Re: Lelit Bianca

361
Wat ik gebruik voor Americana, is meer water, zeg 2/3 mok, en daar een espresso bovenop gebrouwen, en ik drink uit een flinke mok, dit komt heel dicht in de buurt van 'gewone' koffie qua sterkte, met meer smaak, nog de zoetjes etc die ik graag proef op de achtergrond.
Gewoon heet water uit de Quooker, vind ik lekkerder als heet water uit de espresso machine, geen idee waarom, maar ik proef het verschil wel degelijk.
Ik denk dat ik minimaal 200ml water gebruik op de extractie van 30 seconden, 18gr koffie en uiteindelijk vloeibare 42gr espresso output.
Probeer dat eens ipv die 70ml, ik denk dat ze die als te sterk ervaart, dat is echt iets dat je moet leren waarderen. Nu na enige tijd drink ik beide graag.

Re: Lelit Bianca

362
RoosW schreef:Wat ik gebruik voor Americana, is meer water, zeg 2/3 mok, en daar een espresso bovenop gebrouwen, en ik drink uit een flinke mok, dit komt heel dicht in de buurt van 'gewone' koffie qua sterkte, met meer smaak, nog de zoetjes etc die ik graag proef op de achtergrond.
Gewoon heet water uit de Quooker, vind ik lekkerder als heet water uit de espresso machine, geen idee waarom, maar ik proef het verschil wel degelijk.
Ik denk dat ik minimaal 200ml water gebruik op de extractie van 30 seconden, 18gr koffie en uiteindelijk vloeibare 42gr espresso output.
Probeer dat eens ipv die 70ml, ik denk dat ze die als te sterk ervaart, dat is echt iets dat je moet leren waarderen. Nu na enige tijd drink ik beide graag.
In het verlengde hiervan: mijn dochter is sinds een maand of wat ‘aan de koffie’. Een espresso vindt ze nog wat heftig dus doen we er heet water bij: 40 gram espresso, 60 gram heet water.
Voorheen schonk ik eerst het water in en zette daarin de espresso. Dat betekende meestal einde crema. Inmiddels doe ik het andersom en schenk ik heet water uit een kannetje in de espresso. De crema blijft nu intact. Staat leuker en mijn dochter geeft aan de koffie lekkerder te vinden. Iemand hier ook ervaring mee?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: Lelit Bianca

363
omeCo schreef: wo 16 feb 2022, 16:25
RoosW schreef:Wat ik gebruik voor Americana, is meer water, zeg 2/3 mok, en daar een espresso bovenop gebrouwen, en ik drink uit een flinke mok, dit komt heel dicht in de buurt van 'gewone' koffie qua sterkte, met meer smaak, nog de zoetjes etc die ik graag proef op de achtergrond.
Gewoon heet water uit de Quooker, vind ik lekkerder als heet water uit de espresso machine, geen idee waarom, maar ik proef het verschil wel degelijk.
Ik denk dat ik minimaal 200ml water gebruik op de extractie van 30 seconden, 18gr koffie en uiteindelijk vloeibare 42gr espresso output.
Probeer dat eens ipv die 70ml, ik denk dat ze die als te sterk ervaart, dat is echt iets dat je moet leren waarderen. Nu na enige tijd drink ik beide graag.
In het verlengde hiervan: mijn dochter is sinds een maand of wat ‘aan de koffie’. Een espresso vindt ze nog wat heftig dus doen we er heet water bij: 40 gram espresso, 60 gram heet water.
Voorheen schonk ik eerst het water in en zette daarin de espresso. Dat betekende meestal einde crema. Inmiddels doe ik het andersom en schenk ik heet water uit een kannetje in de espresso. De crema blijft nu intact. Staat leuker en mijn dochter geeft aan de koffie lekkerder te vinden. Iemand hier ook ervaring mee?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Ik doe, en ervaar hetzelfde , geen uitleg, enkel bevestigen, eerst heet water en daar de espresso 'bovenop' smaakt beter als eerst espresso en dan heet water, geen idee waarom.

Re: Lelit Bianca

364
Ik ervaar juist dat de crema beter blijft als je eerst heet water in de kop doet en dan de espresso. Ik gebruik overigens heet water uit de koffieboiler (rond 85 graden als het de boiler uit is) omdat deze minder heet is dan die in de stoom/heet water boiler (100 graden).
Lelit Bianca vs2; Eureka Mignon XL zwart

Re: Lelit Bianca

365
Oene Zwittink schreef:Ik ervaar juist dat de crema beter blijft als je eerst heet water in de kop doet en dan de espresso. Ik gebruik overigens heet water uit de koffieboiler (rond 85 graden als het de boiler uit is) omdat deze minder heet is dan die in de stoom/heet water boiler (100 graden).
Ik heb een Strega, dus een hx. Ik tap wat water in een kannetje voordat ik de bonen maal en de espresso bereid. In die tijd is het water voldoende afgekoeld om te matchen bij de temp van de espresso.

Re: Lelit Bianca

366
Oene Zwittink schreef:Ik gebruik de Lelit Bianca nu een week of drie. Mede dankzij de ervaring met de La Pavoni hefboom machine en de vele tips vanuit dit forum krijg ik er direct een goede espresso uit. Werk ondertussen nog steeds op de 9 bar, heb de flow control 1x uitgeprobeerd, de laatste 15 gram koffie van de 30 onder 6 bar gezet ipv 9 bar. De koffie leek daardoor wat zachter van smaak. Voorlopig niet verder daarmee geëxperimenteerd, eerst maar de basis. De stoomboiler staat grotendeels uit, nog niet aan cappuccino begonnen... Lastig zijn de espresso's met 9 gram koffie in het eenkopsfilter, de gemalen koffie ligt dan maar net boven het 'tussenrandje' in het bakje. De extractie wordt gauw verstoord, ook bij goed distribueren en tamperen. Een contactscreen aangeschaft dat bij de Flair58 hoort, dat werkt goed. De extractietijd blijft hetzelfde, de doorloop is niet meer onregelmatig, de puck blijft heel van boven en er staat geen water meer bovenop de puck na de shot.Lijkt een goede oplossing voor één espresso maken met weinig koffie, beter is natuurlijk twee espresso's tegelijk maken met het tweekopsfilter en 18-21 gr koffie...
Wat me nog niet lukt , is er goede koffie mee zetten voor mijn vriendin. Nu Lungo geprobeerd van 100 ml met een grovere maling zodat deze doorloopt in 45 sec, incl. 15 sec pre infusie. Vindt ze niet lekker, noch met 11 gr koffie ook niet met 18 gr koffie. Geprobeerd een Americano te maken: eerst 70 ml water uit de koffie boiler, daar een 30 ml espresso op, 9 of 18gr, ook dat is geen succes. Al vindt ze de Americano met 18 gram koffie nog wel 'de beste', maar 'niet lekker'. Haar reuk en smaak zijn aangetast na corona, maar een simpele koffie uit een espressomachine met Lidl bonen vindt ze lekker! En mij lukt het niet, frustrerend.... :x
Ik heb de Bianca een half jaartje. Nu staat de electrische PI aan maar meestal gebruik ik de paddle. Hij staat op 6 seconden aan met 4 sec uit. Ik probeer dan met 6 seconden tussen 1 a 2 bar te zitten. De hele shot met de paddle halverwege. Tijd let ik niet zo op. Meestal 17 gr in met 35 gram uit in rond 35 sec.

Ik zet dus niet de paddle vol aan. Je ziet halverwege de shot de druk langzaam terug lopen.

Voordeel van de electrische PI vind ik dat de druk echt stopt. Met de paddle loopt die nog heel langzaam op. En het is makkelijker de shot te herhalen. Ook voor als mijn vrouw een bakkie zet.

Verstuurd vanaf mijn CLT-L09 met Tapatalk

Re: Lelit Bianca

367
Willemduijv schreef: za 19 feb 2022, 09:38
Oene Zwittink schreef:Ik gebruik de Lelit Bianca nu een week of drie. Mede dankzij de ervaring met de La Pavoni hefboom machine en de vele tips vanuit dit forum krijg ik er direct een goede espresso uit. Werk ondertussen nog steeds op de 9 bar, heb de flow control 1x uitgeprobeerd, de laatste 15 gram koffie van de 30 onder 6 bar gezet ipv 9 bar. De koffie leek daardoor wat zachter van smaak. Voorlopig niet verder daarmee geëxperimenteerd, eerst maar de basis. De stoomboiler staat grotendeels uit, nog niet aan cappuccino begonnen... Lastig zijn de espresso's met 9 gram koffie in het eenkopsfilter, de gemalen koffie ligt dan maar net boven het 'tussenrandje' in het bakje. De extractie wordt gauw verstoord, ook bij goed distribueren en tamperen. Een contactscreen aangeschaft dat bij de Flair58 hoort, dat werkt goed. De extractietijd blijft hetzelfde, de doorloop is niet meer onregelmatig, de puck blijft heel van boven en er staat geen water meer bovenop de puck na de shot.Lijkt een goede oplossing voor één espresso maken met weinig koffie, beter is natuurlijk twee espresso's tegelijk maken met het tweekopsfilter en 18-21 gr koffie...
Wat me nog niet lukt , is er goede koffie mee zetten voor mijn vriendin. Nu Lungo geprobeerd van 100 ml met een grovere maling zodat deze doorloopt in 45 sec, incl. 15 sec pre infusie. Vindt ze niet lekker, noch met 11 gr koffie ook niet met 18 gr koffie. Geprobeerd een Americano te maken: eerst 70 ml water uit de koffie boiler, daar een 30 ml espresso op, 9 of 18gr, ook dat is geen succes. Al vindt ze de Americano met 18 gram koffie nog wel 'de beste', maar 'niet lekker'. Haar reuk en smaak zijn aangetast na corona, maar een simpele koffie uit een espressomachine met Lidl bonen vindt ze lekker! En mij lukt het niet, frustrerend.... :x
Ik heb de Bianca een half jaartje. Nu staat de electrische PI aan maar meestal gebruik ik de paddle. Hij staat op 6 seconden aan met 4 sec uit. Ik probeer dan met 6 seconden tussen 1 a 2 bar te zitten. De hele shot met de paddle halverwege. Tijd let ik niet zo op. Meestal 17 gr in met 35 gram uit in rond 35 sec.

Ik zet dus niet de paddle vol aan. Je ziet halverwege de shot de druk langzaam terug lopen.

Voordeel van de electrische PI vind ik dat de druk echt stopt. Met de paddle loopt die nog heel langzaam op. En het is makkelijker de shot te herhalen. Ook voor als mijn vrouw een bakkie zet.

Verstuurd vanaf mijn CLT-L09 met Tapatalk
Ik snap niks van je verhaal. De paddle heeft toch niks met de pre-infusie te maken?
Lelit Bianca vs2; Eureka Mignon XL zwart