Re: Gewone koffie espressomachine?

5
Melmvdg schreef: do 15 jun 2023, 23:56 Nou laat ik de vraag anders stellen.

Voordat ik als leek in de horeca een gewone koffie bestelde dacht ik dat is lekker.

Wat wordt er dan doorgaans geserveerd?
Meestal een lungo.

Of het filterkoffie is, automaatkoffie of een lungo proef (en zie) je vaak wel direct. Het is vaak het verschil tussen waterig - vies - en wat dikker en in een lagere hoeveelheid. Lungo en filterkoffie zijn doorgaans lekker zo lang deze niet te bitter zijn. Koffie uit een automaat vind ik zelden de €2,75 waard die je er voor betaald, maar bij horeca zaken die kiezen voor 'gemak' gaat het vaak hand in hand met goedkope bonen. Die weten dat ze -bijvoorbeeld door hun mooie locatie- de koffie toch wel verkopen.

Wat heb je nu thuis staan? Met een espressomachine een 1:3 of 1:4 ratio in zo'n 25-30 seconden is wat mij betreft heerlijk. Een americano geeft alweer een andere (meer waterige) smaak, maar is ook prima.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Gewone koffie espressomachine?

6
En voor koffie in de extractie ("sterkte") van normale koffie zijn er een aantal opties die niet direct de bank breken. Hierbij denk ik vooral aan de V60 of de Aeropress. Die zijn niet duur, zeker niet als je al een goede maler hebt. Disclaimer: deze twee geven geen schuimlaag in het kopje.
Londinium R - Option-O P64 (SSP UM) - Option-O Lagom Casa - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™

Re: Gewone koffie espressomachine?

7
ErikvW schreef: vr 16 jun 2023, 10:00 En voor koffie in de extractie ("sterkte") van normale koffie zijn er een aantal opties die niet direct de bank breken. Hierbij denk ik vooral aan de V60 of de Aeropress. Die zijn niet duur, zeker niet als je al een goede maler hebt. Disclaimer: deze twee geven geen schuimlaag in het kopje.
Denk dat je daarmee ook de bijzondere koffies hebt die er heel normaal uitzien. Daarvoor moet je wel naar een koffiebarretje en geen doorsnee horecazaak.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Gewone koffie espressomachine?

8
Ypuh schreef: vr 16 jun 2023, 08:53
Melmvdg schreef: do 15 jun 2023, 23:56 Nou laat ik de vraag anders stellen.

Voordat ik als leek in de horeca een gewone koffie bestelde dacht ik dat is lekker.

Wat wordt er dan doorgaans geserveerd?
Meestal een lungo.

Of het filterkoffie is, automaatkoffie of een lungo proef (en zie) je vaak wel direct. Het is vaak het verschil tussen waterig - vies - en wat dikker en in een lagere hoeveelheid. Lungo en filterkoffie zijn doorgaans lekker zo lang deze niet te bitter zijn. Koffie uit een automaat vind ik zelden de €2,75 waard die je er voor betaald, maar bij horeca zaken die kiezen voor 'gemak' gaat het vaak hand in hand met goedkope bonen. Die weten dat ze -bijvoorbeeld door hun mooie locatie- de koffie toch wel verkopen.

Wat heb je nu thuis staan? Met een espressomachine een 1:3 of 1:4 ratio in zo'n 25-30 seconden is wat mij betreft heerlijk. Een americano geeft alweer een andere (meer waterige) smaak, maar is ook prima.
Aha! Enkel zit in een lungo wel meer caffeïne dan in een dubbele espresso (americano) als ik dat goed zeg?

Ik heb een Silvia V3 en een Mahlkonig vario home met 54mm maalschijven.