Re: rancilio silvia loopt veel te snel door ondanks schoonmaak

72
Een tamper die toevallig een beetje meer ruimte heeft dan passend is echt geen probleem. Je drukt de koffie de eerste keer aan, waarbij je oplet dat je hem mooi vlak aandrukt. daarna zie je waarschijnlijk wat opstaande kantjes in je filterje. Dan tik je gewoon even met het portafilter tegen een broodplank of zoiets, desnoods tik je er met je tamper tegen (dan zou ik liever niet doen trouwens), met de bedoeling die opstaande kantjes af te breken. Dan druk je hem nog even aan om de losse rommel toe te voegen aan de aangestampte koffie.
Voordat je het portafilter in de broeikop zet veeg je de rand van je filter nog even schoon met je handpalm, zodat er geen koffie tussen de afdichting kom te zitten.
Zelf let ik op dat alles zo klaar staat, dat ik direct de pomp kan starten als de groep geplaatst is. Dus, ding erin, koppie eronder en hupsa.

Re: rancilio silvia loopt veel te snel door ondanks schoonmaak

74
Al dat gedoe over de koffie aanstampen.Maakt toch allemaal niks uit.
Zorg dat je een goede kwaliteit koffie hebt die le lekker vindt.Zorg vooral dat hij minimaal 4 dagen oud is en niet veel ouder dan twee weken.
Geef hem de juiste maling en doe hem in het bakkie.Goed aanproppe en je hebt een lekkere espresso.

Als ik die filmpjes op youtube zie.Complete rituelen.Terwijl in mijn ogen de koffie veel belangrijker is.

Re: rancilio silvia loopt veel te snel door ondanks schoonmaak

75
In mijn ogen is distributie zeer van invloed op het eindresultaat en kan je met verkeerd tampen de boel echt wel verprutsen. Verse koffie is een uitgangspunt, want zonder wordt het niets, maar ik zou echt aandacht besteden aan het stadium na het malen.
Dus heel gelijkmatig je maalsel verdelen (eventueel klontjes wegroeren) en inderdaad geen tikken geven aan je portafilter nadat je getampt hebt (een piston is een zuiger, die heb je alleen bij hendelmachines, het is dus portafilter of filterdrager). Als je een verkeerde tamper hebt gekregen zou ik hem gewoon terugsturen, maar voor het zet-resultaat hoeft het niet zoveel uit te maken. Verder geen poeha maken van tampen, maar doe het wel nauwkeurig, dus ook niet gaan corrigeren als je scheef hebt gedrukt, b.v. En inderdaad ook de bovenkant even schoonvegen als je de pf in de machine zet.

Weet je wel zeker dat je de goede maat groeprubber hebt? De E61 heeft meen ik standaard 8,5mm maar er bestaat ook een 8,0mm, en welke de Silvia nodig heeft weet ik zo even niet...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: rancilio silvia loopt veel te snel door ondanks schoonmaak

77
Smaakverschil vind ik opmerkelijk. Het mondgevoel van de naked is wel anders, wat dikker en korreliger, maar echt smaak? De naked is nog helemaal nieuw, maar is je dubbele uitloop pf wel helemaal schoon?
Wat betreft die ring, die zou niet moeten lekken. Heb je niet teveel koffie in het filter gedaan? Weet je zeker dat de ring helemaal goed zit?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: rancilio silvia loopt veel te snel door ondanks schoonmaak

79
Dan heb je het dus over verschil van smaak tussen verschillende filters en niet over verschil in smaak tussen verschillende portafilters. Maar als je nu je oude filter in de naked pf zet gaat het echt alleen maar om het naked vs. dubbele uitloop pf. Het lijkt me dan vreemd dat smaak verandert. Mondgevoel, dikkere crèma, dat zal inderdaad anders zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder