Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4521
bobbee schreef:Supermooie busbroden! Hoe krijg je die zo mooi luchtig met de kap erop?
Wat is het gewicht van het deeg?
Thanks! Dat lukte hier ook nooit echt, tot ik eens heb uitgezocht hoeveel meel / deeg je moet gebruiken op basis van inhoud broodbus. Zie daarvoor: https://broodsmakelijk.nl/hoe-groot-bak ... el-of-deeg

Dit bruine brood is gebakken in een bus van 2,5L (bus gevuld met water op een weegschaal). Meelgewicht is dan dus: 2500/3,7=675.

Het recept (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... d.html?m=1) heb ik vervolgens omgerekend om op een meelgewicht van 675g te komen. Recept bevat origineel 500g meel, dus heb alle ingrediënten vermenigvuldigd met 1,35 (675/500).

Ten slotte de broden de eerste 15 minuten gebakken met stoom (staat niet in het recept) op 220grd. Vervolgens nog ong 30 min op 165 graden tot kerntemp 96 graden was (stuk langer dan in recept, waarschijnlijk vanwege hogere gewicht).

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4526
Het water loopt me in de mond bij het zien van de mooie broden die hier voorbij komen, mijn complimenten! Als hobbykok wil ik me er ook wel aan wagen om dit te proberen, maar heb maar één keer eerder een brood gemaakt.

Ik vind zuurdesem brood fantastisch smaken en de methode intrigeert me. Is dit wel iets om mee te beginnen? Of raden jullie aan om eerst te starten met een eenvoudiger type?

Ik heb een 6qt dutch oven die ik hier graag wil gebruiken.
Profitec Pro 700 | Eureka Mignon XL

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4527
trabuca schreef:Het water loopt me in de mond bij het zien van de mooie broden die hier voorbij komen, mijn complimenten! Als hobbykok wil ik me er ook wel aan wagen om dit te proberen, maar heb maar één keer eerder een brood gemaakt.

Ik vind zuurdesem brood fantastisch smaken en de methode intrigeert me. Is dit wel iets om mee te beginnen? Of raden jullie aan om eerst te starten met een eenvoudiger type?

Ik heb een 6qt dutch oven die ik hier graag wil gebruiken.
Leuk om anderen weer te inspireren! Zuurdesem is zeker prima om mee te beginnen, helemaal omdat je geen mixer nodig hebt en relatief weinig hoeft te kneden.

Ik heb alles geleerd van https://www.theperfectloaf.com/. Ik vind dit een hele fijne site omdat alles met veel achtergrond wordt uitgelegd.

Een starter maken is hier beschreven: https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/

En hier een heel uitgebreid eerste recept: https://www.theperfectloaf.com/beginner ... ugh-bread/

Vanochtend nog volgens dat recept gebakken:

Afbeelding


Afbeelding


Doe je jezelf een plezier en begin wel met het bakken met goede bloem, dat maakt je leven een stuk makkelijker. Ik bestel meestal bij de zuidmolen of via bouwhuis (molen de hoop).

Je kan natuurlijk ook bij een van ons van zuurdesem starten ophalen om mee te starten, maar zelf maken vond ik het leukst. Succes!