Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

2
Spironski schreef:Hier een duidelijke handleiding voor hoe je een smakelijke mokka zet: KLIK
Wat denk je ervan die eens "even" in een voor ons leesbare taal om te zetten?

Al die verwijzingen naar "anderstalige sites" is wellicht wat te makkelijk gedacht,
dat is toch niet echt het ding om te doen?
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

3
Hoezo? Is toch gewoon algemeen beschaafd engels, dus voor 90% van de mensen vast wel te begrijpen. En anders zijn er hele goede vertaalbureaus. Of je knalt hem in babelfish, wellicht dat er dan wat van te maken is?
Expobar Brewtus III- Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export - Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

4
Thomaserati schreef:Hoezo? Is toch gewoon algemeen beschaafd engels, dus voor 90% van de mensen vast wel te begrijpen. En anders zijn er hele goede vertaalbureaus. Of je knalt hem in babelfish, wellicht dat er dan wat van te maken is?

Geweldig nu kan ik het ook lezen, maar begrijpen is wat anders. :?


Introduction
Making Excellent Coffee at Home Using a Moka Pot

A Moka Pot (sometimes called a stovetop espresso maker) can be an excellent way to prepare coffee (though it actually does not, in fact, (English)

Inleiding maken uitstekende koffie op Home met behulp van een Moka Pot A Moka Pot (soms genoemd een stovetop espresso maker) kan zijn een uitstekende manier om bereid koffie (hoewel het eigenlijk niet, in feite doet, (Dutch)


Did you know machine translation is only 70% accurate? Get this translated by a certified human translator for only $3.70

Waarom deze zin nou ook niet vertaald is?

Dan hier de Google vertaling;

Engels;

Introduction
Making Excellent Coffee at Home Using a Moka Pot

A Moka Pot (sometimes called a stovetop espresso maker) can be an excellent way to prepare coffee (though it actually does not, in fact, make espresso). Keys to good coffee using a Moka Pot are: using high quality, fresh coffee; pre-heating the water; removing the pot from the heat at the right moment; proper grind of coffee; and using clean equipment.

You’ll need a Moka Pot, an electric kettle or other device to boil water in, coffee, a good quality burr grinder, a heat source (electric or gas stove), hot pads, a bar towel and cups (and possibly a thermal carafe).




Nederlands;

introductie
Het maken van uitstekende koffie thuis met behulp van een Moka Pot

Een Moka Pot (soms ook wel een stovetop espresso maker) kan een uitstekende manier om koffie te bereiden (hoewel het eigenlijk niet, in feite, maken espresso) zijn. Sleutels tot goede koffie met een Moka Pot zijn: met behulp van hoge kwaliteit, verse koffie, voorverwarming van het water, het verwijderen van de pot van het vuur op het juiste moment, de juiste malen van koffie, en het gebruik van schone apparatuur.

Je hebt een Moka Pot, een waterkoker of een ander apparaat om het water in, koffie, een goede kwaliteit koffiemolen, een warmtebron (elektrisch of gasfornuis), warme pads, een bar handdoek en bekers (en eventueel een thermische koken karaf).
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

5
Nee, daar is inderdaad weinig van te maken. Waar het mij met name om ging is dat jij van anderen een oplossing (lees; vertaling) verwacht voor jouw probleem.

Aan de andere kant weet jij vast wel hoe je met een mokka potje een lekker bakkie zet ;)

* aanvulling; nog even gegoogled en 87% van NL spreekt/leest gewoon in meer of mindere mate Engels.
Expobar Brewtus III- Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export - Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

6
Wat denk je ervan die eens "even" in een voor ons leesbare taal om te zetten?
Dat ga ik echt niet doen, ik stop al veel teveel tijd ik KP 8-). Daarbij denk ik inderdaad dat bijna iedereen wel met die handleiding uit de voeten kan.
Het is simpelweg een linkje waar mensen wat aan kunnen hebben, "and it does what it says on the tin".

Maar als je dat wil en kan, mag jij het best doen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

9
Vrij vertaald, met een paar toevoegingen, van Stumptown Coffee Roasters (de pagina die wordt aangehaald in het openingsbericht).

Stap 1.Voorverwarmen van het water
Zorg dat je het water eerst goed voorverwarmd door het aan de kook te laten komen. Zodra het water kookt, kun je de ketel van de warmtebron verwijderen of, als je nog ouderwets een gasfornuis gebruikt, het gas uitzetten. Zonder voorverwarming zal de Moka-pot tijdens de bereiding erg warm worden, wat twee nare bijeffecten geeft: (1) De koffie wordt te warm, wat zorgt voor bittere, doch smakeloze koffie en (2) de koffie zal een metaalachtige smaak krijgen. Als je een elektrische kookplaat gaat gebruiken voor de Moka-pot is dit tevens een goed moment om de plaat op te laten warmen.

Stap 2. Maal de koffie
Maal de koffie grover als dat je zou doen voor espresso; denk hierbij aan ongeveer een maalgraad zoals je gebruikt voor druppelkoffie. (Noot van vertaler: Zelf gebruik ik altijd een maalgraad die fijner is dan dat van druppelkoffie, maar wel grover dan dat voor espresso. Te grof gemalen koffie geeft bij mij smaakloze koffie.)

Stap 3. Voeg het voorverwarmde water toe.
Vul het waterreservoir aan de onderkant van de Moka-pot met het voorverwarmde water. Let op dat je niet meer water in het reservoir doet dan wordt aangegeven met de indicatiestreep.

Stap 4. Steek het filter in het reservoir.
Steek het metalen filter in het reservoir. Als het goed is, blijft deze volledig droog; zo niet, dan heb je te veel water in het reservoir gestopt.

Stap 5. Voeg koffie toe.
Vul het filter met zoveel koffie dat er een kleine kop staat op het filter. Strijk deze kop nu weg met een vinger, waarbij je een klein beetje neerwaartse kracht uitoefent op de koffie. Het resultaat zou een mooi, glad afgestreken oppervlak moeten zijn. Er zijn ook mensen die het filter nog even een paar tikjes geven, om het maalsel zich te laten zetten (inklinken), maar deze stap is niet noodzakelijk. Zorg wel dat je alle koffie van de bovenrand van het reservoir/filter veegt.

Stap 6. Schroef de bovenkant op het reservoir.
Schroef nu de bovenkant van de moka-pot op het reservoir. Let er hierbij wel op dat je het reservoir te alle tijde rechtop houdt en zo min mogelijk schudt; het reservoir zit namelijk wel vol met erg heet water. Gezien het reservoir zelf ook heet zal zijn geworden van het water, is het aan te bevelen een pannenlap te gebruiken om het reservoir vast te houden, terwijl je de bovenkant erop schroeft. Dit is ook nog eens een extra buffer als er onverhoopt toch heet water uit het reservoir spat. (Vertaler: Zelf wil ook nog wel eens een hand- of theedoek gebruiken.)


Stap 7. Zet de moka-pot op de warmtebron.
Zet de moka-pot op de warmtebron. Aan te raden is een gemiddelde warmtestand te gebruiken. Laat het dekseltje aan de bovenkant nog even openstaan.


Stap 8. Wacht op tekenen van koffie.
Als het goed is, zou je langzaam wat koffie moeten zien verschijnen, gevolgd door een hoeveelheid koffie met een gorgelend geluid. Daarna zou er een stroom(pje) koffie uit het pijpje moeten komen. Deze stroom koffie zou eerst een rijke, rood-bruine kleur moeten hebben en steeds lichter moeten worden naarmate de tijd verstrijkt. Zodra de straal de kleur van gele honing krijgt, moet je de moka-pot van de warmtebron halen en het dekseltje sluiten. Gebruik wederom pannenlappen, de moka-pot wordt namelijk heet!


Stap 9. Omwind het reservoir met een doek
Wind een koude doek om het reservoir of koel deze af onder de koude kraan. Dit zorgt ervoor dat het extractieproces wordt gestopt en zorgt voor koffie met een vollere en zoetere smaak. Tevens verkleint dit de kans van het ontstaan van een metaalsmaak. Het idee is om een klein beetje geconcentreerde koffie te zetten met een zeer volle smaak.


Stap 10. Schenk de koffie in.
Wacht tot er geen koffie meer uit het pijpje komt en schenk de koffie in. Mocht je meer koffie hebben dan je direct nodig hebt, is het aan te raden deze in een thermoskan te gieten om het ontstaan van een metaalsmaak te voorkomen.