Machine keuzes

1
Ik weet het, het is het zoveelste, welke machine zal ik kopen topic, maar dat heb je snel op dit forum. Natuurlijk heel veel gelezen over alle machines en bij verschillende winkels geweest.
Bij KCC in Amsterdam viel de ECM Mechanika wel echt goed in de smaak, maar bij Casa Barista was de Brewtus III toch ook wel echt heel tof.

Wij vinden juist het blok metaal heel mooi, al die fratsen en rondingen trekken ons juist minder. Maar dan nog voor die prijs vraag ik me af, wat is de catch van de Brewtus III, voor die prijs een dubbele boiler! Uiteraard als je boilers moet vervangen zit alles er x2 in en bij HB kreeg hij alleen maar lovende woorden in zijn review. Dus is er een catch, is het echt alleen maar door zijn grove uiterlijk dat hij zo "goedkoop" is?

We willen eigenlijk nog even bij ESW kijken, maar zoals het er nu voorstaat, staat hier voor de kerst een Brewtus III naast de SJ.
Expobar Brewtus III - vaste waterleiding + externe rotarypomp, Mazzer Super Jolly, Gene Café, Serie Reg Barber Tampers

Re: Machine keuzes

2
Ik dacht ook altijd gelezen te hebben dat het prima machines zijn voor een hele mooie prijs, maar dat het 'addertje' het uiterlijk was.. En ergens kan ik me daar wel wat bij voorstellen: als je een Expobar vergelijkt met bijvoorbeeld een Giotto, mis je de sierlijkheid, de 'elegantie' van de Giotto. Maar als jij dat juist mooi vindt: perfect toch!

Re: Machine keuzes

4
KitchenPilot schreef:Uiteraard als je boilers moet vervangen zit alles er x2 in
Boilers zijn van koper dus de kans dat je die moet vervangen is niet zo gek groot. Er zitten wel 2 verwarmingselementen in dus in die zin kunnen er ook twee kapot dat klopt. Gelukkig zijn ze niet zo duur.
Expobar doet veel minder aan marketing dan een merk als ECM dat scheelt veel geld. De marketing hebben ze bij ECM heel goed voor elkaar waardoor veel mensen een machine willen kopen die voor wat hij biedt wel erg aan de prijs is. Het is een gewone warmtewisselaar met een vibratiepompje die weliswaar mooi afgewerkt is maar dat is het dan ook. Een Expobar is absoluut minder mooi afgewerkt maar de materialen die ze gebruiken zijn wel goed en je hebt een echte dual boiler met PID wat een groot voordeel is tov een warmtewisselaar (niet coldflushen en altijd de temperatuur die je wilt). Mij spreekt het industriële design ook wel aan en ik ben ook al een tijd een tevreden gebruiker.
Expobar Brewtus III
Mazzer mini E type A
Iroast 2
Voorheen diverse Cimbali´s

Re: Machine keuzes

5
marmhz schreef:Het is een gewone warmtewisselaar met een vibratiepompje die weliswaar mooi afgewerkt is maar dat is het dan ook..
Als ik het goed begrijp, heeft die Technika dus een cooling flush van slechts 3 seconde. Daarmee doe je het grootste voordeel van een DB al teniet: geen lange coolingflush. Een DB moet ook even flushen, om op te warmen. Met andere woorden: daarin zijn ze praktisch gelijk, en in die zin ben ik het dus niet eens met dat het een 'gewone warmtewisselaar' is. En die vibratiepomp is altijd mooi meegenomen.

Zet op die Technika een Erik's thermometer als tegenhanger van een PID en je hebt - mi. - een mooiere machine.

Re: Machine keuzes

6
Als ik het goed begrijp, heeft die Technika dus een cooling flush van slechts 3 seconde.
Maar hoe zou je je HX leeg hebben in drie seconden? Als het water in die HX (qua inhoud typisch zo'n 10% van de boilerinhoud) een tijdlang in water van 125C zit is het net zo heet geworden, en moet je dat toch überhaupt altijd eerst wegspoelen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Machine keuzes

7
denk dat de kop net wat kouder is en het overhitte water wat afkoelt...en wie weet kun je gezien de relatief grote boiler volstaan met een vrij lage boilerdruk...de boiler en/of HX liggen dwars onder een kleine hoek geplaatst?

overigens heb ik laatst met een giotto en een bezzera BZ07 gewerkt en ook hier hoefde ik eigenlijk niet of nauwelijks te flushen...en met mijn magister is het ook niet meer dan een paar seconden stoomafblazen...

...wat mij de laatste tijd opvalt: als de machine een paar uur niet is gebruikt en ik flush hoor ik helemaal geen gesis...zelfs niet heel even...terwijl als de machine een half uurtje is opgewarmd hoor ik een paar sec. gesis...blijkbaar stabiliseert de machine na lange tijd stilstand...

...je weet overigens natuuurlijk niet wat de feitelijke extractietemperatuur is na zo'n korte flush...en daar komt zo'n Eric's themrometer in beeld...vermoed dat bij mij de temp. na een paar sec. flushen van bijv. 97 graden daalt naar 93 graden tijdens de extractie...met langer flushen en een rebound zul je waarschijnlijk een veel vlakker profiel krijgen ...de gemiddelde eindtemperatuur in het kopje kan dan wel in beide gevallen bijv. 95 graden zijn...voor de smaak zal het voor sommige bonen uitmaken ;)

in ieder geval begrijp ik steeds minder van de Amerikaanse en Engelse fora waar ze een paar honderd ml water flushen...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Machine keuzes

8
...je weet overigens natuuurlijk niet wat de feitelijke extractietemperatuur is na zo'n korte flush...en daar komt zo'n Eric's themrometer in beeld...vermoed dat bij mij de temp. na een paar sec. flushen van bijv. 97 graden daalt naar 93 graden tijdens de extractie...met langer flushen en een rebound zul je waarschijnlijk een veel vlakker profiel krijgen ...de gemiddelde eindtemperatuur in het kopje kan dan wel in beide gevallen bijv. 95 graden zijn...voor de smaak zal het voor sommige bonen uitmaken

in ieder geval begrijp ik steeds minder van de Amerikaanse en Engelse fora waar ze een paar honderd ml water flushen...
Nu hebben ze het volgens mij over 200ml, en soms 300ml water, flushen (meestal dus slechts één cappu kopje), maar sinds ik de Erics heb gemonteerd snap ik het juist beter! Heeft inderdaad ook met vlakkere profielen te maken. Als ik wat lang wacht na mijn flush zit ik zomaar op 97C, en dan heb je volgens mij toch al kans op verbranding. Het eindigt dan wel mooi op 94C, maar wellicht "is het kwaad dan al geschied"...?
En ik schreef het al vaker: na het sputteren is mijn watertemperatuur nog altijd bijna 100C (is ook wel logisch hè?), daarna moet ik dus nog steeds een aantal seconden dóór flushen tot 90C, om uiteindelijk na de rebound uit te komen op 95C. Dit alles dus bij de "flush 'n wait" methode.

En weer on topic: hier heb je dus met een DB allemaal helemaal geen last van! ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Machine keuzes

9
Spironski schreef: Maar hoe zou je je HX leeg hebben in drie seconden? Als het water in die HX (qua inhoud typisch zo'n 10% van de boilerinhoud) een tijdlang in water van 125C zit is het net zo heet geworden, en moet je dat toch überhaupt altijd eerst wegspoelen?
Ik ken de techniek van de Technika niet, en praat slechts na wat ik heb gelezen: geen ervaring ermee. Toch kan ik me er iets bij voorstellen, dat je door een andere plaatsing van de HX door de boiler (bijvoorbeeld korter contact, andere hoek) je bij de ene HX minder water van ca 125ºC moet spoelen dan bij de andere. Daarna zal inderdaad toch de E61 kop ook iets moeten afkoelen, want die is na een lange tijd stilstaan ook te heet. Ik verzin maar iets wat misschien werkelijk nergens op slaat, maar: wellicht spoelt de Technika het water sneller door als er geen druk op de groep zit? Dus meer water erdoor, sneller afkoelen.. Nogmaals: ik verzin dit, heb dat nergens gelezen. Het gaat erom: ik denk dat het best mogelijk is dat een hele goede HX een minimale cooling flush heeft, waardoor mi. het grootste voordeel van een DB niet meer staat. Aan de andere kant: in de prijsklasse van een Technika III nieuw zijn er ook hele mooie DB's met PID..

Overigens vind ik dit niet off-topic, maar gewoon mee te nemen in de afweging Technika (of andere HX) - DB.

(Ik zeg dus ook niet dat je voor die technika zou moeten gaan ofzo, maar 'weet wat je afslaat' ;) jij bent de enige die kan bepalen wat je mooier vindt en wat beter bij je gebruik past)

Re: Machine keuzes

10
Ik wil best geloven dat ECM z'n zaakjes zo goed voor elkaar heeft (mag wel voor die prijs) dat de hele zetgroep "op temperatuur" is, d.w.z. dat de E61 een temperatuur heeft van -zeg- 94C. Die zou dan niet afgekoeld hoeven worden, ook niet na lang aanstaan. Nadat ik mijn machine met een flowrestrictor heb uitgerust blijft deze ook mooi constant tussen 93 en 94,5, afhankelijk of ik de PF wel-, dan niet in de kop heb gezet.

Ik zie echter niet in hoe je die 150 ml (?) water op 125C uit de HX met slechts drie seconden flushen op de goede temperatuur krijgt als je E61 gewoon op 94C zit. Het betekent toch gewoon dat je slechts een klein deel wegspoelt? Waarom dan überhaupt nog spoelen?

En ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van een vibratiepomp die meer-, of minder water verstouwde per seconde. Volgens mij staat dat ding aan of uit. Allicht maakt tegendruk, van koffiepuck, wel uit in flowrate.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder