Je kan thuis met "normale" apparatuur nog betere cappu's maken dan bij Bagels&Beans! Je moet alleen even weten wat te doen.
Even de terminologie helder krijgen, ik heb het idee dat je "hendels" verward met portafilters....., en dat kùnnen hendelmachines zijn, maar dat hoeft echt niet, de meeste zijn zelfs geen hendelmachines.
Hendelmachines zijn het het minst auto, je doet eigenlijk alles zelf. Dan heb je nog semi-automaten (de grootste groep?), volautomaten en superautomaten (dat was wat je had). Super-, en volautomaten worden nog wel eens door elkaar gehaald. Lees dit: http://www.coffeegeek.com/guides/howtob ... tomachines.
Zo te lezen hoef je je ook geen zorgen te maken over ruimte. De meeste semi-prof machines, zoals velen hier gebruiken, vallen wel binnen die 30 centimeter.
En als je ook enige moeite wil doen voor een lekkere koffie staat m.i niet zo heel veel je meer in de weg, anders dan de aanschaf van de juiste apparatuur en goede boontjes. En even flink oefenen!
Qua tijd: ik heb ongeveer 7 minuten nodig voor 2 cappu's, vanaf alles klaarzetten tot schoonmaken. Het opwarmen van mijn machine (met E61 zetgroep) kost normaal 45 minuten, met een theedoek rond de groep kan ik dat verkorten tot 30 minuten.
Stroomverbruik zou ik ook niet mee zitten, het kost je slechts enkele dubbeltjes per dag (de apparaten staan maar 20% van de tijd daadwerkelijk stroom te trekken).
Stel je zou een Bezzera BZ07 of BZ10 met een Bezzera BB005 kopen (of een Vario) en daarbij wellicht nog wat parafernalia (tamper en wat melkkannetjes) dan ben je voor €1400 klaar.
Allerbelangrijkste is evenwel dat je beschikking hebt over zo vers mogelijke boontjes, en dat kan nog lastig zijn.
Re: Keuzes, verwarring, bomen en bos
11La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder