Ik heb onlangs mijn bonen ingeruild voor een melange 12 met een smaakprofiel van notig en kruidig, wat veel beter bij mijn voorkeur past dan de vorige melange. De brand is iets donkerder.
Momenteel ben ik bezig met het perfectioneren van mijn espresso-extracties. Mijn doel is om de krachtige rokerige en chocoladeachtige tonen naar voren te brengen, terwijl ik de zuurheid zoveel mogelijk probeer te verminderen. Tot nu toe is de espresso minder zuur en wil ik dit verder perfectioneren, maar ik ben op zoek naar tips om die diepe, rijke smaken meer naar de voorgrond te krijgen. Waar moet ik allemaal rekening mee houden.
Wat zijn jullie tips voor het optimaliseren van de extractie om deze smaken beter tot hun recht te laten komen?
Hieronder een overzicht van mijn uitgevoerde extracties op een Eureka Oro:
1. Extractie 1 (eerste test):
Dosering: 18 gram
Watertemperatuur: 91°C
Extractietijd: 29 seconden
Volume: 30 ml
Pre-infusie: uit
Smaakervaring: Gemiddeld zuur.
2. Extractie 2(tandje grover):
Dosering: 18 gram
Watertemperatuur: 92°C
Extractietijd: 30 seconden
Pre-infusie: uit
Volume: 36 ml
Smaakervaring: Minder zuur dan extractie 1
3. Extractie 3(Nog een tandje grover):
Dosering: 18 gram
Watertemperatuur: 93°C
Extractietijd: 30 seconden
Volume: 48 ml
Pre-infusie: uit
Smaakervaring: Iets minder zuur dan extractie 2.
4. Extractie 4 (gewenste grofheid fijnstellen):
Dosering: 18 gram
Maalgraad: Fijn
Watertemperatuur: 93°C
Extractietijd: 30 seconden
Volume: 50 ml
Smaakervaring: Minder zuur, maar nog steeds niet naar wens
5. Extractie 5:
Dosering: 17 gram
Maalgraad: Fijn
Watertemperatuur: 95°C
Extractietijd: 30 seconden
Pre infusie: 3 seconden
Volume: 50 ml
Smaakervaring: Zuurder dan gemiddeld van allemaal.
Ik hoor graag jullie advies voor een alternatieve extractie zoals hoeveel gram koffie, extractie tijd, temperatuur en of pre-infusie.