Hoi,
Sinds een week een andere machine in gebruik.
Had hiervoor een DeLonghi Dedica, maar heb een leuk opknapproject weten te kopen in de vorm van een ECM Botticelli 1/ECM Casa.
Mooi apparaat, werking lijkt nu in orde.
Maar:
- puck lijkt na het zetten "weggespoten"
- puck is nat, wel al minder dan het was, eerste keren stond er echt een laagje water op?
- channeling
Tijdens het zetten zit de druk op de pomp op +/- 11 bar, daarbij zie ik dat er relatief veel water via de opv teruggevoerd wordt naar het reservoir.
Tamp ik wellicht te hard, staat de maler te fijn, of is deze opv te hoog afgesteld, waardoor ik dus te fijn moet malen, te hard moet tampen om een rustige flow te krijgen?
E.e.a. staat nu als volgt afgesteld
- 14gr in
- 28gr uit
- 25sec vanaf eerste druppel
Tevens weet ik niet wat de aanbevolen hoeveelheid koffie in dit filterbakje is.
Ik vul hem nu met 14gr, maar als ik na het tampen kijk, lijkt hij pas halfvol.
Ik hoor graag jullie tips om e.e.a. te verbeteren
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
2Opv bijstellen. Ik denk echter dat de opv zo erg dichtgekalkt zit, dat vervangen handiger is.
Vervolgens zou je eens met 16 of 17 gram kunnen beginnen. Ik vrees toch dat je een standaard 14 gram bakje hebt.
Met een fatsoenlijk groter bakje van bijvoorbeeld IMS ben je veel vrijer in het kiezen van je maalgraad (smaak).
Met een bodemloze filterdrager kon je gelijk zien of je distributie goed is.
Vervolgens zou je eens met 16 of 17 gram kunnen beginnen. Ik vrees toch dat je een standaard 14 gram bakje hebt.
Met een fatsoenlijk groter bakje van bijvoorbeeld IMS ben je veel vrijer in het kiezen van je maalgraad (smaak).
Met een bodemloze filterdrager kon je gelijk zien of je distributie goed is.
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
3Heb er vandaag eens 16 gram in gedaan, dan is hij al wat minder nat.
Wat betreft de OPV, naar welke druk zou ik deze af moeten stellen?
Ik begrijp dat een manometer op de PF het beste resultaat geeft, maar die heb ik niet voorhanden.
Wat betreft de OPV, naar welke druk zou ik deze af moeten stellen?
Ik begrijp dat een manometer op de PF het beste resultaat geeft, maar die heb ik niet voorhanden.
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
5Geen idee, nog geen poging gewaagd.
Dat ga ik morgen eens proberen.
Dat ga ik morgen eens proberen.
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
6Klopt, los van de OPV discussie. Ben er de laatste tijd veel mee bezig geweest 12-14 en 16-18 gram.HanR schreef:Opv bijstellen. Ik denk echter dat de opv zo erg dichtgekalkt zit, dat vervangen handiger is.
Vervolgens zou je eens met 16 of 17 gram kunnen beginnen. Ik vrees toch dat je een standaard 14 gram bakje hebt.
Met een fatsoenlijk groter bakje van bijvoorbeeld IMS ben je veel vrijer in het kiezen van je maalgraad (smaak).
Met een bodemloze filterdrager kon je gelijk zien of je distributie goed is.
️
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
7Duidelijk! Ga vanmiddag of vanavond even kijken of er beweging zit in de OPV.
Maar, welke naar welke waarde zou ik moeten stellen? Heb al wat gezocht, maar kan er geen eenduidig antwoord op vinden.
Ik meet het nu vooralsnog op mn pomp-meter.
gewoon naar +- 9bar of moet ik meer aanhouden in verband met drukverlies over het resterende traject?
bedankt alvast!
Maar, welke naar welke waarde zou ik moeten stellen? Heb al wat gezocht, maar kan er geen eenduidig antwoord op vinden.
Ik meet het nu vooralsnog op mn pomp-meter.
gewoon naar +- 9bar of moet ik meer aanhouden in verband met drukverlies over het resterende traject?
bedankt alvast!
Re: Diverse vragen over mijn ECM Botticelli
8Je meet met het blindfilter erop, dus statisch in plaats van dynamisch. En in je zetgroep zit een gicleur, dus na je meetpunt. Tijdens de bereiding van de espresso zal de druk dus altijd lager zijn dan in de meetsituatie. Dus niet instellen op 9 bar, maar toch zeker een bar hoger. Maar eerst maar eens ontkalken, dat ding!Opperworm schreef: za 05 mar 2022, 09:05gewoon naar +- 9bar of moet ik meer aanhouden in verband met drukverlies over het resterende traject?