Hallo Koffieleuten

1
Ik wil mij als eerste even voorstellen.
Frank, Woonachtig in Friesland. Sinds een jaar drinken we hier cups met Starbucks. Dat vinden wij een prima bakkie (vooral Lungo of Latte) maar de hoeveelheid afval begon ons tegen te staan.
Bovendien dronken we buiten de deur toch altijd net een lekkerdere bak als thuis en dus ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van halfautomaten.

Na een maand hier rondneuzen was ik enerzijds een hoop wijzer en anderzijds had ik zoveel informatie dat ik niet meer wist wat ik nou moest aanschaffen :? Het budget wat ik uit te geven had was best ruim en na gesprekken met een uiterst vriendelijke Peter heb ik een Rocket Mozzafiato R + Eureka Atom 65 gekocht.

Afgelopen maandag had ik alles compleet en ben vol goede moed aan de slag gegaan. Zoveel over brewratio, doorlooptijd, watertemperatuur etc etc gelezen dat ik dacht... Kat in het bakkie....
Echter dat dacht ik een paar jaar geleden over BMX'n ook en hoe anders liep dat af :roll:

Inmiddels bijna 2 kg bonen verder en strak van de cafeïne moet ik concluderen dat ik nog een lange weg te gaan heb :D

Gegroet Frank

Re: Hallo Koffieleuten

2
Welkom, en in deze, de aanhouder wint ;)
Goede apparatuur, dus de routine goed krijgen kost wat tijd. Ik had er 4 machines en 5 molens voor nodig, om tot een continue goed resultaat te komen (met een enkele uitglijder), gootsteen bakkies zijn hier buitengewoon zelden, maar dat was haast normaal aan het begin :P

Re: Hallo Koffieleuten

3
Wauw! Dat heb je goed aangepakt met meteen zulke apparatuur. Top.
Ook goede verse koffie aangeschaft neem ik aan? Niet te licht gebrand, medium is perfect en makkelijker dan de echte Light Roast.

Hou vol he! Als wij het hier kunnen kun jij het ook. Trek er even 3 maanden voor uit om de apparatuur te leren kennen. Het is net als eten koken. Eten bereiden moest je ook leren.

Ben je bij Kafko geweest?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Hallo Koffieleuten

4
Welkom en leuk om te horen hoe het je vergaat. Ik ben een jaar bezig geweest om echt goed te kunnen werken met de La Pavoni.
Ga zo door!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Hallo Koffieleuten

5
RoosW schreef: do 13 jan 2022, 19:37 Welkom, en in deze, de aanhouder wint ;)
.......
Thanks Roos! We blijven het proberen :)
Dirk Jan schreef: Welkom en leuk om te horen hoe het je vergaat. Ik ben een jaar bezig geweest om echt goed te kunnen werken met de La Pavoni.
Ga zo door!
Dank je wel Dirk Jan. Ik hoop dat ik iets sneller een knappe bak kan zetten. De uitdaging zal m vooral zitten in niet te snel gefrustreerd raken dat het niet (helemaal) lukt...
bobbee schreef: Wauw! Dat heb je goed aangepakt met meteen zulke apparatuur. Top.
Ook goede verse koffie aangeschaft neem ik aan? Niet te licht gebrand, medium is perfect en makkelijker dan de echte Light Roast.

Hou vol he! Als wij het hier kunnen kun jij het ook. Trek er even 3 maanden voor uit om de apparatuur te leren kennen. Het is net als eten koken. Eten bereiden moest je ook leren.

Ben je bij Kafko geweest?
Ja Kafko Bob, De Rocket en wat koffie bij hem gekocht. De Eureka komt uit Finland want zwart was in NL overal uitverkocht..
Thanks voor de bemoedigende woorden. Ik ga hier eens op zoek naar hoe je nu moet beginnen. Ik loop op dit moment vast op de Brewratio van 1:2 --> 8/10 gram koffie wordt 30 ml espresso? (in 23/30 sec)

Re: Hallo Koffieleuten

6
FrankP schreef: do 13 jan 2022, 21:23 Ik loop op dit moment vast op de Brewratio van 1:2 --> 8/10 gram koffie wordt 30 ml espresso? (in 23/30 sec)
Ik zou beginnen met een dubbele: 18 gram in een dubbelbaks filter en 25 - 35 seconden. Brewratio 1:2 tot 1:2,5. Als je dat lekker krijgt dan maar eens een enkele proberen.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Hallo Koffieleuten

7
Dirk Jan schreef: do 13 jan 2022, 21:39
FrankP schreef: do 13 jan 2022, 21:23 Ik loop op dit moment vast op de Brewratio van 1:2 --> 8/10 gram koffie wordt 30 ml espresso? (in 23/30 sec)
Ik zou beginnen met een dubbele: 18 gram in een dubbelbaks filter en 25 - 35 seconden. Brewratio 1:2 tot 1:2,5. Als je dat lekker krijgt dan maar eens een enkele proberen.
Ga ik doen!