bobbee schreef: za 14 jan 2023, 17:29
Leuk. Kun je iets meer vertellen over hoe de airbuster bevalt? Is het en echte toevoeging of..?
Een toevoeging is het zeker, of het een oplossing is voor iedereen is maar de vraag. Even voor de niet ingewijden in het kort waarom de airbuster überhaupt bestaat: in de zetgroep van een La Pavoni hevelmachine sluit zich lucht op zodra het hete boilerwater naar binnen stroomt. In welke mate dat gebeurt hangt af van meerdere factoren maar de belangrijkste reden is de temperatuur van de zetgroep: hoe heter hoe minder lucht. En, hoe meer lucht, hoe minder water in de zetgroep voor de koffie. Zelf heb ik dat ook wel ondervonden doordat een LP die amper op temperatuur is shots oplevert van 24-28 gr (bij 14gr dose), terwijl een meer dan opgewarmde machine over de 40gr kan gaan. Techieken als de Fellini (extra water 'oppompen') laat ik dan even buiten beschouwing. Die gevangen lucht voel je door de weerstand die je ondervindt bij het naar beneden drukken van de hevel, de beroemde 'spongy pull'. Als je de hevel even loslaat veert ie weer wat op. Het laatste wat je door de puck heen drukt is die lucht en daarom zijn pucks van een Pavoni ook altijd droog.
Wat de airbuster doet is die lucht naar boven af te voeren via de (holle) pistonbuis naar een ventiel. Zodra alle lucht eruit is gedrukt door het water sluit het ventiel zich, de zetgroep is nu volledig gevuld met water.
Wat voor mij de belangrijkste reden was om de airbuster te kopen is de voorspelbaarheid van het watervolume. Daarmee kun je consistenter zijn in je shots, en hoef je je eigenlijk alleen maar te richten op temperatuur. Dat maakt voor mij het werken met een LP nog makkelijker,en ik vond het al niet echt moeilijk.
Voor vele anderen is die gevangen lucht een 'fact of life', hebben hun eigen manier om daarmee om te gaan en is de airbuster een dure luxe. Mocht je al een ppk hebben kan het de moeite van het upgraden zijn, zelf vind ik een ppk an sich niet de moeite, maar je hebt 'm eenmaal nodig voor de airbuster.