Re: nieuw espressoapparaat

41
Hierbij wat aanvullende info :)
-Let je er wel goed op dat het volume van de opgeschuimde melk ongeveer 150% is voordat je ze laat rondwervelen? Dan zal je wellicht even die 40C moeten vergeten...
Mischien stretch ik inderdaad te weinig. Ik zal er eens expliciet op letten.
-Gebruik je om te beginnen wel zo koud mogelijke melk?
Ja, direct uit de koelkast, het kannetje met koud water omgespoeld om extra te koelen.
-Heb je al andere soorten melk geprobeerd?
Ja, halfvolle melk en normale volle melk
-Hoe lang wacht je met inschenken? blijf je de melk wel ronddraaien?
Gevarieerd van na stomen direct inschenken tot een tijdje draaien. Wat nou de beste methode is is mij ook niet duidelijk volgens mij heb ik beidde varianten over gelezen/gezien op internet.
-Houd je het kannetje een beetje scheef,
-en hoeveel melk gebruik je? In wat voor kannetje?
Nee, kannetje houd ik normaal volgens mij gewoon recht.
Ik probeer met melk voor 1 of 2 cappuccino's.
Ik heb een Motta Europa 0,5L kannetje gekocht.

Ook was ik al aan het oefenen geslagen met een drupje dreft in water, nav het filmpje wat op youtube stond.

Re: nieuw espressoapparaat

42
Hmm, dan wordt het lastig voor me....

Ik houd zelf wèl het 0,5l Motta kannetje scheef(naar me toe), de bovenrand tegen het pijpje aan en stomend in het diepste gedeelte van de melk. Ik begin met een gillend varken, dan trek ik voorzichtig het kannetje omlaag tot een scheurende krant ;) . Bij 150% volume steek ik simpelweg de tuit ietsje lager en laat dan de stoom tegen de zijkant van het kannetje spuiten zodat een mooie werveling ontstaat. Ik luister naar het geluid (als dat omlaag gaat: stoppen) en voel met mijn hand de temperatuur (als het te heet wordt om vast te houden: stoppen.)
En niet vergeten direct als je klaar bent met schuimen je pijpje goed schoon te spuiten en schoon te maken, zodat niet door krimp melkresten de boiler ingezogen worden!

Maar misschien zijn er nog anderen met goede tips?

Ennuh: wat was je boilerdruk? Staat die wel op ongeveer 1.1 bar? Verder moet ik zeggen dat het opschuimen bij mij gigantisch verbeterde toen ik een ander tipje ging gebruiken!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

43
Ik zal met je info vanavond eens aan de gang gaan. Wat bedoel je precies met die scheurende krant, ik had begrepen dat je een zuigend geluid van lucht zou moeten hebben tijdens het opschuimen, niet teveel herrie...

Als de melkkan al te oncomfortabel heet wordt om vast te blijven houden, dan staat mijn therommeter pas op 40 graden.

Re: nieuw espressoapparaat

44
Je moet inderdaad niet te snel teveel lucht toevoegen. Als je het beheerst doet krijg je slurpgeluiden die ik vind lijken op het geluid van krantenpapier dat je scheurt, probeer maar eens.

En niet iedereen heeft dezelfde handen, natuurlijk. "Oncomfortabel" is bij mij iets heter, zo'n 45C, "te heet" is het voor mij bij 60C. Daarna tel ik er nog zo'n 8 seconden bij op en luister intussen naar het geluid. Ik kom dan ergens uit rond de 65C. Ieder zal voor zich moeten uitzoeken hoe het zit, een thermometer is allicht een goed hulpmiddel.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

47
Ik gebruikte altijd het meegeleverde stoomtipje, twee forse gaten, redelijk plat van onder. Nu heb ik dit tipje: hier klikken, en daarmee gaat het vele malen makkelijker!

Het gaat nu iets langzamer dan met het originele tipje, maar het lijkt alsof de stoom er wel harder uit komt blazen. Dus waarschijnlijk iets minder stoom, maar met grotere snelheid.
Elk configuratie is weer anders, daarom vind ik het moeilijk om een universeel advies te geven. Langzamer stomen geeft je wel meer speelruimte, maar anderzijds moet je wel flink lucht kunnen aanzuigen en melk kunnen rondwervelen.
Op prosumer apparatuur zou ik zeggen: gewoon de kraan helemaal open. Daarentegen kan het op sommige (professionele) stoommonsters wel eens raadzaam zijn om wat te temperen. Ik heb wel eens gelezen over iemand die daarmee in 7 seconden z'n melk op temperatuur had! Dan moet je wat schipperen, lijkt me.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

49
6 Posts hierboven schreef ik: "Verder moet ik zeggen dat het opschuimen bij mij gigantisch verbeterde toen ik een ander tipje ging gebruiken!".

Dus: ja!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: nieuw espressoapparaat

50
Dat weet ik, maar het kan natuurlijk zo zijn geweest dat jij een ander stoomtipje gebruikte dan ik nu gebruik: met andere woorden, dat je niet wist of dit het verschil uitmaakte. Daarom vroeg ik het ;)

Maar dank voor de tip (leuk he, woordspelingen), ik ga er een kopen.