Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

31
Je kunt het ofwel vanuit een wetenschappelijk basis vanuit spreadsheets lezen (wat heel leuk is), ofwel gewoon die koffie's kopen en je smaakpapillen raadplegen. Ik lig met mijzelf wel eens overhoop hoe ik daarin een verdeling moet maken. Beide zou je wel moeten (blijven). Begrijpen hoe het komt waarom het zus of zo smaakt is wel een ding, uiteindelijk gaat het mi. wel enkel en alleen om de smaakbeleving. Moeilijk allemaal.



Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

32
Ik ga al die definities ook niet bestuderen net zoals ik geen uitgebreide specs en reviews van luidsprekers en opnames ga napluizen.

Wat ik ervan opsteek is dat het verklaarbaar is waarom een andere / nieuwe versterker / speakerset de ervaring kan geven van "DIT is echt veel mooier/voller/authentieker, ik hoor de muziek weer verrassend als voor het eerst", of waarom een nieuwe geliefde erbij je ook het gevoel kan geven ineene anderhalf jaar jonger te zijn en waarom allerlei innovatieve processen van wassen, weken, spoelen, drogen, branden van koffiebonen je verbluft kunnen doen staan van de goddelijke effecten op je smaakpapillen en je geurwezen.

Tussen al die gekkigheid je nuchtere eigen blijven ;-) en genieten
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

33
Ja psies je eigen blijven is belangrijk. Ongeconditioneerd je smaakpapillen laten communiceren.

Net weer de amatillo pacamara van Dutchbarista. Ferment boontjes waartegen mijn smaakpapillen JA blijven zeggen. Ik voel mij er niet jaren jonger door, maar inderdaad. Zal mijn vrouw in kennis stellen dat zij zowel in haar als in mijn belang een nieuwe missie heeft.
Afbeelding


Afbeelding


Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

35
gilleko B. schreef: wo 27 jul 2022, 09:43 Ik ook. Wat aan de dure kant, maar als je van dat gefermenteerde smaakje houdt zijn deze naturals wel zodanig dat je die eens geprobeerd moet hebben. Die pacamara vind ik hemels.


https://www.baristasite.com/nl/amatillo ... amara.html


https://www.baristasite.com/nl/search/Los+angeles/







Afbeelding
Heb de Pacamara besteld, zit net iets boven mijn ‘budget’ maar ben erg benieuwd naar de smaak. Wordt vervolgd.

Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

38
Tijs schreef:Probeer deze eens. 19grams heeft vaak gefermenteerde smaken. Zelf vind ik hier vaak erg goede koffie.

https://www.koffiegeluk.nl/product/8113 ... -1-2-weken
Het lijkt erop....
Afbeelding
Afbeelding


https://nl.linkedin.com/in/tijs-lutters-76139317b

Ik zie ook dat ik vrij duidelijk ben geweest. Ach ja...

viewtopic.php?t=9621

[img]https://up.picr.de/44307707uj.jpg[/img]

‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Op zoek naar gefermenteerde smaken

40
Ben70 schreef: do 08 sep 2022, 19:35 Laat ik nu altijd gedacht hebben dat koffie bonen altijd gefermenteerd zijn, of hoe zit dat eigenlijk?
Zoals je hierboven kon lezen schreef de meest deskundige dienaangaande van ons op 10 augustus, vier weken geleden:
pichichi schreef: wo 10 aug 2022, 19:43 :D ALLE koffie is gefermenteerd beste mensen! :ugeek:

De smaak waar jullie naar zoeken heet OVERgefermenteerd, oftewel een fermentatie die te lang is doorgegaan, waardoor bepaald (vaak 'off'-)flavors ontstaan. E.e.a. is zeker niet alleen het geval bij naturals, het is een kweste van... (juist) fermenteren!

Limu, Guji en vele "nieuwe" naturals uit Midden- en Zuid-Amerika (m.u.v. Brazil) kunnen een wat overdreven fruitig smaakje hebben.
Koffies die 'experimenteel' zijn verwerkt soms ook, zoals anaerobics (met name de naturals) en carbonic macerated.

En vergeet de opkomende Fine Robustas niet! :geek:
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino