yield fixed until the espresso is balanced. This is your new target extraction time.
https://www.espressoschool.com.au/blog/ ... -espresso/
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Londinium R24 welke accessoires meebestellen

30
Advies van Gwilym Davies:
‘Dialling in’ espresso (make it taste nice)
There are different ways to do this; as long as it tastes good none are wrong, here is how I do it. Each coffee will have its own characteristics but in general I aim to create a balanced coffee with low bitterness, medium to high sweetness made interesting by a pleasant acidity. Bitterness and acidity are the easy to find, creating the sweetness is where a barista needs their skill.I start by finding the tastiest coffee to water ratio then fine tune the coffee by altering the extraction time then if needed the temperature.

Dose
The amount I dose is dictated by the size of my baskets, I start by dosing the amount the basket is designed for and will vary only +/- 1g. If I can choose my basket size I make the decision based on how much liquid I want from the coffee grounds, the more espresso I want the larger the basket size I will use.

Beverage Weight
My starting point for beverage weight is:
• Darker roasts: 66% EBF, 1g coffee to 1.5g beverage weight, aiming for about 22-25 secs
• Medium/ light: 50% EBF, 1g of coffee to 2g beverage weight, I aim for around 27-30 secs.
• Light roasts (often called filter roasts): 38% EBF, 1g coffee to 2.6g beverage weight in 19-22 secs

Changing beverage weight
Keeping the Dose consistent and changing the beverage weight will alter the strength and extraction of the espresso Increasing the beverage weight will reduce strength and increase the extraction, as we increase extraction we alter the taste balance from sour acidity to sweetness then bitterness
• If the espresso tastes too bitter I reduce the beverage weight.
• If the espresso has too much acidity I will increase the beverage weight to search for more sweetness.
• Increasing beverage weight can also expose age and defects, by reducing the beverage weight these flavours can be disguised by increased strength.

Changing extraction time
There is a bigger tolerance for time of extraction than there is for the Dose/beverage weight recipe. I use time to ‘fine tune’ a dose/ beverage weight recipe.
• I increase time to reduce acidity, increase body and increase bitterness.
• I reduce time to clean up the shot and reduce bitterness and roasty flavours

Extraction temperature
The temperature of the water from the grouphead and the speed of flow through the coffee influence extraction temperature.
• A fast flow brews hotter in the filter basket • A slow flow brews cooler in the filter basket
Temperature from the grouphead is the last variable I change, I generally have my machine at 92.5c and leave it there.
• Reduce temperature if it tastes bitter
• Increase temperature to reduce sour acidity
• Very unripe or underdeveloped coffee can benefit from a drop in temperature below 90c
• If you cannot get a coffee to taste good try it at 80c, sometimes it creates a simple uncomplicated espresso.

Definitions:
Dialling in – this English term has become a common way of explaining the process of calibrating the grinder with the espresso machine to create as tasty an espresso as you can.
EBF – Espresso Brew Formula

Messages to go away with:
Handle the cup in a professional and hygienic way
The relationship between the amount of coffee and the amount of water used has the largest influence when ‘dialling in’
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino