Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

12
Ach, dat is dan weer zijn mening. Veel mensen vinden 1/3e koffie in een cappuccino te sterk - ik vaak ook, afhankelijk van welke bonen ik gebruik natuurlijk. 1/3e koffie in een cappuccino komt overeen met een dubbele espresso of meer, gezien de meeste cappuccinokopjes een inhoud van minstens 180ml hebben.

Ikzelf hecht dus niet zoveel waarde aan wat 'een expert' (volgens hemzelf iig, ik heb geen idee wie dat mag zijn) zegt over hoe een cappuccino 'moet' zijn. Sterker nog, daar ben ik nogal tegen, aangezien het vrij duidelijk geen vaste regel is. En daarnaast heb ik al helemaal een pesthekel aan de Amerikaanse uitspraak van 'latte', 'cappuccino' en 'macchiato', in toenemende volgorde.

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

13
Als uitgangspunt is het wel aardig die verhoudingen. Vooral om een globale inschatting te krijgen van wat is ongeveer een macchiato/capu/latte. Het is alleen wel lastig om het volume in te schatten met een niet cilindrische kop. Waar naar mijn idee vaak naar gekeken wordt is dan vaak de diepte. Maar gezien de kop ter hoogte van de espresso vaak een veel kleinere diameter heeft vertekent dit beeld aardig. Ik heb het idee dat de verhouding (op de macchiato na) vaak wat melkeriger zijn dan de genoemde "standaard verhoudingen". Gewoon omdat er niet nauwkeurig naar het volume gekeken wordt, maar het meer als hoogtemaat gehanteerd wordt.

Natuurlijk hou je discussie over of dit "goed" of "slecht" is. Ik hou zelf van een sterkere bak. Ik heb het idee dat mijn verhouding aardig 1:1:1 is. Maar als ik gasten over de vloer heb maak ik een capu met een enkele espresso en zijn de verhoudingen wat melkeriger. Dat is men meer gewend en wordt vaak meer gewaardeerd. Daarnaast peil ik eigenlijk altijd wat de persoonlijke voorkeur van iemand is. Dat vind ik eigenlijk het mooiste, de vaste stramienen van "zo moet het" los laten en je koffie aanpassen aan hoe je gast of jezelf de koffie het lekkerst vindt. Het is en blijft een kwestie van smaak. Zoals bekend valt daar niet over te twisten.
La Pavoni Professional Lusso | D.E. Wandmaler

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

14
Natuurlijk hou je discussie over of dit "goed" of "slecht" is. Ik hou zelf van een sterkere bak. Ik heb het idee dat mijn verhouding aardig 1:1:1 is. Maar als ik gasten over de vloer heb maak ik een capu met een enkele espresso en zijn de verhoudingen wat melkeriger. Dat is men meer gewend en wordt vaak meer gewaardeerd. Daarnaast peil ik eigenlijk altijd wat de persoonlijke voorkeur van iemand is. Dat vind ik eigenlijk het mooiste, de vaste stramienen van "zo moet het" los laten en je koffie aanpassen aan hoe je gast of jezelf de koffie het lekkerst vindt. Het is en blijft een kwestie van smaak. Zoals bekend valt daar niet over te twisten.
Hier kan ik het helemaal mee eens zijn, en zo doe ik het ook voor mijn gasten. Alleen met die laatste zin ben ik het niet eens: juist omdat smaak persoonlijk is valt daar heel leuk over te twisten!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe maken jullie je cappuccino?

18
Getver, heb je me alweer! Dat krijg je d'r van als je haast hebt en even snel wat neerpleurt :oops:.

Verander het wel even, is tè beschamend...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder