ik zie door de bomen het bos niet meer :(

1
De afgelopen dagen heb ik zoveel lopen vogelen met mn delonghi 4200.s dat ik door de bomen het bos niet meer zie. ik krijg er gewoon geen goede bak koffie meer uit. ik wil weer beginnen vanaf 0, maar weet niet waar ik moet beginnen. bedenk wel dat ik van het niveau ''senseo'' koffie ben kwa koffiezetten ;)

ik bekijk het geheel als in mijn andere hobby; fotografie. Waar de combinatie lichtgevoeligheid(maalgraad)+sluitertijd(water toevoegen)+diafragma(hoeveelheid koffie) uiteindelijk bepaald of een foto(kop koffie) gelukt is of niet.

hellup! :(

Re: ik zie door de bomen het bos niet meer :(

2
vanerven_c schreef: ik bekijk het geheel als in mijn andere hobby; fotografie. Waar de combinatie lichtgevoeligheid(maalgraad)+sluitertijd(water toevoegen)+diafragma(hoeveelheid koffie) uiteindelijk bepaald of een foto(kop koffie) gelukt is of niet.
Je vergeet wat m.i. het belangrijkste is: de compositie (ofwel: koffiebonen). Je techniek kan nog zo goed zijn, een foto moet wel interessant zijn om naar te kijken en daarin spelen onderwerp en compositie een te belangrijke rol om te vergeten.

Met andere woorden: het begint bij een goede, versgebrande koffieboon. Daarna zou ik gewoon standaardinstellingen proberen en dan één voor één dingen wijzigen (het heeft geen zin om alles tegelijk te wijzigen, dan weet je niet waardoor het verbeterd of verslechterd is).

Re: ik zie door de bomen het bos niet meer :(

3
klopt! de boon die ik nu gebruik is de espressoboon van lavazza. inderdaad, er zijn lekkerdere. maar voorin de aftastfase van dit apparaat zeker een goede boon.

over de standaard instellingen, die kan ik nergens vinden. het apparaat heeft een aantal regelaars die bij aanschaf allen op minimaal stonden, dus het was vanaf dag 1 uitproberen. het gaat mij vooral om een punt te vinden waar vanuit ik kan gaan uitproberen.

Re: ik zie door de bomen het bos niet meer :(

4
Ik zou zeggen: neem het punt waarop nu alles ingesteld staat. Meer weten wij ook niet van jouw machine ;-) De eerste 20 koppen koffie zullen door de gootsteen moeten, maar dat moet dan maar. Er is geen universele regel waarmee je kunt beginnen. Zoek naar de 30seconde doorlooptijd + goede smaak (mits het wel een espressomachine is). De hoeveelheid koffie die eruit moet komen, moet ca 30ml zijn (of 60ml voor een dubbele espresso), de doorlooptijd moet je beïnvloeden door de maalgraad te veranderen (zal behoorlijk fijn zijn) tot 25-30seconde. Meer valt er niet te zeggen denk ik!

Re: ik zie door de bomen het bos niet meer :(

8
Goeie gedachte, maar dan aan de andere kant van de keten meten: Met een leeg bonen reservoir, neem eens 80g koffie en kijk of je die in 10 kopjes wegmaalt, dan zit je zo rond de 8g per kopje. De pucks na afloop zitten vol water, dus wijkt erg af.

Je vergelijking met fotografie past wel: Je moet nl. 1 instelling per keer veranderen en dan over een aantal kopjes het resultaat bekijken.

Heb je de handleiding? Anders even downloaden op http://bit.ly/pntSZX

Mijn advies zou zijn:
1) Verstel de linker stelknop net zolang tot je 30ml koffie zet
2) zet de maal fijnheid op "4" (de fabrieksstand)
3) verstel de hoeveelheid koffie (rechter stelknop) net zo lang tot je doorloop 25-30sec. is

Dan heb je een basis, daarna fine-tunen naar je eigen smaak. Te sterk? Dan iets minder koffie, maar ook de maalgraad iets fijner, te slap vice versa, etc. etc.

En voor een grotere koffie is het lekkerder om een Americano te maken, dan wat heet water bij de espresso doen naar smaak, vooral niet een langere extractie met veel water doen...

In ieder geval hoef je je geen zorgen te maken om de druk en de temperatuur, want die zijn vast bepaald, dat scheelt alweer :)
One cup at a time

Thuis: Benvenuto B30/Kyocera CM-50 Hario/Bodum Chambord/Aeropress
Werk: Mastrena/Clover/Ditting KR 1403